• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lauku atbalsta dienests: Par 2009.gadā iesniegto atbalsta pieteikumu galamaksājumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2010., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204873

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

09.02.2010., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lauku atbalsta dienests: Par 2009.gadā iesniegto atbalsta pieteikumu galamaksājumiem

No pērnā gada novembra Lauku atbalsta dienests (LAD) veic vienotā platību maksājuma (VPM) avansa izmaksu 66% apmērā, papildu valsts tiešo maksājumu par laukaugu un lopbarības platībām (PVTM) avansa izmaksu 65% apmērā un mazāk labvēlīgo apvidu atbalsta avansa izmaksu 70% apmērā par 2009.gadā iesniegtajiem platību maksājumu atbalsta pieteikumiem. Atdalītā papildu valsts tiešā maksājuma par pienu avansa izmaksa 95% apmērā tika sākta 2009.gada maijā.

Ņemot vērā sarežģīto ekonomisko situāciju Latvijā, it īpaši lauksaimniecībā, LAD jau februārī sācis galamaksājumu veikšanu, kas turpināsies arī martā un aprīlī. Līdz ar to lauksaimnieki šogad platību maksājumu galaaprēķinus saņems krietni agrāk nekā iepriekšējos gados.

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) un Latvijas normatīvajos aktos noteikto atbalsta izmaksas kārtību galaatbalsts par 2009.gada sezonā iesniegtajiem platību maksājumu pieteikumiem jāizmaksā līdz 2010.gada 30.jūnijam. LAD maksājumus plāno saskaņā ar katru mēnesi piešķirtā finansējuma apjomu.

Taču vēlreiz uzsveram, ka lauksaimnieki, kuru iesniegumos nav konstatētas kļūdas un pārkāpumi, atbalsta maksājumus saņems martā un aprīlī.

ES normatīvie akti paredz, ka atbalsta likmes galaapmēru var proporcionāli samazināt, ja pēc visu administratīvo pārbaužu veikšanas tiek konstatēts kopējās references platības pārsniegums. References platība ir maksimālais hektāru skaits, ko ES ir noteikusi kā atbilstošus VPM saņemšanai. Latvijai noteiktā references platība ir 1 475 000 ha.

Veicot galaaprēķinu par 2009.gadā iesniegtajiem platību maksājumu pieteikumiem, references platības pārsnieguma dēļ VPM jāpiemēro atbalsta likmes samazinājuma koeficients 0,972738, savukārt PVTM par laukaugu platībām piemērojamais atbalsta likmes samazinājuma koeficients ir 0,696848.

2008.gadā VPM piemērotais atbalsta likmes samazinājuma koeficients bija 0,975535, bet PVTM par laukaugu platībām – 0,720376.

VPM likme pēc minētā koeficienta piemērošanas šogad ir 39,08 Ls/ha, bet PVTM par laukaugu platībām – 19,42 Ls/ha.

Lēmumu par atbalsta piešķiršanu lauksaimnieki saņems pa pastu pēc tam, kad tiks veikts atbalsta galaaprēķins, ņemot vērā visas veiktās pārbaudes un arī pārkāpumus, ja tādi būs konstatēti.

Lauku atbalsta dienesta Administratīvo un juridisko lietu departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!