• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumi Nr. 1643 "Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.12.2009., Nr. 206 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1644

Kārtība, kādā pieprasa un izlieto budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" līdzekļus

Vēl šajā numurā

31.12.2009., Nr. 206

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1643

Pieņemts: 22.12.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1643

Rīgā 2009.gada 22.decembrī (prot. Nr.89 182.§)
Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu
Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma
15.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu
1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu (turpmāk – pabalsts), pabalsta apmēru un tā pārskatīšanas kārtību.
2. Pabalsta apmērs ir 32 lati mēnesī.
3. Ja par bērnu ir piešķirta pensija par apgādnieka zaudējumu, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts apgādnieka zaudējuma gadījumā, uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda vai ģimenes valsts pabalsts, izmaksājamo pabalstu samazina par attiecīgo summu. Ja par bērnu invalīdu piešķirta piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta, izmaksājamo pabalstu par piemaksas apmēru nesamazina.
4. Pabalstu samazina par izmaksāto uzturlīdzekļu apmēru, pamatojoties uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Minēto lēmumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija triju dienu laikā pēc tā pieņemšanas nosūta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļai.
5. Pabalstu aizbildnim izmaksāto uzturlīdzekļu apmērā samazina, sākot ar nākamo mēnesi pēc tam, kad no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas saņemts lēmums par uzturlīdzekļu izmaksu.
6. Pabalsta apmēru pēc labklājības ministra ierosinājuma pārskata Ministru kabinets atbilstoši valsts budžeta iespējām, izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteikto vidējo faktisko patēriņa cenu indeksu.
7. Lai saņemtu pabalstu, tā pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona pēc izvēles jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

7.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu;

7.2. uzrāda šādus dokumentus:

7.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

7.2.2. aizbildnībā esošo bērnu dzimšanas apliecības;

7.2.3. bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu;

7.2.4. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa pilnvarota persona.
8. Pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata mēneša laikā pēc tā saņemšanas un pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu.
9. Pabalstu nepiešķir:

9.1. Valsts sociālo pabalstu likumā noteiktajos gadījumos;

9.2. ja pabalsta pieprasītājs neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā noteiktajām prasībām pabalsta saņemšanai;

9.3. ja pabalsta pieprasītājs nav uzrādījis visus šajos noteikumos paredzētos dokumentus.
10. Par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa informē pabalsta pieprasītāju. Ja pieņemts lēmums par atteikumu piešķirt pabalstu, pabalsta pieprasītāju informē rakstiski atbilstoši Administratīvā procesa likumam.
11. Lai saņemtu aprēķināto, bet pabalsta saņēmēja nāves dēļ nesaņemto pabalsta summu, pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā:

11.1. iesniedz rakstisku pieprasījumu par nesaņemto pabalsta summu;

11.2. uzrāda šādus dokumentus:

11.2.1. personu apliecinošu dokumentu;

11.2.2. mirušā pabalsta saņēmēja miršanas apliecību;

11.2.3. laulības apliecību, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja laulātais;

11.2.4. radniecību apliecinošus dokumentus, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja radinieks;

11.2.5. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa pilnvarota persona.
12. Pabalstu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc pabalsta piešķiršanas dienas.
13. Ja pabalsta saņēmējam radušies apstākļi, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai, viņam vai viņa pilnvarotai personai ir pienākums 10 darbdienu laikā par to paziņot jebkurai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļai.
14. Ja bāriņtiesa atcēlusi aizbildnību un saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 20.panta trešo daļu ir jāpārtrauc pabalsta izmaksa, bāriņtiesa 10 dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par to paziņo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļai.
15. Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ pabalsta saņēmējam pabalsts nav izmaksāts noteiktajā termiņā, attiecīgo summu viņam izmaksā ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc dienas, kad konstatēta pieļautā kļūda.
16. Ja pabalsta saņēmēja vainas dēļ ir nepamatoti saņemts pabalsts, pabalsta saņēmējam ir pienākums atmaksāt attiecīgo summu labprātīgi vai tā tiek ieturēta no tiem valsts sociālajiem pabalstiem, kas pabalsta saņēmējam izmaksājami nākamajos mēnešos un no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.
17. Ja persona nepamatoti saņemto pabalsta summu neatmaksā labprātīgi vai pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen civilprocesuālā kārtībā.
18. Pabalsta izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama pabalsta izmaksa, izņemot gadījumus, ja pabalsta piešķiršanas laikā jau bijis zināms pabalsta pārtraukšanas termiņš.
19. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005.gada 15.marta noteikumus Nr.183 "Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 46.nr.).
20. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.janvārī.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!