• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2010., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/204861

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par zemākiem fiksēto un mobilo sakaru tarifiem Latvijā

Vēl šajā numurā

09.02.2010., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Ministrs U.Augulis

Uz jaut. nr.186/J9 – dok. nr.5454

Par datu atbilstību pensiju ieturējumu atmaksāšanai

Labklājības ministrija, atbildot uz š.g. 21.janvāra deputātu jautājumu (reģistra Nr.186/J9), sniedz šādas atbildes.

1. Kāds bija vecuma un izdienas pensiju saņēmēju skaits 2009.gada novembrī?

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (turpmāk – VSAA) datiem, kas ir atspoguļoti arī VSAA mājaslapā, VSAA uzskaitē 2009.gada novembrī bija 472,8 tūkst. vecuma pensionāru un 2,7 tūkst. izdienas pensionāru. Savukārt to pensionāru skaits, kuriem š.g. novembrī pensijas bija izmaksātas – 468,5 tūkst. vecuma pensionāru un 2,7 tūkst. izdienas pensionāru.

2. Ar ko izskaidrojamas atšķirības pensionāru skaitā Pensiju ieturējumu atmaksāšanas likumprojekta anotācijas 2. un 3. punktā?

Tā kā veicot finansiālus aprēķinus, tiek izmantots to pensionāru skaits, kuriem ir reāli izmaksātas pensijas, Pensiju ieturējumu atmaksāšanas likumprojekta anotācijas (turpmāk – Anotācija) 2.punktā plašākai informācijai ir norādīts kopējais vecuma un izdienas pensionāru (no tiem strādājošo pensionāru) skaits, kuriem pensijas bija izmaksātas 2009.gada novembrī – 468,5 tūkst. vecuma pensionāru (no tiem 29,9 tūkst. strādājošo) un 2,7 tūkst. izdienas (no tiem 1,0 tūkst. strādājošo) pensionāru.

Savukārt Anotācijas 3.punktā, kur atspoguļoti aprēķini ieturējumu atmaksas finansiālai novērtēšanai, ir norādīts pa mēnešiem tikai to nestrādājošo un strādājošo pensionāru skaits, uz kuriem pensiju ierobežojumi (10% un 70%) attiecās, t.i., neieskaitot personas, kurām noteikta invaliditāte. 2009.gada novembrī to pensionāru skaits (neieskaitot personas, kurām noteikta invaliditāte), kuru pensijām ierobežojumi tika veikti, bija – 399,3 tūkst. nestrādājošo pensionāru un 27,6 tūkst. strādājošo pensionāru, t.i., kopā – 426,9 tūkst. pensionāru.

Vienlaikus norādām, ka saskaņā ar 2009.gada 17.septembrī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” ar 2009.gada novembri pensiju ierobežojumi (10% un 70% apmērā) vecuma un izdienas pensijas saņēmējiem, kuriem noteikta invaliditāte, tika pārtraukti un ieturētā pensijas daļa atmaksāta.

3. Vai ir pareizi izdarīts aprēķins par nepieciešamajiem finanšu līdzekļiem atmaksājamās pensijas daļas izmaksai par laika periodu no 2009.gada 1.jūlija līdz 2009.gada 31.decembrim un 2010.gada janvāri, kā arī pensiju izmaksai pilnā apmērā 2010.gadā?

Aprēķini ir veikti pareizi, ņemot vērā tikai to pensionāru skaitu, uz kuriem pensiju ierobežojumi (10% un 70% apmērā) bija noteikti.

Labklājības ministrs U.Augulis

Rīgā 2010.gada 26.janvārī

Ministrs M.Riekstiņš

Uz jaut. nr.187/J9 – dok. nr.5460

Par iespējamo vilcināšanos, parakstot ANO Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām Fakultatīvo protokolu

Ar šo informēju, ka š.g. 22.janvārī Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Ņujorkā Normans Penke Latvijas Republikas valdības vārdā parakstīja Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām Fakultatīvo protokolu (turpmāk – Protokols).

Vienlaikus informējam, ka starptautisko līgumu parakstīšanas prakse sākotnēji liek pastāvīgajai pārstāvniecībai sazināties ar ANO Sekretariāta Juridisko departamentu (vai Līgumu departamentu, nodaļu) un informēt par savas valsts nodomu parakstīt attiecīgo starptautisko līgumu, pēc kā Sekretariātam tiek nosūtīts pilnvarojums. Pēc zināma laika, kas netiek precīzi atrunāts, Sekretariāts sazinās ar pastāvīgo pārstāvniecību, lai vienotos par abām pusēm pieņemamu līguma parakstīšanas laiku.

Atbildot uz otro jautājumu, darām zināmu, ka š.g. 25.janvārī Ārlietu ministrija ir informējusi Labklājības ministriju par Protokola parakstīšanu. Par Protokola virzīšanu ratifikācijai Saeimā atbildīga ir Labklājības ministrija.

Papildus informēju, ka š.g. 28.janvārī atradīšos attaisnotā prombūtnē – komandējumā Londonā, kur piedalīšos starptautiskā augsta līmeņa konferencē par Afganistānu, tāpēc nevarēšu sniegt mutvārdu atbildes uz minētajiem deputātu jautājumiem.

Ar cieņu,

ārlietu ministrs M.Riekstiņš

Rīgā 2010.gada 27.janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!