• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministre: Par taupīšanas iespējām uz administratīvajiem izdevumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.2010., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203413

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

08.01.2010., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministre: Par taupīšanas iespējām uz administratīvajiem izdevumiem

Veselības ministre Baiba Rozentāle uzdevusi ministrijas valsts sekretāram izveidot darba grupu, kas, piesaistot ekspertus, izvērtētu iespējas vēl vairāk taupīt līdzekļus uz administrācijas rēķina valsts kapitālsabiedrībās, kā arī meklētu papildus līdzekļu piesaisti ārpus esošās veselības aprūpes sistēmas.

Veselības ministre uzsver: “Veselības nozares budžets ir katastrofāli zems, tādēļ kopīgi ar ekspertiem jāmeklē iespējas samazināt izmaksas, neskarot pacientu intereses, piemēram, uz administratīvajām izmaksām valsts kapitālsabiedrībās vai veicot centralizētus iepirkumus. Uzskatu, ka līdz šim vēl nav izmantots arī viss potenciālais ieguvums, ko valsts varētu iegūt no regresa kārtībā atgūtajiem līdzekļiem par ceļu satiksmes negadījumos vai noziedzīgos nodarījumos cietušo ārstēšanu. Sniedzot cietušajiem neatliekamo medicīnisko palīdzību, kas ir viens no dārgākajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, tiek tērēti ievērojami nozares līdzekļi. Tāpat daļai šo pacientu nepieciešama arī medicīniskā rehabilitācija. Šie līdzekļi ir jāatgūst pilnā apmērā un jānovirza ārstniecībai!”

2009.gadā, veicot strukturālās reformas un izvērtējot ārstniecības iestāžu iespējas taupīt uz administratīvajām izmaksām, samazināts valdes locekļu skaits Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā no pieciem uz trim un Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā no trim uz diviem. Valdes locekļu skaits samazināts arī citās Veselības ministrijas kapitālsabiedrībās.

Veselības norēķinu centrs piedzen līdzekļus, ja personai ir nodarīts veselības kaitējums prettiesiskas darbības, bezdarbības vai noziedzīga nodarījuma rezultātā un personai ir sniegti veselības aprūpes pakalpojumi par valsts budžeta līdzekļiem. Šajā gadījumā regresa kārtībā piedzen šos izdevumus no personas, kura ir atzīta par vainīgu veselības kaitējuma nodarīšanā, vai apdrošināšanas kompānijas. 2008.gadā šādā veidā kopumā tika atgūti vairāk nekā 600 tūkstoši latu, savukārt 2009.gada 11 mēnešos ap pusmiljonu latu.

Pārskatot taupīšanas iespējas veselības nozarē uz administratīvajiem izdevumiem, Veselības ministrija sākusi izvērtēt ēkas Klijānu ielā 7 racionālu izmantošanu. Plānots, ka telpas šajā ēkā atbrīvotos pēc virusoloģijas laboratorijas pārcelšanās uz jauno Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijas korpusu, ko paredzēts pabeigt šā gada otrajā pusē. Ņemot vērā, ka daļa no nozares pārvaldes iestādēm telpas nomā, pārceļot tās uz atbrīvotajām telpām, tiktu rasts ietaupījums.

B,Rozentāle uzskata: “Racionāla saimniekošana nenozīmē mehānisku finansējuma samazinājumu. Ir rūpīgi jāizvērtē, kā padarīt efektīvāku līdzekļu izlietošanu. Piemēram, jaunā Latvijas Infektoloģijas centra laboratorija nodrošinās ne tikai mūsdienīgu tehnoloģiju izmantošanu infekcijas slimību diagnostikā, bet arī ļaus racionālāk izmantot esošos cilvēku un materiāltehniskos resursus, jo tās darbība būs koncentrēta vienā vietā. Pašreizējo laboratorijas telpu atbrīvošana ļaus paplašināt Infektoloģijas centra ambulatoro nodaļu, tādējādi uzlabojot pieejamību speciālistiem un saīsinot pacientu gaidīšanu rindās. Savukārt taupības nolūkos uz atbrīvotajām telpām Klijānu ielā 7 varētu pārvietot kādu no veselības nozares administrējošajām iestādēm.”

Latvijas Infektoloģijas centra jaunā laboratorijas korpusa celtniecību plānots pabeigt šā gada otrajā pusē, un tā iekļausies Pasaules veselības organizācijas un Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra starptautisko laboratorijas tīklu darbībā un atbildīs starptautisko standartu prasībām.

Laboratorija turpinās veikt plaša spektra infekcijas slimību primāro un apstiprinošo diagnostiku – bakteriālo, parazitāro, virusālo, tai skaitā HIV/AIDS, vīrushepatītu, tuberkulozes, seksuāli transmisīvo slimību, gripas A(H1N1), reto un bīstamo, kā arī citu epidemioloģiski svarīgo infekcijas slimību diagnostiku. Laboratorija jau tagad apkalpo vairāk nekā 850 dažādas medicīnas iestādes visā Latvijas teritorijā. Laboratorija ļaus nodrošināt gan personāla, gan apkārtējās vides drošību no bīstamajiem bioloģiskajiem aģentiem, kā arī ļaus laikus diagnosticēt jebkuru infekcijas slimību, tajā skaitā no valstīm, kas atrodas tropu joslā.

Šobrīd laboratorija ir izvietota dažādās, teritoriāli atdalītās telpās, kas apgrūtina un sadārdzina diagnostikas procesu.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!