• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Paldies par mātes mīlestību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2001., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: - pieņemot tiesnešu zvērestu - sveicot jaunos tiesnešus

Vēl šajā numurā

15.05.2001., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Paldies par mātes mīlestību

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Uzruna karavīru mātēm Rīgas Latviešu biedrības namā 2001.gada 11.maijā

Mīļās mātes, dēli,

godātais ministra kungs,

komandieri, virsnieki!

Man tiešām liels prieks būt klāt šajā Mātes dienas pasākumā, kurā mēs godinām tās mātes, kas izaudzinājušas viskrietnākos karavīrus.

Katra māte savu dēlu

Karavīru audzināja.

Pati māte, savu dēlu šūpulī likdama, domā un sapņo par to, kāds viņš dienās varētu izaugt. Ne vienmēr šie sapņi piepildās. Dažai mātei nākas piedzīvot vilšanās un sāpes, tādēļ priecīga un laimīga ir tā māte, kuras dēls izaug viņai pašai par prieku, visai ģimenei par lepnumu un tautai par svētību.

Šūpo mani, māmulīte,

Nu vairs ilgi nešūposi.

Šūpos mani kumeliņš,

Karavīru pulciņā.

Tas laiks, kas ir atvēlēts mātei savu dēliņu izauklēt un izšūpot, patiesībā ir ļoti īss. Bet tas ir visnozīmīgākais laiks dēla un arī meitas mūžā, jo tad tiek likti pamati tam, kāds cilvēks viņš būs savā mūžā. Ļoti grūti cilvēkam izaugt bez mātes mīlestības vai atbalsta no tādiem ļaudīm, kas var māti aizstāt. Tie, kas ir bāreņi un nav saņēmuši mātes mīlestību, vislabāk zina, cik ļoti tās viņiem pietrūkst, un ir ļoti labi tādā reizē, ja ir audžumāte vai tēvs, vecāmāte vai cits kāds ģimenē.

Tāpat vēlētos atzīmēt, cik ļoti svarīgi ir, lai mātei blakus būtu arī tēvs, kas palīdzētu dēlu audzināt. Mātei visvieglāk ir tad, kad blakus ir dēla tēvs, kas uztur ģiemeni, atbalsta māti, kas savam dēlam var kalpot par vīrišķības paraugu. Ja tēva nav ģimenē, tad tēvu var aizstāt vectēvs, mātesbrālis, bet ir vajadzīgs kāds cilvēks, kas var būt viņam vīrišķības paraugs. Jūs savus dēlus esat nodevušas Latvijas bruņotajos spēkos, un mēs vēlētos tos veidot tādus, lai katra māte varētu būt droša, ka šajā vidē viņas dēls varēs turpināt savu izaugsmi kā cilvēks, kā personība, kā vīrietis. Un svarīga ir tā loma, kāda ir virsniekiem, vadībai, bet tikpat svarīga ir tā loma, kāda ir šo māšu dēliem vcitam pret citu. Visi kopā viņi veido to vidi, kurā jauniesauktais dzīvo, mācās un top par karavīru.

Paldies visiem tiem, kas ir godam pildījuši savus kareivja pienākumus un līdz ar to izpelnījušies šo īpašo godinājumu savām mātēm. Un sirsnīgs paldies no manis kā Valsts prezidentes par to mīlestību, par tām rūpēm un gādību, ko esat devušas saviem dēliem. Lai jums šodien ir prieks un gandarījums par to, ko esat sasniegušas! Un novēlu jums un jūsu dēliem sekmes un laimi visā turpmākajā dzīvē.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!