• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2010., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/203294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

07.01.2010., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien jaunajā gadā! Vispirms novēlu visiem laimīgu jauno gadu. Šā gada pirmā tikšanās bija veltīta valdības plāniem 2010.gadam. Protams, mani interesēja tās prioritātes, kas ir aktuālas – tātad nodarbinātības jautājums un arī tas, kā tiks praksē realizēta Satversmes tiesas lēmuma izpildīšana. Mēs esam atvērti jūsu jautājumiem.

Jautājums: Man būtu tieši jautājums par pensijām un pensiju pilno izmaksu. Sabiedrība pat pagājušā gada nogalē jau ir saņēmusi signālus, ka varētu tā kā jau no 1.februāra sākt maksāt pilnās pensijas. Man ir jautājums, kā jūs aicināt premjeru, kā jūs domājat, kad būtu labāk sākt atmaksāt pilnās pensijas? Vai būtu iespējams arī šogad atmaksāt visu to, kas ir ieturēts?

V.Zatlers: Katrā ziņā tas ir viennozīmīgi ļoti konkrēts jautājums, kas prasa ļoti konkrētu atbildi, un premjers, es domāju, atbildēs uz to. Saprātīgi darīt tā, lai neciestu mūsu tautsaimniecība un arī lai tas būtu vienmērīgs slogs mūsu valsts jau tā grūtajam budžetam.

Jautājums: Premjeram jautājums, kā sokas sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, jo izskanēja, ka varētu palielināt budžeta deficītu, kas ļautu izvairīties no budžeta grozījumu veikšanas?

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: Jā, tieši tā. Tas ir būtiskākais jautājums sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Tā pozīcija, ar kuru mēs esam gājuši uz sarunām, ir veikt šo papildu izmaksu saistībā ar pensijām uz budžeta deficīta rēķina, jo plānotais budžeta deficīta līmenis nākamgad mums to atļauj. Jāatzīst, ka provizoriskais sarunu rezultāts ir pozitīvs. Mēs par šo pozīciju tiešām esam spējuši vienoties un virzāmies uz to, ka varēsim šīs izmaksas veikt, neatverot budžetu, tātad uz budžeta deficīta rēķina caur apropriācijas palielināšanu. Domāju: ja viss ies atbilstoši plānotajam grafikam, jau otrdien varēsim apstiprināt vēstuli Valūtas fondam un papildu Saprašanās memorandu ar Eiropas Komisiju.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: Otrdien mēs to varēsim apstiprināt valdībā. Tālākais, protams, ir atkarīgs no Tieslietu ministrijas rīcības. Es ceru, ka Tieslietu ministrija nekavēsies un spēs dot juridisko analīzi jau šīs nedēļas laikā, kādā veidā šie dokumenti būs jāapstiprina vai citādā veidā jāsaņem Saeimas atbalsts šiem dokumentiem. Šeit mēs situāciju arī zinām: ir bijušā tieslietu ministra Gaida Bērziņa vēstule Eiropas Komisijai, kurā skaidri norādīts, ka Tieslietu ministrija uzskata, ka šāda forma – valdības vadītāja un finanšu ministra parakstīts Saprašanās memorands ar Eiropas Komisiju – nekādā veidā nepārkāpj Latvijas Republikas normatīvos aktus un ka nekāda papildu ratifikācija vai apstiprināšana, vai nosacījumi un tā tālāk šim memorandam nav nepieciešami. Tā ir skaidra Tieslietu ministrijas vēstule Eiropas Komisijai. Tagad mēs zinām, ka Tieslietu ministrija viedokli ir mainījusi. Līdz ar to daudz kas tagad būs atkarīgs, cik ātri Tieslietu ministrija būs spējīga nākt ar juridisko analīzi.

Jautājums: Jautājums sakarā ar to, ka tuvojas 13.janvāris. Cik stabila ir valdība un sabiedrība šobrīd?

V.Zatlers: Vai jums ir kādas šaubas par valdības stabilitāti, vai jums ir kādas pazīmes, kas liek uztraukties par valdības stabilitāti? Es domāju, ka tādu šobrīd nav. Parasti tie ir opozīcijas paziņojumi, kas ir normālas politiskās cīņas sastāvdaļa. Pagaidām ne no pašas valdības, ne no vienas valdības koalīcijas partijas nav nākuši nekādi signāli, ka viņi vēlas destabilizēt valdību. Tieši otrādi – ir nākuši skaidri paziņojumi, ka partijas atbalsta šo valdību.

Jautājums: Vai nodarbinātības jautājumā ir noteikti kaut kādi kritēriji, kas būtu šajā gadā jāizpilda vai, gluži pretēji, ko nedrīkstētu pārsniegt vai sasniegt?

V.Zatlers: Šodienas skaitļi rāda, ka trīs, četros, piecos mēnešos bezdarbs ir ievērojami pieaudzis. Tātad mums ir grūti atbildēt uz jautājumu, vai šī ir tā maksimālā robeža, ko bezdarbs sasniegs Latvijā. Tas ir pirmais jautājums, uz ko būtu valdībai jāatbild, bet paralēli tam ir jācenšas radīt darba vietas. Viens ir skaidrs, ka valsts pārvaldē darba vietas neradīsies, tās netiks mākslīgi radītas, kā kādreiz dažās valstīs tas ir darīts. Bet gluži otrādi – samazināts valsts pārvaldes aparātu. Domāju, ka tuvākajā laikā darba vietas neradīs arī lielie uzņēmumi, jo krīzes laikā ir samazināta darbība, apjomi, ko ražo, ir daudz mazāki un daudzi cilvēki strādā daļēju darba nedēļu vai daļēju darba dienu. Līdz ar to ir grūti meklēt ātrus efektus darba vietu radīšanai. Vislielākais lauks, kur var radīt darba vietas, ir tomēr vidējie un mazie uzņēmumi. Un tas, cik enerģiski un cik aktīvi valdība realizēs visus atbalstus šiem vidējiem un maziem uzņēmumiem, cik plaši tos propagandēs, vārda tiešā nozīmē propagandēs, stāstīs cilvēkiem, samazinās dažādus vēl joprojām atlikušos birokrātiskos šķēršļus cilvēku pašnodarbinātībai, tas arī parādīs, cik daudz darba vietu mēs paši, tieši, es vēlreiz teikšu, mēs paši, spēsim radīt tuvākajā laikā. Un, protams, kādus pasākumus valdība veiks tieši ekonomikas stimulācijai. Jo ekonomikai būs vajadzīgs darbaspēks, katrā ziņā tad bezdarbs mazināsies.

Jautājums: Kas ir darāms šogad, lai neatkārtotos situācija kā pagājušajā gadā, kad vairākkārt tika pieņemti līdz galam neizvērtēti, neizsvērti lēmumi. Vai ir kaut kādas garantijas, kas ļauj domāt, ka šogad šāds scenārijs neatkārtosies?

V.Zatlers: Ja rūpīgi izanalizē lēmumu pieņemšanas kārtību un procesu pagājušajā gadā, redzam, ka lielāko ļaunumu nodarīja steiga un dažreiz arī mazdūšība atzīt, ka būs jāpieņem grūts lēmums jau laikus, un tad šo lēmumu izdiskutēt pašā valdībā – varbūt arī aiz slēgtām durvīm. Un tad nākt sabiedrībā ar pilnīgi skaidru, izsvērtu jau galējo lēmumu. Lielākā nelaime pagājušajā gadā bija, ka jau diskusijas laikā parādījās iespējami, dažreiz pat septiņi, astoņi un vēl vairāk varianti, kas rada sabiedrībā apjukumu un neuzticēšanos par to, cik kvalitatīvs būs galējais lēmums. Šobrīd mums nekur nav jāskrien. Šobrīd mums ir jau daudz vairāk laika, lai lēmumus pietiekami izdiskutētu pašā valdībā, teikšu vēlreiz, kaut vai aiz slēgtām durvīm. Bet, lai tie lēmumi, kas ir galēji, nāktu ārā sabiedrībai jau kā noteikts ceļš uz noteiktu programmu, uz konkrētu rezultātu. Tad arī uzticība daudz vairāk vairosies.


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 6.janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!