• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunām iespējām iedzīvotājiem Eiropas Savienības mājā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2010., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203825

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Nacionālā sporta padome: Par budžeta sadalījumu sportam 2010.gadā

Vēl šajā numurā

19.01.2010., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunām iespējām iedzīvotājiem Eiropas Savienības mājā

No 15.janvāra Eiropas Savienības māja kļuva vēl pieejamāka – pirmajā stāvā atklātas trīs jaunas telpas: zināšanu, sarunu un mākslas istaba.

Atklājot ES mājas istabas, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers akcentēja piederības sajūtu Eiropai, kas jaunajai skolas paaudzei tagad jau piemīt: “Piederības sajūta izpaužas dažādībā, kāda ir Eiropa.” Viņš novēlēja ES māju visiem tiem, kas apzinās sevi kā eiropiešus un vēlas izzināt Eiropas dažādību gan sarunās, gan gūstot informāciju, gan baudot mākslu.

Eiropas Savienības mājas saimnieki jau piecus gadus ir Eiropas Parlamenta Informācijas birojs (EPIB) un Eiropas Komisijas pārstāvniecība (EKP) Latvijā. Jaunatvērtajās istabās abi partneri turpina iesākto sadarbību un aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju paust savu viedokli, iegūt jaunāko informāciju un iepazīt Eiropas vēsturi un kultūru.

EPIB vadītājs Māris Graudiņš: “Mums jāapzinās, ka Eiropa sākas tepat, Latvijā. Mēs varam piedalīties Eiropas procesos gan šeit, ES mājas jaunajās zināšanu, sarunu un mākslas istabās, gan arī citur Latvijā. Šī arī būs vieta, kur varēs attīstīt dialogu ar Eiropas Parlamenta deputātiem un dažādu nozaru ekspertiem. Turklāt laikā, kad mēdz taupīt uz izglītības un kultūras rēķina, Eiropas Parlaments atgādina, ka izglītība un kultūra ir stūrakmeņi mūsu iesaistei Eiropā. Zināšanas un informācija ir garants pilnvērtīgai demokrātiskai sabiedrībai, kā arī mūsu konkurētspējai gan Latvijā, gan Eiropā, gan pasaulē. Tāpēc aicinu cilvēkus aktīvi izmantot šīs jaunās telpas savā labā.”

Sadarbības projekta praktiskā īstenotāja, EKP vadītāja Iveta Šulca norāda: “Cilvēki bieži domā, ka citiem palīdzēt iespējams vienīgi ar naudu. Tā nebūt nav, un ļoti bieži informācija ir reāla palīdzība. ES mājā, zināšanu istabā, kompetenti eksperti jums palīdzēs orientēties vairāk nekā 80 dažādos ES informācijas punktos un divos desmitos ES programmu. Ministriju un aģentūru paspārnē darbojas dažādi ES informācijas centri, taču kuriozi, ka cilvēki, kam tie domāti, par šiem centriem neko nezina – piemēram, par Eiropas Biznesa tīklu, kas ir lielākais uzņēmējdarbības kontaktpunktu tīkls un īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem var palīdzēt atrast biznesa partnerus citur Eiropā.”

Jaunās istabas ir vieta izstādēm, filmu vakariem, radošajām darbnīcām, semināriem, diskusijām un neformālām sarunām par Eiropu.

Mākslas istabā, kuras interjerā izmantoti debesu motīvi, notiks regulāras izstādes, radošās darbnīcas un atradīsies bērnu rotaļu stūrītis. No 18. līdz 22.janvārim tur katru dienu notiks radošās darbnīcas galerijas “Istaba” un Latvijā pazīstamu mākslinieku – Martas Ģibietes, Elitas Patmalnieces un Kristiana Brektes – vadībā. Literatūras cienītājiem būs iespēja iepazīt somu, igauņu, čehu un ungāru literatūru Jaunā Rīgas teātra aktieru Gunas Zariņas, Kaspara Znotiņa, Viļa Daudziņa, Sandras Zvīgules un Dailes teātra aktiera Jura Strengas izpildījumā.

Sarunu istaba (telpas interjerā izmantoti dabas motīvi) kalpos kā platforma, kur nevalstiskās organizācijas, sociālie partneri un profesionālās organizācijas varēs diskutēt par jauniem politiskiem piedāvājumiem. Piemēram, apspriest iniciatīvu samazināt kaitīgā benzopirēna līmeni šprotēs un priekšlikuma ietekmi uz Latvijas zivsaimniecību. Seminārus, diskusijas, lekcijas, konferences, konkursus un citus pasākumus par ES politikas tēmām, ko rīko EPIB, EKP un nevalstiskās organizācijas, izglītības iestādes, interešu grupas, ES māja piedāvā bez maksas pašā Rīgas centrā. Sarunu istabā paredzēta vieta 35 apmeklētājiem.

Zināšanu istabā (telpas interjerā izmantoti zemes motīvi) interesenti varēs saņemt informāciju un konsultācijas par Eiropas Savienību. Piemēram, uzņēmējiem speciālisti piedāvās informāciju par finansiālo atbalstu, bezdarbniekiem un tiem, kas vēlas kļūt par pašnodarbinātajiem, – par Eiropas Sociālā fonda sniegtajām iespējām, cilvēkiem pusmūžā – par ES mūžizglītības programmas iespējām. Ik mēnesi tur notiks ES informācijas tīklu konsultācijas, pirmās sāksies jau nākamnedēļ. Zināšanu istabā pieejamas brošūras, bukleti un žurnāli, bezmaksas informācijas datubāzes.

Trīs jaunās istabas atrodas Eiropas Savienības mājas (Aspazijas bulvārī 28) pirmajā stāvā (bijušā veikala telpās), un ikvienam iedzīvotājam ir no ielas viegli pieejamas. Vadoties pēc koncepcijas “Zeme. Daba. Debess”, telpu vizuālo noformējumu un aprīkojumu veidojušas māksliniece Frančeska Kirke un arhitekte Nellija Dziedātāja. Informācijas centrā (vadītāja Gunita Eberte) strādā trīs kompetenti ES lietu speciālisti. Jauno istabu iekārtošana un uzturēšana šogad izmaksā 110 tūkstošus eiro.

Šādi Eiropas Savienības informācijas centri jau darbojas 12 ES dalībvalstu galvaspilsētās: Tallinā, Dublinā, Madridē, Stokholmā, Lisabonā, Romā, Berlīnē, Kopenhāgenā, Vīnē, Helsinkos, Nikozijā un Prāgā. Tallinā iecienīti ir ikmēneša kino vakari, Berlīnē – teātra uzvedumi par Eiropu. Cerams, ka arī Rīgā informācijas centrs kļūs par Eiropas kultūras un mākslas iepazīšanas vietu.

ES mājas interneta vietne ir www.esmaja.lv, kas ir gan debašu platforma par ES jautājumiem, gan uzziņu tālruņa par ES jautājumiem eiroinfo 67211111 vietne, gan afiša par ES mājā gaidāmajiem notikumiem.

Iveta Ķelpe, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja preses nodaļas vadītāja; Ivars Bušmanis, Eiropas Komisijas  pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!