
Rīgā 2010.gada 26.janvārī (prot. Nr.5 14.§)
6.1. grūtniecēm – sešus mēnešus pirms plānotā dzemdību termiņa;
6.2. sievietēm – trīs mēnešus pēc dzemdībām;
6.3. sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti, – visu barošanas laiku.
9.1. patvēruma meklētājam, kurš slimo ar cukura diabētu, var aizstāt:
9.1.1. kviešu maizes devu ar rudzu maizi;
9.1.2. cukuru ar cukura aizvietotājiem;
9.1.3. makaronu izstrādājumus un divas trešdaļas no kartupeļu (neto) dienas uztura normas – ar 40 gramiem putraimu vai 400 gramiem dārzeņu (neto);
9.2. personām, kurām ir gremošanas trakta slimības saasinājuma fāzē, rudzu maizes devu (atbilstoši uztura normām) var aizstāt ar kviešu maizi.
Iekšlietu ministre L.Mūrniece
Ministru kabineta
2010.gada 26.janvāra noteikumiem Nr.73
|
Nr. p.k. |
Produkts |
Dienas uztura norma (daudzums gramos) |
|||
|
Nr.1 |
Nr.2 |
Nr.3 |
Nr.4 |
||
| 1. | Maize no skrotētiem rudzu un 1.šķiras kviešu miltiem |
150 |
200 |
150 |
150 |
| 2. | Maize no 2.šķiras kviešu miltiem |
100 |
100 |
100 |
100 |
| 3. | Kviešu milti (2.šķira) |
10 |
10 |
10 |
10 |
| 4. | Putraimi (kopā) |
50 |
60 |
50 |
50 |
| 5. | Makaronu izstrādājumi |
50 |
50 |
30 |
30 |
| 6. | Gaļa |
80 |
80 |
100 |
100 |
| 7. | Zivis (svaigas, saldētas, sālītas, bez galvām) |
80 |
80 |
80 |
80 |
| 8. | Augu eļļa |
25 |
25 |
15 |
15 |
| 9. | Cukurs |
40 |
30 |
40 |
40 |
| 10. | Dabīgā tēja |
5 |
4 |
3 |
3 |
| 11. | Sāls |
5 |
5 |
5 |
5 |
| 12. | Kartupeļi |
250 |
250 |
250 |
250 |
| 13. | Dārzeņi |
300 |
300 |
400 |
400 |
| 14. | Svaigi augļi |
200 |
200 |
200 |
200 |
| 15. | Žāvēti augļi |
15 |
15 |
15 |
15 |
| 16. | Piens |
250 |
250 |
250 |
250 |
| 17. | Krējums |
20 |
20 |
20 |
20 |
| 18. | Biezpiens |
– |
50 |
50 |
50 |
| 19. | Siers |
30 |
30 |
30 |
30 |
| 20. | Sviests |
– |
20 |
10 |
10 |
| 21. | Jogurts |
– |
125 |
125 |
125 |
| 22. | Olas |
0,5 gab. |
0,5 gab. |
1 gab. |
1 gab. |
| 23. | Sula |
– |
200 |
200 |
200 |
| 24. | Konditorejas izstrādājumi |
25 |
30 |
20 |
20 |
| 25. | Garšvielas |
0,3 |
0,3 |
0,3 |
0,1 |
| 26. | Tomātu pasta |
3 |
3 |
3 |
– |
| 27. | Ciete |
1 |
1 |
1 |
1 |
Ministru kabineta
2010.gada 26.janvāra noteikumiem Nr.73
|
Nr.p.k. |
Produkts |
Dienas uztura norma (daudzums gramos) |
|
|
no sešu mēnešu līdz 12 mēnešu vecumam |
no gada līdz četru gadu vecumam |
||
| 1. | Rudzu maize |
30 |
30 |
| 2. | Kviešu maize |
– |
60 |
| 3. | Putraimi, pākšaugi un makaronu izstrādājumi |
25 |
30 |
| 4. | Kartupeļi |
25 |
100 |
| 5. | Dārzeņi un zaļumi |
25 |
150 |
| 6. | Svaigi augļi |
50 |
100 |
| 7. | Žāvēti augļi |
– |
10 |
| 8. | Cukurs |
5 |
25 |
| 9. | Konditorejas izstrādājumi |
– |
15 |
| 10. | Tēja, kakao |
1 |
5 |
| 11. | Gaļa |
10 |
20 |
| 12. | Putnu gaļa |
20 |
30 |
| 13. | Zivis |
– |
20 |
| 14. | Mākslīgais maisījums |
770 |
250 |
| 15. | Biezpiens |
– |
25 |
| 16. | Skābais krējums |
– |
10 |
| 17. | Jogurts |
– |
125 |
| 18. | Siers |
– |
20 |
| 19. | Sviests |
– |
20 |
| 20. | Augu eļļa |
– |
5 |
| 21. | Olas |
– |
0,5 gab. |
| 22. | Garšvielas |
– |
4 |
| 23. | Sāls |
– |
3 |
| 24. | Medus |
– |
5 |
| 25. | Sula |
50 |
50 |
| 26. | Piens |
– |
250 |
Ministru kabineta
2010.gada 26.janvāra noteikumiem Nr.73
|
Nr.p.k. |
Produkts |
Aizstājamais produkts (daudzums gramos) |
Aizstājējprodukts (daudzums gramos) |
| 1. | Maize no skrotēto rudzu un kviešu miltu maisījuma aizstājama ar: |
100 |
|
| 1.1. | sausiņiem no 2. vai 1.šķiras rudzu vai kviešu miltiem |
|
60 |
| 1.2. | maizi no 2.šķiras kviešu miltiem |
|
95 |
| 1.3. | maizi no 1.šķiras kviešu miltiem |
|
90 |
| 1.4. | baltmaizi no 1.šķiras miltiem |
|
86 |
| 1.5. | kraukšķošām maizītēm |
|
80 |
| 1.6. | 2.šķiras kviešu miltiem |
|
66 |
| 1.7. | dažādiem putraimiem |
|
66 |
| 1.8. | makaronu izstrādājumiem |
|
66 |
| 1.9. | smalkmaizītēm |
|
80 |
| 2. | Visu veidu putraimi aizstājami ar: |
100 |
|
| 2.1. | makaronu izstrādājumiem |
|
100 |
| 2.2. | 2.šķiras miltiem |
|
100 |
| 2.3. | svaigiem dārzeņiem |
|
500 |
| 2.4. | kartupeļiem |
|
500 |
| 3. | Kartupeļi un visu veidu dārzeņi aizstājami ar: |
100 |
|
| 3.1. | putraimiem, miltiem, makaronu izstrādājumiem |
|
20 |
| 3.2. | zaļajiem lociņiem |
|
200 |
| 3.3. | svaigiem ķiplokiem |
|
20 |
| 4. | Visu veidu gaļa aizstājama ar: |
100 |
|
| 4.1. | saldētu gaļu bez kauliem |
|
80 |
| 4.2. | 1.kategorijas subproduktiem |
|
100 |
| 4.3. | 2.kategorijas subproduktiem |
|
300 |
| 4.4. | pusķidātu putnu gaļu |
|
120 |
| 4.5. | putnu gaļu |
|
100 |
| 4.6. | cīsiņiem vai sardelēm |
|
80 |
| 4.7. | gaļas konserviem |
|
75 |
| 4.8. | zivīm |
|
150 |
| 4.9. | zivju konserviem |
|
120 |
| 4.10. | sojas koncentrāta produktiem* |
|
10 |
| 4.11. | sieru |
|
48 |
| 4.12. | olām |
|
2 gab. |
| 5. | Visu veidu zivis aizstājamas ar: |
100 |
|
| 5.1. | sālītām siļķēm |
|
100 |
| 5.2. | zivju fileju |
|
70 |
| 5.3. | sālītām siļķēm bez galvas |
|
80 |
| 5.4. | svaigām zivīm bez galvas |
|
80 |
| 5.5. | zivju konserviem |
|
80 |
| 5.6. | gaļu (liellopu gaļu, aitas gaļu vai cūkgaļu) |
|
67 |
| 6. | Pilnpiens (100 cm3 piena vienlīdzīgs 100 g) aizstājams ar: |
100 |
|
| 6.1. | kefīru, rūgušpienu vai acidofilo pienu |
|
100 |
| 6.2. | sauso pienu* |
|
15 |
| 6.3. | iebiezināto pienu ar cukuru |
|
20 |
| 6.4. | iebiezināto pienu bez cukura |
|
30 |
| 6.5. | krējumu |
|
15 |
| 6.6. | biezpienu |
|
30 |
| 6.7. | sieru |
|
18 |
| 6.8. | olām |
|
0,5 gab. |
| 6.9. | zivīm |
|
60 |
| 7. | Olas aizstājamas ar: |
1 gab. |
|
| 7.1. | pienu |
|
200 |
| 7.2. | gaļu |
|
50 |
| 7.3. | zivīm |
|
120 |
| 7.4. | olu pulveri* |
|
15 |
| 8. | Cukurs aizstājams ar: |
100 |
|
| 8.1. | karamelēm |
|
50 |
| 8.2. | ievārījumu, džemu vai augļu biezeni |
|
140 |
| 8.3. | marmelādi |
|
130 |
| 8.4. | cepumiem |
|
100 |
| 8.5. | žāvētiem augļiem |
|
67 |
| 8.6. | ķīseļa koncentrātu |
|
100 |
| 9. | Tomātu pasta aizstājama ar: |
100 |
|
| 9.1. | tomātu mērci |
|
200 |
| 9.2. | tomātu sulu |
|
500 |
| 10. | Svaigi augļi aizstājami ar: |
100 |
|
| 10.1. | svaigām ogām |
|
100 |
| 10.2. | arbūziem |
|
300 |
| 10.3. | žāvētiem augļiem |
|
20 |
| 10.4. | konservētiem kompotiem |
|
50 |
| 10.5. | dabīgām sulām |
|
100 |
| 10.6. | konservētām sulām, kuru saturā ir 50 % sausnas |
|
20 |
| 10.7. | augļu dzērieniem |
|
130 |
| 10.8. | augļu un ogu ekstraktiem |
|
10 |
| 11. | Augļu un ogu sulas aizstājamas ar: |
100 |
|
| 11.1. | augļu konserviem |
|
50 |
| 11.2. | cukuru |
|
30 |
| 12. | Žāvēti augļi aizstājami ar: |
100 |
|
| 12.1. | svaigiem augļiem |
|
500 |
| 12.2. | cukuru |
|
150 |
| 12.3. | ķīseļa koncentrātu |
|
150 |
| 13. | Dabīgā tēja aizstājama ar: |
100 |
|
| 13.1. | šķīstošo tēju |
|
80 |
| 13.2. | kafijas dzērienu |
|
150 |
| 13.3. | šķīstošo kafiju |
|
100 |
| 13.4. | kakao |
|
150 |
Piezīme. * Savstarpēji aizstājamie pārtikas produkti un to normas, kas neattiecas uz nepilngadīgajiem.
Ministru kabineta
2010.gada 26.janvāra noteikumiem Nr.73
|
Nr.p.k. |
Mazgāšanas līdzekļu un personīgās higiēnas līdzekļu nosaukumi un mērvienība |
Normas (gadā) |
||
|
Nr.1 |
Nr.2 |
Nr.3 |
||
| 1. | Zobu suka (gab.) |
4 |
1 |
3 |
| 2. | Zobu pasta (ml) |
600 |
200 |
500 |
| 3. | Tualetes papīrs (ruļļi) |
24 |
5 |
12 |
| 4. | Mitrās salvetes (iepakojums) |
– |
20 |
15 |
| 5. | Higiēniskās paketes sievietēm – ja nepieciešamas (gab.) |
180 |
– |
– |
| 6. | Saimniecības ziepes (g) |
2400 |
– |
– |
| 7. | Tualetes ziepes (g) |
1200 |
– |
– |
| 8. | Šampūns (ml) |
720 |
– |
400 |
| 9. | Vienreizējie skuvekļi – ja nepieciešams (gab.) |
36 |
– |
– |
| 10. | Vienreizējie kabatlakatiņi (paka) |
24 |
6 |
24 |
| 11. | Vate (g) |
200 |
200 |
200 |
| 12. | Ķemme (gab.) |
1 |
1 |
1 |
| 13. | Bērnu ziepes (g) |
– |
600 |
700 |
| 14. | Bērnu krēms (ml) |
– |
400 |
400 |
| 15. | Bērnu eļļa (ml) |
– |
400 |
400 |
| 16. | Zīdaiņu pūderis (ml) |
– |
400 |
300 |
| 17. | Knupītis (gab.) |
– |
6 |
1 |
| 18. | Pudelīte (gab.) |
– |
3 |
1 |
| 19. | Pudelītes knupītis (gab.) |
– |
6 |
1 |
| 20. | Vaskadrāna (gab.) |
– |
3 |
1 |
| 21. | Autiņbiksītes (gab.) |
– |
1400 |
1100 (līdz divu gadu vecumam) |
| 22. | Veļas pulveris (g) |
4800 |
3000 |
3000 |
| 23. | Trauku mazgājamais līdzeklis (ml) |
2400 |
2000 |
2000 |