• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2010. gada 14. janvāra sēdes stenogramma (sākums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.01.2010., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203961

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidenta raksts Nr.19

Par grozījumiem likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām"

Vēl šajā numurā

21.01.2010., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2010. gada 14. janvāra sēdes stenogramma (sākums)

Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Labrīt, godātie kolēģi! Pulkstenis ir deviņi un viena minūte. Lūdzu, ieņemiet vietas!

Godātie kolēģi! Es vēlreiz jūs lūdzu ieņemt vietas!

Sākam Saeimas 2010.gada 14.janvāra sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lūgumu iekļaut šodienas darba kārtībā likumprojektu “Meliorācijas likums” izskatīšanai otrajā lasījumā. Likumprojekts atzīts par steidzamu. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un izslēgt no sadaļas “Likumprojektu izskatīšana” likumprojekta “Grozījumi Kredītiestāžu likumā” izskatīšanu trešajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas lūgumu izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā lēmuma projektu “Par Imanta Lagzdiņa atbrīvošanu no Liepājas tiesas tiesneša amata”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegumu ar lūgumu veikt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā izskatīšanai lēmuma projektu “Par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma pro­grammas ietvaros”. Kā es saprotu, šis ir uzskatāms par patstāvīgo priekšlikumu, un līdz ar to mums ir jālemj, vai Prezidijs par to informēs pēc ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem un tad mēs lemsim, vai mēs to iekļaujam šīs sēdes vai nākamās sēdes darba kārtībā vai arī noraidām.

Bet es saprotu, ka deputātam Leiškalnam ir kas sakāms. Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Leiškalnam... (No zāles dep. K.Leiškalns: “Es gribēju runāt “par”!”) Tātad jūs runāsiet par to, lai tas tiek iekļauts pie Prezidija ziņojumiem. Lūdzu, vārds deputātam Leiškalnam! Saskaņā ar Kārtības ruļļa 54.pantu viens deputāts var runāt “par”, viens – “pret” šo jautājumu.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Paldies, priekšsēdētāja kungs! Labrīt, kolēģi!

Es jūs aicinu iekļaut šo lēmuma projektu Saeimas sēdes darba kārtībā un pieņemt to šodien. Lēmuma projektu “Par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros” ir sagatavojusi atbildīgā komisija pēc finanšu ministra lūguma.

K.Leiškalns.

Šis ir interesants stāsts par šo dokumentu, un medijos... Un līdz pat komisijas vakardienas sēdei es domāju, ka deputātiem nāksies balsot par kaut ko ļoti sarežģītu – par valdības memorandu vai vēstuli, vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Šobrīd izrādās, ka diemžēl tā nav. Man likās, ka deputātiem šodien nāksies balsot par to, lai pensionāriem izmaksātu pensijas.

Dāmas un kungi! Pilnas pensijas ir jāizmaksā, nevis balstoties uz šo lēmuma projektu, bet... Pensionāriem pilnas pensijas jāizmaksā un ieturētās summas, šis parāds, jāatdod nevis šīs vēstules kontekstā, bet tāpēc, ka tā ir lēmusi Satversmes tiesa. Tāpēc, ka šis spriedums ir izpildāms – un izpildāms visātrākajā tempā! Turklāt pēc Tautas partijas un citu partiju ieteikuma mēs esam nolēmuši to izpildīt ātrāk, nekā to prasa Satversmes tiesa, – atmaksāt ieturētos pensiju apjomus jau līdz 1.aprīlim... Es īsti neatceros to datumu. (Starpsauciens no zāles.) Protams... Paldies Tautas partijai.

No visa tā, kas tika stāstīts, radās pilnīgi mīti, ka deputāti balsos par pilnvarojumu valdībai kaut ko parakstīt. Likās... pēc tā, ko es dzirdēju un ko es lasīju, likās, ka pēc šīs vēstules apstiprinājuma finanšu ministrs dosies pie Jakāna un teiks: “Davai, Dzintar, dzīvosim mierā!” Nebūt tas tā nav... Nekā tamlīdzīga nav.

Par ko ir lēmuma projekts? Lēmuma projekts ir par to, kas jau ir noticis; par to, ka valdība drīkst starptautiskajā tirgū aizņemties septiņarpus miljardus eiro. Tur ir uzskaitītas valstis un organizācijas, no kurām... un beigās, 2.punktā, ir pateikti aizņēmuma izmantošanas mērķi. Vairāk nekā tur nav. Mēs šobrīd nebalsojam ne par slepenām, ne par atklātām vēstulēm, mēs nekādā veidā ar šo nepilnvarojam Ministru kabinetu darīt to, kas Ministru kabinetam jādara, – veikt pārrunas ar starptautiskajiem aizdevējiem un slēgt ar viņiem valdības vienošanos par sasniedzamajiem mērķiem. Tā ka es aicinu neiebilst pret šā lēmuma projekta izskatīšanu un to izskatīt, jo lēmuma projekts izriet no blakus lēmuma, kā to, skatot jautājumu par pensijām, norāda Satversmes tiesa.

Satversmes tiesa teica, ka ir ārkārtīgi slideni bez Saeimas deleģējuma valdībai aizņemties tik lielas summas un ar tām segt budžeta deficītu, veikt finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanu un tamlīdzīgi. Tā ka padarīsim vēl tiesiskāku to, kas jau ir noticis. Šeit nav nekā jauna, un šeit nevienā mirklī mēs neatsaucamies uz to vēstuli, kas mums tika iedota lasīšanai kā ierobežotas pieejamības informācija un kas... kas īstenībā ir valdības un aizdevēju lieta. Un, ja valdībai rodas nepieciešamība šo vienošanos īstenot, tad tai katru reizi ir jānāk uz parlamentu... Ja ir nepieciešams, ar likumdošanas iniciatīvām tad ir jānāk uz parlamentu, un parlamentam šīs valdības likumdošanas iniciatīvas nekādā veidā nevar būt saistošas jau iepriekš.

Paldies par uzmanību. Aicinu atbalstīt, nobalsot un aizmirst.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Vārds deputātam Jurim Sokolovskim. Viņš acīmredzot runās “pret”.

Es atgādinu, ka šobrīd mēs runājam par to, lai par šo patstāvīgo priekšlikumu Saeimas Prezidijs ziņotu šodien Saeimas sēdē.

J.Sokolovskis (PCTVL frakcija).

Jā, godātie kolēģi! Runāsim par formu. Jā, tagad mēs apspriežam šo ļoti svarīgo jautājumu. Šodien Leiškalna kungs, aģitējot par šā lēmuma projekta iekļaušanu sēdes darba kārtībā, pateica, ka mums ir jālegalizē tas, kas jau ir noticis.

Nu tad parunāsim par to, kas jau ir noticis! Tātad principā esam uzņēmušies saistības. Mums ir parlamentāra valsts. Principā galīgais lēmums ir jāpieņem parlamentam, nevis valdībai. Taču iznāk tā, ka valdība uzņemas kādas saistības un pēc tam parlamentam jāpieņem viss, ko piedāvā valdība, jo tas ir iekļauts saistībās ar starptautiskajiem kreditoriem.

Kas notiek šodien?

Šodien atkal šis lēmuma projekts nebija iekļauts darba kārtībā, nebija kārtīgi izdiskutēts. Bet, godātie kolēģi, ja mēs šodien pieņemsim šo lēmumu, tad, neskatoties uz to, ka tas izskatās ļoti nevainīgi, tajā slēpjas ļoti daudz dažādu lietu, kuras mēs pēc tam būsim spiesti pieņemt. Tas ir... Var sacīt, ka kredītlīgumu mēs parakstām tikai par to, ka mēs paņemsim naudu, bet tā beigās ir zvaigznīte, un tur ir pielikums uz 60 lapaspusēm par to, ka mums ir jāveic pensiju reforma, par to, ka mums ir jāveic reformas daudzās citās jomās. Tas skar jebkuru, gandrīz katru, Latvijas iedzīvotāju, un tā darbības ilgums būs vismaz 5, 10 vai 15 gadi.

Vai mēs varam tā vienkārši – bez diskusijas – pieņemt šādas saistības? Parakstīties uz tīras lapaspuses un pēc tam pateikt, kā šodien pateica Leiškalna kungs: “Nu jā, mēs jau uzņēmāmies šīs saistības... Nu ko lai dara? Mums tad ir jāpieņem.”

Tātad man ir tāds priekšlikums, ka tomēr vajag izdiskutēt šo jautājumu un apzināties, kāds ir pielikums šim pilnvarojumam par aizņemšanos, kādas ir tā sekas, kādi ir piedāvājumi, kāds ir reformu plāns, un tikai pēc tam izlemt.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Viens deputāts ir runājis “par”, viens – “pret”. Buzajeva kungs, tikai viens var runāt “par”, bet otrs – “pret”, tā ka jums vārds šobrīd netiek dots. (No zāles dep. V.Buzajevs: “Man par procedūru!”) Vai jūs par procedūru, Buzajeva kungs? Lūdzu, ieslēdziet deputātam Buzajevam mikrofonu!

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Es tomēr gribu izmantot savas veto tiesības, runājot par šā lēmuma projekta iekļaušanu šodienas sēdes darba kārtībā. To ļauj izdarīt Kārtības rullis, un es lūdzu uzskatīt visu šo diskusiju par sarunu par šā lēmuma projekta iekļaušanu nākamās sēdes darba kārtībā.

Sēdes vadītājs.

Jā, lūdzu... Man viss ir skaidrs. Paldies.

Es vēlreiz atgādināšu jums Kārtības rulli. Tātad Kārtības rullis nosaka to, ka šobrīd, tā kā šis patstāvīgais priekšlikums deputātiem ir bijis pieejams mazāk nekā 72 stundas, tad pēc piecu deputātu lūguma (un šādu lūgumu ir saņēmis Saeimas Prezidijs, un šo lūgumu ir parakstījuši deputāti Dzintars Zaķis, Guntis Bērziņš, Anna Seile, Ingmārs Līdaka un Māris Grīnblats) tiek ierosināts Prezidijam šodienas sēdē ziņot par iesniegto lēmuma projektu “Par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros”. Šobrīd mēs runājam jeb diskutējam par to, vai Prezidijs pēc ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem ziņo arī par šo patstāvīgo priekšlikumu.

Ja mēs nolemjam, ka Prezidijs ziņo par šo patstāvīgo priekšlikumu šodien, tad tādā gadījumā mēs lemjam par to, vai tas tiek iekļauts šodienas sēdes darba kārtībā, vai tas tiek iekļauts nākamās, kārtējās, sēdes darba kārtībā, vai tas tiek nodots kādai no Saeimas komisijām.

Tā kā viens deputāts ir runājis “par”, bet otrs – “pret”, tad šobrīd mums ir jāizlemj jautājums par to, vai Prezidijs ziņos par šo patstāvīgo priekšlikumu. Lūdzu zvanu! (No zāles dep. J.Urbanovičs: “Kauns, kauns! Kā jums nav kauna!”) Balsosim par šā patstāvīgā priekšlikuma iekļaušanu šodienas sēdes darba kārtībā sadaļā “Prezidija ziņojumi”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 60, pret – 22, atturas – 9. Šis patstāvīgais priekšlikums ir iekļauts sadaļā “Prezidija ziņojumi”.

Bet, runājot par citiem darba kārtības grozījumiem, informēju jūs, ka ir saņemts vēl viens lūgums izdarīt izmaiņas šodienas sēdes darba kārtībā, jo Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūdz izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā izskatīšanai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” sadaļā “Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Un tā, godātie kolēģi, sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību. Tradicionāli sākam ar Prezidija ziņojumiem par iesniegtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par zvērinātiem revidentiem”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Muzeju likumā” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Mēslošanas līdzekļu aprites likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par saimnieciskās darbības reglamentēšanu pakalpojumu jomā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Nacionālās drošības likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas dalību Kioto protokola elastīgajos mehānismos”” nodot Ārlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par Izglītības inovācijas fonda likuma atzīšanu par spēku zaudējušu”” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Vekseļu likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Stratēģiskas nozīmes preču aprites likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un Ārlietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Preču un pakalpojumu drošuma likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Publisko iepirkumu likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Latvijas Republikas Zemessardzes likums” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ieroču aprites likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: “Balsot!”) Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par Ministru kabineta iesniegtā likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodošanu Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret – 5, atturas – nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Sociālo un darba lietu komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījums Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs arī ierosina Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Un tagad, godātie kolēģi, mēs esam atkal nonākuši pie jau minētā patstāvīgā priekšlikuma, tātad pie lēmuma projekta “Par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros”. Mums ir jāizšķiras par to, vai šis lēmuma projekts tiek iekļauts šodienas sēdes darba kārtībā, vai arī tas tiek iekļauts nākamās, kārtējās, sēdes darba kārtībā, vai tiek nodots kādai no komisijām.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu deputātu parakstītu iesniegumu ar lūgumu šo lēmuma projektu iekļaut nākamās, kārtējās, sēdes darba kārtībā. Šo ierosinājumu ir parakstījuši deputāti Zaķis, Guntis Bērziņš, Seile, Līdaka un Grīnblats. Ņemot vērā to, ka ir saņemts šāds priekšlikums, mums balsojot ir jāizšķir tas, vai šis patstāvīgais priekšlikums tiek iekļauts nākamās, kārtējās, sēdes darba kārtībā.

Lūdzu zvanu! Balsosim par patstāvīgā priekšlikuma – lēmuma projekta “Par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros” iekļaušanu nākamās, kārtējās, Saeimas sēdes darba kārtībā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 60, pret – 22, atturas – 10. Šis patstāvīgais priekšlikums iekļauts nākamās, kārtējās, Saeimas sēdes darba kārtībā.

Nākamā šodienas sēdes darba kārtības apakšsadaļa – “Par atvaļinājuma piešķiršanu”.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātes Vairas Paegles iesniegumu ar lūgumu piešķirt viņai neapmaksātu atvaļinājumu 2010.gada 14.janvārī, tas ir, šodien. Šis jautājums mums ir jāizšķir balsojot. Lūdzu zvanu! Balsosim par neapmaksāta atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Vairai Paeglei šā gada 14.janvārī! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Atvaļinājums deputātei Paeglei piešķirts.

Analoģisks iesniegums saņemts arī no deputātes Silvas Bendrātes. Arī viņa lūdz piešķirt bezalgas atvaļinājumu šā gada 14.janvārī. Lūdzu zvanu! Balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātei Silvai Bendrātei šā gada 14.janvārī! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret – 1, atturas – nav. Atvaļinājums deputātei Bendrātei piešķirts.

Godātie kolēģi! Pirms mēs pārejam pie nākamās apakšsadaļas “Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”, mums ir jālemj vēl par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Sēdes vadītājs.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījums Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un arī Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūdz izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un iekļaut sadaļā “Likumprojektu izskatīšana” šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un tā sākam izskatīt sadaļu “Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts “Par Imanta Lagzdiņa atbrīvošanu no Liepājas tiesas tiesneša amata”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija “Jaunais laiks”).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie kolēģi! Juridiskā komisija ir saņēmusi Tieslietu ministrijas dokumentus ar Lagzdiņa kunga iesniegumu par atbrīvošanu no tiesneša amata pildīšanas sakarā ar tiesneša amata pildīšanas maksimālā vecuma sasniegšanu.

Juridiskā komisija ir sagatavojusi lēmuma projektu, rūpīgi izpētījusi šos dokumentus un, aizklāti balsojot, ir atbalstījusi šo lēmuma projektu.

Lūdzu arī Saeimu atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Imanta Lagzdiņa atbrīvošanu no Liepājas tiesas tiesneša amata”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Sākam izskatīt nākamo šodienas sēdes darba kārtības sadaļu – “Likumprojektu izskatīšana”.

Likumprojekts “Grozījumi Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju likumā”, trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Ausma Kantāne.

A.Ziedone-Kantāne (frakcija “Jaunais laiks”).

Labrīt, godājamais priekšsēdētāj un godājamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1368/Lp9 – “Grozījumi Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju likumā”. Šis ir trešais lasījums, un mēs esam saņēmuši vienu priekšlikumu. (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): “Par ko tas ir?”) Tas ir no Kultūras ministrijas parlamentārās sekretāres Šņepstes kundzes, kura domā, ka šī papildpiemaksa jāmaksā no valsts, nevis Kultūras ministrijas. Tāds šis priekšlikums ir, un tas nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Ziedone-Kantāne.

Lūdzu nobalsot trešajā balsojumā... (No zāles: “Lasījumā!”) Piedodiet, lasījumā... trešajā lasījumā šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Es atvainojos, tas gan ir likumprojekts, nevis priekšlikums.

A.Ziedone-Kantāne.

Likumprojekts ir trešajā lasījumā. Lūdzu pievienoties komisijas viedoklim.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu!

A.Ziedone-Kantāne.

Nevajag ar stereotipiem nodarboties...

Sēdes vadītājs.

Kantānes kundze, lūdzu, nesarunājieties ar zāli.

Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret – 1, atturas – 1. Likums pieņemts.

A.Ziedone-Kantāne.

Paldies par balsojumu.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām””, trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Gunārs Laicāns.

G.Laicāns (partijas “Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.5336. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija izskatīja divus priekšlikumus, kas iesniegti likumprojekta trešajam lasījumam.

1.priekšlikums – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

G.Laicāns.

Arī 2.priekšlikums ir no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

G.Laicāns.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā lūdzu Saeimu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu. Lūdzu rezultātu! Par – 60, pret – 22, atturas – nav. Likums pieņemts.

G.Laicāns.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu””, trešais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Aija Barča.

A.Barča (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Prezidija locekļi! Cienījamās deputātes un godātie deputāti! Sociālo un darba lietu komisija likumprojekta “Grozījums likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”” trešajam lasījumam priekšlikumus nesaņēma. Komisija aicina Saeimu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi Kriminālprocesa likumā”, trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Imants Valers.

I.Valers (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Izskatīsim dokumentu Nr.5361. Tas ir likumprojekts “Grozījumi Kriminālprocesa likumā”, kura reģistrācijas numurs ir 1421/Lp9 un kurā iekļauti arī otri grozījumi no likumprojekta Nr.1476/Lp9.

Kopumā ir saņemti trīsdesmit seši priekšlikumi, kas izskatīti komisijā.

1. – deputāta Rozes priekšlikums. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Valers.

2. – deputāta Rozes priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

3. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

4. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Valers.

5. – deputāta Rozes priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Valers.

6. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

7. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

8. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

9. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

10. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

11. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

12. – ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

13. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

14. – deputāta Rozes priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Valers.

15. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

16. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

17. – ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

18. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

19. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

20. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts 21. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Valers.

21. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Valers.

22. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Valers.

23. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

24. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

25. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

26. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

27. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

28. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

29. – ministra Segliņa priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

30. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Arī komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

31. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

32. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

33. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

34. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

35. – ministra Segliņa priekšlikums. Komisijā nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Valers.

Un 36. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Valers.

Visi priekšlikumi izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi Kriminālprocesa likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

I.Valers.

Paldies par atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījumi Eiropas komercsabiedrību likumā”, trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Andis Kāposts.

A.Kāposts (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.1192/Lp9. Ir saņemti divi priekšlikumi – abi no atbildīgās komisijas.

1.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

A.Kāposts.

2.priekšlikums – arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Kāposts.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi Eiropas komercsabiedrību likumā” trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā”, trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Artūrs Rubiks.

A.Rubiks (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.5372. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi minēto likumprojektu trešajā lasījumā un saņēmusi divus priekšlikumus.

1. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

A.Rubiks.

2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

A.Rubiks.

Visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu balsot par minētā likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi Imigrācijas likumā”, otrais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Likumprojekta “Grozījumi Imigrācijas likumā” otrajam lasījumam saņemti trīsdesmit astoņi priekšlikumi. Komisija tos izskatīja.

1. – ārlietu ministra Riekstiņa priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

2. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

3. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš.

4. – ārlietu ministra Riekstiņa priekšlikums. Komisija to atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

5. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

6. – iekšlietu ministres Mūrnieces priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

7. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

8. – iekšlietu ministres Mūrnieces priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

9. – ārlietu ministra Riekstiņa priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

10. – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija priekšlikumu daļēji iekļāva savā – 14.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš.

11. – iekšlietu ministres Mūrnieces priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš.

12. – iekšlietu ministres Mūrnieces priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

13. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

14.priekšlikums – atbalstīts, izskatot 10.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

15. – iekšlietu ministres Mūrnieces priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

16. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dalbiņš.

17. – Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš.

18. – iekšlietu ministres Mūrnieces priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dalbiņš.

19. – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītājs.

Sākam debates.

Vārds deputātam Jurim Dobelim.

J.Dobelis (TB/LNNK frakcija).

Cienītie kolēģi! Vispirms novēlu sekmes visiem Jaunajā gadā, bet tikai tajos pasākumos, kas nebūs vērsti pret mani personīgi.

Tālāk – konkrēti par šo interesanto priekšlikumu. Es to nevarēju atbalstīt komisijas sēdē un neatbalstīšu arī tagad, jo... Palasiet vismaz šo te – 26.apakšpunktu! Krievijā parādās kaut kāds žauklis, kam ienāk prātā kaut kur savu “kreiso” naudiņu ieslidināt... Simts tūkstoši latu – kas tas ir priekš lielajiem naudas slidinātājiem? Tas nav pilnīgi nekas! Un viņš vēsā mierā ārpus Rīgas un Rīgas plānošanas reģiona un republikas pilsētām... Vēl tur tikai 50 tūkstoši latu ir vajadzīgi... Un sveiki! Zēnam pretī nostājas kaut kāds Latvijā dzīvojošs īnaģis, kurš ar lielu prieku iesaistās šinī darījumā.

Tagad termiņuzturēšanās atļauja ir uz pieciem gadiem. Brauc, kur gribi, pa visu Šengenas zonu vēsā mierā. Kāds labums Latvijas ekonomikai no šāda darījuma? Labums ir tiem, kuriem ir zināma interese vai pat pastiprināta interese, tiem, kuri darbojās savā laikā ar visu to, kas skar nekustamos īpašumus, kuri cēla vajadzīgas un nevajadzīgas ēkas Rīgā, Rīgas rajonā un tā tālāk, un tā joprojām. Jā, nu ir sacelts! Nu ir viss riņķī apbūvēts, mājas ir tukšas, kaut kas ir jādara. Un ne jau valstij tas ir vajadzīgs! Valstij tas galīgi nav vajadzīgs, bet gan atsevišķiem ierēdņiem, atsevišķiem darboņiem, kuri, var teikt, sildīja to, ko nevajadzēja sildīt, pārsildīja un pārkarsēja. Tagad viņiem tas ir vajadzīgs! Kāds sakars tam ir ar Latvijas ekonomikas attīstīšanu?

Un otrs – par šo pašu 27.apakšpunktu. Arī tāda savdabīga rīcība: “Veicis finanšu investīcijas Latvijas Republikas kredītiestādē ne mazāk kā 200 tūkstošus latu.” Atkal summa ir diezgan smieklīga priekš finanšu investīcijām, bet tanī pašā laikā diezgan bīstama. Un tagad šādi te vīri un varbūt arī viena otra sieva no Latvijas dodas uz jebkuru citu vietu un kaut kur tomēr izdara tā, ka viņiem nākas tur atbildēt. Vienalga kur... jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī. Vai jūs domājat, ka tad galveno atbildību par viņiem uzņemsies tā valsts? Nebūt ne! Protams, pētīs, no kurienes šis drauģelis ir ieradies. Ahā, Latvija ir tā, kas viņam ir devusi šīs iespējas! Tad otrs tāds parādās, trešais, un beigu beigās pie visiem mūsu ne sevišķi labajiem vai sliktajiem darbiem klāt nāk, lūk, šādi. Tāpēc diemžēl... Labi, tas ir otrais lasījums, un uz trešo lasījumu varētu padomāt un piedomāt, bet es nevaru arī otrajā lasījumā šādu priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Vārds deputātam Pēterim Tabūnam.

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Cienījamie kolēģi! Te nu ir īstā reize teikt: dari, ko darīdams, apdomā galu! Un tāpēc es uzreiz iesaku vēlreiz ieskatīties šajā likumprojektā un nesākt jauno gadu ar tik ļoti nopietnu kļūdu, kādu mēs pieļautu, ja pieņemtu šo priekšlikumu. Tā būtu milzīga kļūda!

Es ļoti brīnos, ka gan atbildīgā komisija... Vēl jo īpaši tāpēc, ka to iesniegusi Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, tātad arī aizstāvējusi to... Redziet, debates jau ir turpinājušās pietiekami ilgu laiku. Figurēja miljoni. Ja miljonus iegulda Latvijas ekonomikā, tad var saņemt šo uzturēšanās atļauju. Nu summa ir sasniegusi 25 tūkstošus, kas ir vienkārši smieklīga summa šādai atļaujai. Vienkārši smieklīga! Es brīnos, ko jūs tur, komisijā, esat runājuši un diskutējuši... esat pieņēmuši šādu variantu. 25 tūkstoši šādam lēmumam ir vienkārši patiešām smieklīga summa!

Piecas darba vietas. Vai tās darba vietas būs? Jūs jau iedosiet... iedos valsts atļauju... Vai 10 tūkstoši nodokļos būs samaksāts vai nebūs? Un – ja nebūs? Ko tad darīs? Anulēs? Ja būs iedota atļauja uz pieciem gadiem, tad diez vai izdosies anulēt. Un tā tālāk, un tā joprojām.

Draugi mīļie, nu taču sapratīsim, nebūsim tik naivi! Ar šiem 25 tūkstošiem, pat ja pareizināsim ar desmit vai kaut vai ar simtu, ekonomiku neglābsim. Neglābsim! (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): “Kā tad glābsim?”) Un nemēģiniet mani pārliecināt par pretējo.

Ķīnieši... piemēram, ķīnieši... Es saņēmu vēstuli, kurā Ķīnas miljonāri, ļoti daudz miljonāru, lūdz piešķirt viņiem pilsonību, tad viņi šeit ieguldīšot miljonus. Miljonus, iedomājieties, nevis kaut kādus nieka 25 tūkstošus! Dabīgi, mēs komisijā pat neizskatījām šādu variantu.

Par nekustamo īpašumu. Jā, kādam patīk lobēt nekustamā īpašuma tirgotājus, spekulantus, jo Latvijā ir sabūvētas mājas, dzīvokļi milzīgā skaitā. Veselas pilsētiņas stāv bez apgaismojuma, tur nedzīvo neviens. Mēs ļoti labi to redzam. Un tagad, redziet, saka: lai viņi brauc šurp un lai pērk šeit šos dzīvokļus, un tad mēs būšot laimīgi. Tas ir vienkārši nepieļaujami, draugi mīļie! Vai mēs neapjaušam to, ka mēs paveram koridoru, it īpaši no NVS valstīm, cilvēku ieplūšanai šeit – Latvijā?! Mēs jau tā netiekam galā ar šiem cilvēkiem, kuri šeit atrodas un nīst šo valsti, un lamā šo valsti, žurnālistus ieskaitot. Krievu valodā raidošos žurnālistus ieskaitot. Jūs zināt par Mamikina izdarībām, zināt, kādā veidā šīs lietas dara. Nemaz nerunājot par tiem, kas atbrauks! Vai mēs viņiem 50 gadus atkal mācīsim latviešu valodu un neiemācīsim, un mocīsimies ar viņiem? Nu neesiet naivi, draugi mīļie! Noraidīsim šādu priekšlikumu un neļausim piesmiet savu valsti!

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Vārds deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (partijas “Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Investīciju piesaiste un jaunu darba vietu radīšana būtu labs un krietns mērķis, un tad jau nu tā kā nebūtu ko pārmest Kraukļa kungam, kurš ir kā apsēsts ar šo priekšlikumu un atbalsta to. Diemžēl metode ir gauži diletantiska un nekādu labumu un nekādas investīcijas nedos. Par to ir runāts gan Labklājības ministrijas atzinumā, kura neatbalsta šo priekšlikumu, gan Ekonomikas ministrijas atzinumā, kas saka, ka nav nekādu aprēķinu un līdz ar to nav iespējams izdarīt nekādus secinājumus, kā šī metode strādās. Un diemžēl, godātie kolēģi, pašreizējā redakcijā 23.panta pirmās daļas trešais punkts dod pilnīgi citu mehānismu, kur par 2000 latiem un amatu kapitālsabiedrībā var iegūt piecu gadu uzturēšanās atļauju. Nu, kolēģi, būsim reālisti! Ja šī norma paliek, tad Kraukļa kunga centieni nedos absolūti neko, jo tas, kas gribēs nopirkt biļeti uz Šengenu, pirks to labāk par 2000 latiem, nevis par 25 tūkstošiem latu.

Otrkārt. Ja runājam par nekustamā īpašuma iegādi Latvijā, tad jāteic, ka tas nu gan nedod nekāda labuma Latvijas ekonomikai un nevar būt nekādas runas par ekonomikas sildīšanu.

Un vēl. Godātie kolēģi, es gribu minēt šā priekšlikuma aizstāvjiem, lai jūs to labāk saprastu, tādu vienkāršu, varbūt pat mazliet primitīvu piemēru. Ja cilvēku nosēdina ar pliku dibenu uz ledus, tad var jau teikt, ka viņš silda ledu, bet es gan vairāk domāju, ka viņš saldē dibenu. Tāpēc man šķiet, ka šeit ekonomikas sildīšana neiznāks.

Un, kolēģi, vēl ir viena tehniska detaļa. Mūsu rīcību reglamentē Saeimas kārtības rullis, un priekšlikumi likumprojektam ir jāiesniedz paredzētajā termiņā. Šo likumprojektu pirmajā lasījumā mēs skatījām 2009.gada 27.augusta sēdē, un toreiz tika noteikts priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 2009.gada 21.septembris. Gan Ārlietu ministrija, gan Iekšlietu ministrija, gan arī Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija iesniedza savus priekšlikumus pirms noteiktā termiņa. Ja nekļūdos, tas bija 18.septembris, kad priekšlikumi tika iesniegti. Nu vismaz no ministrijām tie bija šajā datumā. Pēc tam tie tika skatīti Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē, kur šie priekšlikumi sākotnēji tika atbalstīti, un pēc tam tika skatīti vēlreiz. Toreiz Kraukļa kungs atsauca Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikumus un iesniedza tos vēlreiz. Bet vēlreiz tos iesniedza 2009.gada 5.novembrī, kas, godātie kolēģi, ir jau pēc 21.septembra.

Un tā kā mēs tabulā lasām... Jā, komisija varēja pieņemt šos priekšlikumus skatīšanai, noformēt tos kā komisijas priekšlikumus un virzīt uz Saeimas sēdi. Taču šajā tabulā pie 19.priekšlikuma mēs redzam: “Tautsaimniecības komisijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.” Diemžēl šajā dokumentā, kur jūs redzat vārds vārdā Kraukļa kunga priekšlikumus, ir skaidri un gaiši redzams datums – 5.novembris –, kas jau ir pēc priekšlikumu iesniegšanas termiņa. Līdz ar to diemžēl es aicinu sēdes vadītāju, lai mēs nepārkāptu Saeimas kārtības rulli... Mēs diemžēl šo priekšlikumu Saeimas šodienas sēdē nedrīkstam skatīt.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Vārds deputātam Visvaldim Lācim.

V.Lācis (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Cienījamais priekšsēdētāj! Cienījamie Prezidija locekļi! Cienījamie kolēģi! Es visā pilnībā piebiedrojos “Pilsoniskās Savienības” un TB/LNNK frakcijas priekšlikumam un lūdzu noraidīt šo Venta Armanda Kraukļa, respektīvi, Tautas partijas, iesniegto likumprojektu. (No zāles dep. V.A.Krauklis: “Komisijas priekšlikums!”)

Kādēļ? Tādēļ, ka, būdams šeit, Saeimas sēdē, un arī publiskos rakstos, būdams deputāts, esmu līdzīgā veidā kritizējis tamlīdzīgus priekšlikumus un teicis, ka mēs, latvieši, nedrīkstam iet pa politiskās pašnāvības ceļu. Šis ir jauns politiskās pašnāvības ceļš. Šis ir kolonizācijas ceļš! Jārīkojas gluži otrādi. Tautas partija, kas zināmā mērā visās iepriekšējās Saeimās, ne tikai 9.Saeimā, ir gājusi pa šo kolonizācijas atbalstīšanas ceļu, vai nu tieši atbalstot, vai arī ar vienaldzību, respektīvi, nevēršoties pret šo kolonizāciju... viņa atkal mēģina šo ceļu iet.

Mēs būtībā esam jau nonākuši traģiskā situācijā. Es jums pastāstīšu vienu gadījumu, kas bija tikai pirms mēneša. Tāpat kā pie jums visiem, arī pie manis griežas visdažādākajos jautājumos visdažādākie cilvēki. Un arī viens... viena dēla tēvs... dēlam 33 gadi... atnāca pie manis. Tēvs ir inženieris, un viņš sava dēla uzdevumā lūdz deputātu Lāci, lai viņš novērš turpmākos šādus kolonizācijas atkārtojumus. Tātad 33 gadus jauns latvietis ar augstāko izglītību, filologs, beidzis Angļu valodas fakultāti, uzvārdā Valkovskis... Mārtiņš Valkovskis, kvalificēts speciālists, strādā par tulku uzņēmumā “Tilde”, kur datoru jomā ievieš jaunus latviskus terminus, lai neieviestos tikai angliski termini. Viņš paziņo man ar tēva inženiera, arī izglītota cilvēka, latvieša, starpniecību, ka, pēc šā jaunā cilvēka uzskatiem, Latvijā esot – pilnīgi pareizi! – krievu cilvēki, slāvu cilvēki, krieviski runājoši cilvēki, latvieši un – pats beidzamais un vissvarīgākais! – latviski runājoši latvieši. Vent Armand Kraukli! Man liekas, ka šā jaunā cilvēka klasifikācijā jūs piederat pie latviski runājošiem latviešiem, bet jums jākļūst par latvieti. Tautas partijai jākļūst par latviešiem. Un mēs nedrīkstam pieņemt tādu likumprojektu, ko izvirza latviski runājoši latvieši. Noraidīsim šo likumprojektu!

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Stenogrammas nobeigums — Saeimas materiālu nākamajā, 3.laidienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!