• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finanšu līdzekļu izlietojumu bezdarba samazināšanai un nodarbinātības veicināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2010., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203556

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reformu vadības grupa: Par 2010.gada būtiskākajiem darbības virzieniem

Vēl šajā numurā

13.01.2010., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finanšu līdzekļu izlietojumu bezdarba samazināšanai un nodarbinātības veicināšanai

 Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) nepamatoti un nelietderīgi izlietojusi valsts budžeta līdzekļus 1 443 506 latus, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Valsts kontrole atklājusi, ka Nodarbinātības valsts aģentūra nepietiekami uzrauga personu atbilstību bezdarbnieka vai darba meklētāja statusa piešķiršanas vai zaudēšanas kritērijiem, revidējamā laika posmā bezdarbnieka vai darba meklētāja statusu piešķirot vai saglabājot 7815 personām, kurām saskaņā ar Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumu šādu tiesību nav, piemēram, personām, kuras strādā vai ir pašnodarbinātas.

Minēto personu dalībai aktīvajos nodarbinātības pasākumos pēc revidentu aplēsēm prettiesiski izlietoti valsts budžeta līdzekļi 233 098 lati. Savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra šīm personām ir izmaksājusi bezdarbnieka pabalstus – 434 004 latus.

VK revīzijā konstatēja faktus, kas liecina par neefektīvu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, rīkojot aktīvos nodarbinātības pasākumus.

Iesaistot personas pasākumā “Neformālās izglītības ieguve programmās “B”, “C”, “D1”, “D” vai “E” kategorijas autovadītājs”, aģentūra nepārliecinās, vai persona pēc dalības apmācībā ir saņēmusi vadītāja apliecību, tāpēc nav nodrošināts efektīvs valsts budžeta līdzekļu izlietojums 435 847 latu apmērā, jo attiecīgās kategorijas autovadītāja apliecību valsts akciju sabiedrībā “Ceļu satiksmes drošības direkcija” līdz 2009.gada 1.septembrim nav saņēmušas 987 personas jeb 45% no mācības pabeigušajām personām.

Lai arī darba devējam ir pienākums nodarbināt personu vismaz sešus mēnešus pēc pasākuma “Apmācība pie darba devēja” un “Profesionālās izglītības apguve” beigām, NVA neveicina, ka noteiktās saistības tiek izpildītas.

Iesaistot bezdarbniekus profesionālās apmācības un izglītības ieguves pasākumos, aģentūra nevērtē tās rīcībā esošo informāciju par reģistrēto bezdarbnieku skaitu attiecīgajās profesijās.

Piemēram, profesionālās apmācības programmā “Mazumtirdzniecības veikala pārdevējs” ir iesaistītas 411 personas, kas attiecīgajā laika posmā ir lielākais vienā profesionālās apmācības programmā iesaistīto personu skaits, lai gan aģentūras datubāzē profesijā “Mazumtirdzniecības veikala pārdevējs” reģistrēti 21 994 bezdarbnieki (minētajā profesijā reģistrēts trešais lielākais bezdarbnieku skaits).

Turklāt pasākumos “Algotie pagaidu darbi” un “Pasākumi noteiktām personu grupām” 127 personas iesaistītas pie pasākuma īstenotāja, kas iepriekš ir bijis viņu darba devējs. Līdz ar to pastāv risks, ka pasākuma īstenotājs iepriekš izveidotās darba vietas ir likvidējis ar mērķi saņemt finansiālo atbalstu no valsts budžeta līdzfinansētu darba vietu veidā.

Tādējādi, iespējams, netiek veicināta NVA mērķu samazināt bezdarbu un veicināt iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes pieaugumu sasniegšana, jo, iesaistot bezdarbniekus valsts finansētajos nodarbinātības pasākumos, NVA neizvērtē personu iespējas atgriezties darba tirgū, līdz ar to faktiski nevērtējot pasākumu efektivitāti.

Likumības revīzija “Aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem un bezdarba samazināšanas preventīvajiem pasākumiem piešķirtā finansējuma izlietošanas likumība un efektivitāte” veikta par laiku no 2008.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 1.maijam.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!