• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par iedzīvotāju ienākuma nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2010., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203838

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministrija: Par aktualitātēm pirmsskolas un sākumskolas izglītībā

Vēl šajā numurā

19.01.2010., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par iedzīvotāju ienākuma nodokli

Saeimas 2009.gada 1.decembrī pieņemtie grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (IIN) paredz no 2010.gada piemērot IIN procentu ienākumam dienā, kad fiziskajai personai rodas tiesības neierobežoti rīkoties ar attiecīgo ienākumu saskaņā ar noslēgto līgumu vai likumu un attiecīgais ienākums kļūst pieejams šai personai tās norādītajā veidā un kārtībā. Tas ir, ja iedzīvotājiem ir noguldījumi bankās un par tiem tiek aprēķināti procenti pēc 2010.gada 1.janvāra, par šiem procentu ienākumiem jānomaksā IIN 10% apmērā.

Ja depozītnoguldījums ir noguldīts bankā pirms pieciem gadiem un katra gada beigās (vai cita perioda atkarībā no bankas un klienta vienošanās), arī 2009.gada beigās, ir aprēķināti procenti, kas vai nu izņemti, vai arī ieguldīti pēc principa “procenti pelna procentus”, un 2010.gadā noguldījums tiek izņemts, nodoklis jāpiemēro tikai tiem procentiem, kas aprēķināti par 2010.gadu. Savukārt, ja noguldījums veikts, piemēram, 2009.gada jūnijā uz termiņu viens gads un procenti pa vidu šim termiņam netiek aprēķināti, tad, izņemot noguldījumu 2010.gada jūnijā un tikai noguldījuma termiņa beigās aprēķinot iegūtos procentus un tos izmaksājot, noguldītājam būs jānomaksā nodoklis par procentiem, kas nopelnīti visā termiņā, arī 2009.gada laikā.

Likumā ir paredzēts, ka nodoklis tiek ieturēts ienākuma izmaksas vietā (tas jāveic bankai) un jāiemaksā budžetā ne vēlāk kā nākamā mēneša piektajā datumā. Tā kā ne visas Latvijas komercbankas nodrošinās nodokļa ieturēšanu no fiziskās personas procentu ienākuma, kas tiks nopelnīts līdz 2010.gada 28.februārim.

Ministru kabinets ir apstiprinājis arī ļoti vienkāršu deklarācijas formu, kurā fiziskajai personai, pamatojoties uz banku izsniegtajiem konta izrakstiem vai pārskatiem, būs jānorāda gūtais procentu ienākums un nodoklis (no tā, kas aprēķināts pēc 10% likmes). Deklarācija VID būs jāiesniedz līdz 2010.gada 31.martam gadījumā, ja laika posmā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 28.februārim nodokļa apmērs par procentu ienākumu pārsniedz 5 latus. Savukārt, ja nodokļa apmērs par procentu ienākumu nepārsniedz 5 latus (piemēram, norēķinu kontu atlikumu procentu ienākumi pāris santīmu apmērā), nodokļa aprēķināšanu un iemaksāšanu budžetā veic rezumējošā kārtībā, t.i., fiziskā persona iesniedz VID deklarāciju ne vēlāk kā taksācijas gadam sekojošā gada 1.aprīlī.

Kredītiestādes par katru mēnesi aprēķināto procentu ienākumu un no tā ieturēto nodokli sniegs ziņas VID, bet laikā no 2010.gada 1.janvāra līdz 28.februārim tās iesniegs VID ziņas arī par to, ka no fiziskās personas procentu ienākuma nodoklis nav ieturēts. Līdz 2010.gada 15.martam kredītiestādes paziņos arī nodokļa maksātājam – savam klientam, ka nodoklis no attiecīgajā laika posmā aprēķinātā procentu ienākuma nav ieturēts un nav iemaksāts budžetā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!