• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.01.2010., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203976

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

21.01.2010., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, cienījamie žurnālisti! Šodien [20.janvārī] mūsu galvenā sarunu tēma bija rītdienas [21.janvāra] balsojums Saeimā, Saeimas izšķiršanās, jo Satversmes tiesas lēmumā bija norādīts, ka ir nepieciešams Saeimas apstiprinājums. Ja valdība aizņemas naudu, tas būtiski ietekmē Latvijas ekonomisko stāvokli. Atzīmēšu, ka lēmums nenosaka, kādā formā apstiprinājums Saeimai bija jāizsaka.

Ja mēs paskatīsimies mūsu vēstures attīstību pēdējos divos gados, tad kopš krīzes brīža 2008.gada decembrī, kad tika parakstīts Saprašanās memorands ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Komisiju un tika pieņemts lēmums par 7,5 miljardu aizņemšanos, septiņas politiskās partijas ir tieši iesaistījušās šajā procesā. Sākot ar adventes vienošanos, ko parakstīja sešas partijas, konkrēti Ivara Godmaņa valdība, ar konkrētu finanšu ministru un pašu premjeru priekšgalā, pēc tam konkrēti arī Valda Dombrovska valdība ar konkrētu finanšu ministru un valdības koalīciju, kurā ir piecas politiskās partijas. Tātad faktiski jau no pirmās sarunu dienas ar starptautiskajiem aizdevējiem Latvijas valdības nodomus un arī programmu ir veidojušas septiņas politiskās partijas. Visā šajā laikā nav nekādu pazīmju, kā ir atzīmējuši Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas eksperti, ka Saeima nav zinājusi par šo procesu vai kaut kas šajā procesā ir noticis pret Saeimas gribu. Būtiska ir tieši griba un nevis tas, vai šis apstiprinājums ir ātrāk vai vēlāk izteikts jebkādā formā.

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Rīt [21.janvārī] būtiski ir apstiprināt, ka ceļš uz Latvijas ekonomikas atveseļošanos, kas diemžēl iet caur aizdevumu, lai mēs pārvarētu savas grūtības, kad valstij trūkst naudas, ir arī turpmāk ejams. Ja mēs paskatīsimies uz nodomu vēstuļu saturu, kuras visas ir pieejamas presē un jebkurš to var izlasīt, un pēdējās vēstules projekts ir pieejams visiem deputātiem, un arī es esmu iepazinies, tad mēs redzam, ka šajās sarunās, ko mēs vedam ar starptautiskajiem aizdevējiem, katra nākamā vēstule ar saviem nosacījumiem ir daudz pretimnākošāka Latvijas ekonomikai, ar daudz mīkstākiem nosacījumiem. Tas ir tomēr mūsu politiķu panākums, kad, realizējot konkrētus pasākumus un redzot rezultātus, kā tas ietekmē mūsu makroekonomikas rādītājus, katra nākamā vēstule dod lielāku brīvību valdībai, dod lielāku brīvību, kā tieši lemt par šiem Latvijas valstij grūtajiem, grūtajiem jautājumiem.

Viennozīmīgi rītdienas balsojums – tas ir balsojums par šo programmu, kas līdz šim ir īstenota, un par apņēmību šo programmu turpināt. Tā to uztvers Latvijas iedzīvotāji, tā to uztvers arī starptautiskie aizdevēji un arī starptautiskā finanšu un ekonomikas sabiedrība.

Jautājums: Ko jūs esat gatavs darīt, lai pārvarētu šobrīd dziļās pretrunas, kas ir “Jaunā laika” un Tautas partijas starpā? Vai jūs esat gatavs izmantot arī savas tiesības izsludināt ārkārtas vēlēšanas, kas droši vien vairotu nestabilitāti valstī?

V.Zatlers: Jums taisnība – rītdienas balsojums ir simboliski arī pašas Saeimas balsojums par uzticību pašai Saeimai. Tā tas simboliski arī būtu jāuztver. Bet esmu pārliecināts, ka Saeima sev uzticas un rītdienas balsojums būs pozitīvs, un ka priekšlaicīgi runāt exitus letalis mums nebūtu nepieciešams.

Jautājums: Ko jūs darīsit gadījumā, ja abas šīs vēstules Saeimā tiks noraidītas?

V.Zatlers: Vēlreiz uzsvēršu, ka Satversmes tiesas lēmumā nav norādīts, kādā formā tieši Saeimas apstiprinājums ir apliecināms. Tātad ir iespējas dažādiem kompromisiem. Šobrīd visām politiskajām partijām – gan pozīcijas, gan opozīcijas partijām – ir rūpīgi jāizvērtē un jābalso gan pēc sirdsapziņas, gan arī jāpanāk kompromisi – tādi, kas ir iespējami starp partijām. Bet pašām valdošajām partijām, it īpaši Tautas partijai un “Jaunajam laikam” jābeidz sīkie kniebieni viens otram uz valsts interešu rēķina. Var turpināt politisko cīņu par klasesbiedriem, par amatpersonu nepaklausību un dažādām citām lietām, bet katrā ziņā ir jāvienojas valsts labā par valstij būtiskiem jautājumiem. Ja ir kādas domstarpības, tad tām jābūt argumentētām un jāpanāk kompromiss. Tātad: ja vienam ir domstarpības ar otru, tad katram viedoklim ir jābūt skaidri izteiktam un argumentētam. Tas, uz ko es šodien aicinu visas politiskās partijas, – vairākkārt ir bijuši tādi kritiski brīži, kad strīdi sākas par valstī būtiskiem jautājumiem. Tomēr pašās beigās vienmēr valsts intereses ir uzvarējušas. Un esmu pārliecināts, ka tas tā būs arī šobrīd. Bet partijām ir jābūt nopietnām – gan premjera partijai, gan arī Tautas partijai – šajās sarunās vienai ar otru. Ir jāsaprot, kur ir politiskā cīņa, kur ir valsts intereses un kur ir priekšvēlēšanu cīņa.

 

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 20.janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!