• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 12.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2010., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas Ārlietu ministrijas valsts ministres vizīti

Vēl šajā numurā

13.01.2010., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 12.janvārī

RAPLM: Par elektronisko identifikācijas karšu koncepciju

 12.janvārī Ministru kabinets apstiprināja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) sagatavoto elektronisko identifikācijas karšu koncepciju, kura paredz ieviest jaunu personu apliecinošu dokumentu – elektroniskās identifikācijas kartes (eID).

RAPLM piedāvātās eID kartes nodrošinās ne tikai iedzīvotāju identifikāciju, dodoties uz ārzemēm vai klātienē saņemot valsts un pašvaldību pakalpojumus, bet arī autentifikāciju elektroniskajā vidē. Koncepcija tāpat paredz, ka, attīstot e-pārvaldi Latvijā, jaunās identifikācijas kartes kļūs īpaši nozīmīgas valsts un pašvaldību e-pakalpojumu izmantošanā.

Kā liecina starptautiskā pieredze, identifikācijas kartes lielā pasaules daļā tiek lietotas kā personu apliecinošs dokuments, kas lietojams iekšzemē un saskaņā ar starpvalstu līgumiem kā ceļošanas dokuments, ja starp valstīm nav vīzu režīma. Valstis, kas patlaban strādā pie jauniem eID projektiem, īpaši lielu uzmanību pievērš tādām aktualitātēm kā, piemēram, iedzīvotāju aktivitāte, e-vidē strādājot ar interneta bankām, iepērkoties interneta veikalos, apmainoties ar informāciju, aktuālāks kļūs jautājums par personas identitātes pārbaudi un aizsardzību elektroniskajā vidē.

Līdz šim eID kartes jau ir ieviesušas Igaunija, Lietuva, Somija, Zviedrija, Beļģija, Nīderlande, Itālija un Spānija.

RAPLM izstrādātā koncepcija paredz, ka eID izsniegšanu nodrošinās Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), savukārt privātais partneris nodrošinās uzticama sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja funkcijas. Tāpat paredzēts, ka privātais partneris nodrošinās sertifikātu pārbaudes servisu un laika zīmogošanas servisu, kur elektroniskā paraksta sertifikāta pārbaudes serviss tiek nodrošināts bez maksas, bet autentifikācijas sertifikāta pārbaudes serviss tiek nodrošināts bez maksas valsts un pašvaldību pakalpojumu saņemšanai.

Privātajam partnerim būs jānodrošina laika zīmogošanas serviss, tajā skaitā eID karšu turētājam piecu gadu periodā nodrošinot līdz 120 laika zīmogu uzlikšanu.

RAPLM uzskata, ka, īstenojot koncepcijas piedāvāto risinājumu, būtu iespējams panākt daudz lielāku e-paraksta un autentifikācijas lietotāju skaitu, kas veicinās e-pakalpojumu attīstību. Konkursa kārtībā tiktu izvēlēts tāds uzticama sertifikācijas pakalpojuma sniedzējs, kas piedāvā iedzīvotājiem zemāko maksu par sertifikācijas pakalpojumiem.

Koncepcija piedāvā daļu no ieņēmumiem, kas tiks iegūti par pakalpojumu sniegšanu komersantiem, piemēram, banku autentifikācija, vai citiem papildu pakalpojumiem, novirzīt e-paraksta infrastruktūras uzturēšanai.

Plānots, ka eID karšu koncepcija tiktu īstenota 2010.gadā no darbības programmas “Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.2.prioritātes “Teritoriju pieejamības un sasniedzamības veicināšana” 3.2.2.pasākuma “IKT infrastruktūra un pakalpojumi” 3.2.2.1.aktivitātes “Publiskās pārvaldes elektronisko pakalpojumu un informācijas sistēmu attīstība” 3.2.2.1.1.apakšaktivitātes “Informācijas sistēmu un elektronisko pakalpojumu attīstība” programmai piešķirtajiem līdzekļiem.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!