• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.01.2010., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203728

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.01.2010., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, cienījamie žurnālisti! Esam gatavi atbildēt uz jūsu jautājumiem!

Jautājums: Rītdien [14.janvārī] Saeimā ir balsojums par pilnvarojumu valdībai parakstīt izmaiņas Nodomu vēstulē un Saprašanās memorandā [Saeima 14.janvāra sēdes darba kārtībā tomēr neiekļāva lēmumprojektu, kas paredzēja pilnvarot Ministru kabinetu aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros. Par šo jautājumu parlaments lems nākamnedēļ – Red.] . Vai jūs šo balsojumu saistītu ar Saeimas uzticību valdībai vai arī starptautiskajiem aizdevējiem kopumā?

 V.Zatlers: Šis būs, pirmkārt, balsojums par programmu, kādu Latvija izvēlēsies, lai pārvarētu ekonomisko krīzi. Tātad aizņēmums tika ņemts jau vairāk nekā pirms gada. Šo programmu izveidoja un par šo programmu iestājās jau iepriekšējā valdība. Tātad faktiski šis būs jautājums par pēctecības nodrošināšanu to lēmumu pieņemšanā, kas izveidoja šo programmu. Šeit noteikti jāņem vērā, cik efektīvi šī programma darbojas. Ja mēs paskatīsimies uz mūsu makroekonomikas rādītājiem, mēs redzam, ka programma ir devusi pozitīvus efektus. Varbūt šur tur programma nestrādā ideāli. Bet rītdienas Saeimas balsojums, kurā visiem deputātiem ir pietiekami pieejama informācija, viņi ir bijuši paši liecinieki tam, kā ekonomika ir attīstījusies Latvijā un kā ir stabilizējušies ekonomikas rādītāji Latvijā pēdējā gada laikā, – tas būs apstiprinājums, ka mēs šo programmu turpinām ilgtermiņā līdz brīdim, kamēr Latvija ir izgājusi no ekonomiskās krīzes un sasniegusi ekonomikas rādītājus, kādus paši esam izvirzījuši sev par mērķi, ieskaitot eiro ieviešanu Latvijā.

Jautājums: Kā jūs paredzat rītdienas [14.janvāra] balsojumu Saeimā?

 Valsts prezidents Valdis Zatlers: Deputātiem ir tiesības plaši diskutēt un katram nākt klajā ar informāciju, kas viņam pieejama. Bet domāju, ka tā ir pietiekama, lai izlemtu pozitīvi šai programmai. Jo – ko nozīmētu negatīvais balsojums, ja mēs pajautātu paši sev? Tas nozīmē, ka mēs atkal ķeramies pie jaunas programmas, kuras šobrīd nav. Tātad faktiski deputātiem būtu jāizvērtē pati programma, tās panākumi vai varbūt dažās vietās arī kāda ķeršanās un tad jādod skaidrs vērtējums un mandāts valdībai, lai pēc iespējas ātrāk atrisinātu situāciju, ieskaitot pensijas jautājumus. Pensionāri gaida, kad viņiem atkal sāks maksāt pensijas pilnā apmērā, kad sāks atmaksāt ieturētās pensijas. Tas viss ir atkarīgs no rītdienas balsojuma. Domāju, ka deputāti balsos ļoti atbildīgi un arī visas šīs diskusijas, kas rīt būs Saeimā, būs argumentētas un vērstas uz to, lai sabiedrība labāk saprastu, ko tad beigu beigās Latvijas valdība un Latvijas Saeima dara, lai izvestu Latviju ārā no ekonomiskās krīzes, un arī kādi ir panākumi.

Jautājums: Man ir divi jautājumi. Pirmais par to, ka šodien ir 13.janvāris. Jūsuprāt, kas ir mainījies šā gada laikā, kāda ir bijusi mācība valdībai un tautai?

 V.Zatlers: 13.janvāris ir tāds simbolisks datums 1905.gadā un arī pagājušogad ar notikumiem, kas notika Latvijā. Un, protams, ja pagājušogad bija sabiedriska kustība, lai par to atgādinātu, ar 1905.gadu fonā par to, kas notiek, ja valdība un parlaments neieklausās sabiedrības viedoklī. Tad var būt protesti – tie var būt civilizēti protesti, bet tie var pāraugt arī pilnīgi nekontrolējamos protestos. Protams, visgrūtākais periods bija pagājušā gada pirmie trīs mēneši, kad nācās no jauna pierādīt, ka tomēr var kaut ko izdarīt gan valdība, gan parlaments, ka tie var nākt pretī sabiedrībai, var uzklausīt. Un domāju, ka tas, ka līdz šai dienai nav bijuši tik smagi protesti, kā tas bija 13.janvārī, faktiski jau liecina, ka dialogs ir uzlabojies. Vai tas ir ideāls? Noteikti nē! Ir daudz darbu, kas jādara turpmāk, lai komunikācija un savu lēmumu skaidrošana – mēs par to runājam jau vairākus gadus – tomēr būtu precīza.

Ja mēs salīdzinām iepriekšējā gada situāciju ar šo gadu, tad jāsaka, ka iepriekšējā gadā tā bija neprognozējama, tā bija kritiska situācija un krīze faktiski tika pārvarēta tajā brīdī. Šobrīd mums ir grūtības, bet, lai grūtības atkal nepārvērstos krīzē, valdībai un arī Saeimai ir ļoti nopietni jāstrādā un nedrīkst ļauties priekšvēlēšanu kampaņai, kur viss tiek veltīts tikai politiskajai cīņai un par sabiedrību tiek aizmirsts. Daudzas strukturālās reformas joprojām ir pusceļā. Es būtu ļoti priecīgs, ja tās tiktu turpinātas tagad, nevis tikai pēc vēlēšanām, kad tās jau pat sāktu apšaubīt. Tas noteikti būtu zaudējums, ja mēs apstāsimies strukturālajās reformās uz deviņiem mēnešiem, tāpēc ka politiskā cīņa ņemtu virsroku pār darbiem, ko ikdienā ir jāpadara.

Jautājums: Kā jūs vērtējat situāciju ar Dzintaru Jakānu? Tas ir ierēdņu karš vai karš ar ierēdņiem?

 V.Zatlers: Augsta ranga ierēdņu iecelšana un atcelšana vienmēr ir bijusi saistīta ar zināmiem strīdiem un pat konfliktiem gan pašu ierēdņu starpā, gan starp valdību veidojošām koalīcijas partijām un arī sabiedrības viedokļu starpā. Un šis nav izņēmums. Ja mēs paskatīsimies, kā vakar tika iecelts Valsts darba inspekcijas vadītājs – kaislības ir tieši tādas pašas kā varbūt arī Dz.Jakāna gadījumā. Es domāji, ka tas viennozīmīgi ir pašu ministru un valdības vadītāja, un pašas valdības kompetencē.

Jautājums: Par firmu SIA “Pamats”, kas ir atkārtoti uzvarējusi konkursā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas rekonstrukcijas veikšanai, kaut arī ir iesaistīta izmeklēšanā par līdzšinējo darbību, kā jūs to vērtējat? Vai tas ir pieņemami?

 V.Zatlers: Man ir ļoti grūti komentēt konkrēto firmu konkrētā iepirkumā, to labāk izdarīs Iepirkumu uzraudzības birojs. Protams, katru reizi, kad tiek rīkots konkurss, viens no punktiem ir firmas reputācija un arī kritēriji, pēc kādiem firmas reputācija tiek novērtēta. To, kā tas ir bijis šajā konkrētajā gadījumā, es tiešām nezinu. Bet firmas reputācija gan kā nodokļu maksātājam, gan kā uzticamam klientam, kā arī, piemēram, termiņu izpilde laikus un daudz, daudz citu lietu ir tās, kas vērtējamas jebkurā konkursā. Konkrēti par šo firmu es nevaru komentēt, jo man nav nekādas informācijas.

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 13.janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!