• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno Eiropas Savienības mantojumu tiesību regulu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2010., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203634

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauno Maksājumu pakalpojumu likumu

Vēl šajā numurā

14.01.2010., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno Eiropas Savienības mantojumu tiesību regulu

Saeimas Eiropas lietu komisija 11.decembrī, vērtējot jauno Eiropas Savienības (ES) mantojumu tiesību regulu, secināja, ka šis ES tiesību akta projekts atbilst subsidiaritātes un proporcionalitātes principam, jo mantojuma tiesību harmonizāciju vissekmīgāk var veikt tieši ES līmenī.

“Šī bija pirmā subsidiaritātes principa ievērošanas pārbaude, kuru veicām pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā,” norādīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. “Uzklausot Tieslietu ministrijas ziņojumu, secinājām, ka ir nepieciešams Eiropas Savienības līmeņa risinājums mantojuma tiesību jomā, jo atsevišķu dalībvalstu līmenī šo jautājumu nav iespējams sakārtot.”

Lisabonas līgums nacionālajiem parlamentiem dod lielākas iespējas pārraudzīt ES tiesību aktu izstrādes gaitu, vērtējot tiesību aktu atbilstību subsidiaritātes un proporcionalitātes principam. Dalībvalstu parlamenti lemj, vai ES tiesību aktu izstrādes mērķus nevar sasniegt zemākā – dalībvalstu likumdošanas līmenī, kā arī vai ES likumdošanas iniciatīvas nepārsniedz to sākotnējos mērķus.

Komisijas priekšsēdētāja atgādina, ka ar katru gadu pieaug ES pilsoņu skaits, kuri pārceļas uz dzīvi citās dalībvalstīs. Tādēļ aizvien biežāk rodas situācijas, kad šo cilvēku nāves gadījumā radiniekiem ir sarežģīti atgūt ārvalstīs esošo mantojumu – īpašumus vai banku depozītus. Patlaban aptuveni desmit procentiem ES mantojuma saņemšanas gadījumu ir šāds pārrobežu raksturs.

“Līdz šim mantojuma tiesību tiesiskais regulējums Eiropas Savienības dalībvalstīs bijis atšķirīgs, kas nereti rada problēmas tuviniekiem saņemt ārzemēs miruša radinieka mantojumu. Jaunā mantojuma tiesību regula šo procesu sakārtos un vienkāršos,” sacīja V.Paegle.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!