• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumi Nr. 1549 "Kārtība, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2009., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202717

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1550

Par Ministru kabineta 2007.gada 27.novembra noteikumu Nr.808 "Valsts aģentūras "Kalnu slēpošanas sporta centrs" nolikums" atzīšanu par spēku zaudējušiem

Vēl šajā numurā

28.12.2009., Nr. 203

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1549

Pieņemts: 22.12.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1549

Rīgā 2009.gada 22.decembrī (prot. Nr.89 178.§)
Kārtība, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu
Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma
15.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu
1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu (turpmāk – atlīdzība), atlīdzības apmēru un tās pārskatīšanas kārtību, kā arī dokumentus, kas nepieciešami atlīdzības saņemšanai.
2. Atlīdzības apmērs ir 80 latu mēnesī.
3. Atlīdzības apmēru pēc labklājības ministra ierosinājuma pārskata Ministru kabinets, izvērtējot ekonomisko situāciju valstī, kā arī ņemot vērā valsts budžeta iespējas un Centrālās statistikas pārvaldes noteikto strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas pieaugumu.
4. Lai saņemtu atlīdzību, atlīdzības pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā iesniedz rakstisku pieprasījumu par atlīdzības piešķiršanu un uzrāda šādus dokumentus:

4.1. personu apliecinošu dokumentu;

4.2. bāriņtiesas lēmumu par bērna ievietošanu audžuģimenē (norakstu);

4.3. līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē, ko ar atlīdzības pieprasītāju noslēgusi pašvaldība, kuras izveidotā bāriņtiesa ir pieņēmusi lēmumu par bērna ievietošanu audžuģimenē;

4.4. pilnvaru, ja atlīdzību pieprasa atlīdzības pieprasītāja pilnvarota persona.
5. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa mēneša laikā pēc pieprasījuma par atlīdzības piešķiršanu saņemšanas izskata to un pieņem lēmumu par atlīdzības piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atlīdzību.
6. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa lēmumu par atteikumu piešķirt atlīdzību pieņem šādos gadījumos:

6.1. atlīdzības pieprasītājs vai pieprasījuma saturs neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā un šajos noteikumos noteiktajām prasībām;

6.2. bērns audžuģimenē ievietots uz laiku, kas ir īsāks par mēnesi;

6.3. atlīdzību pieprasījis tas audžuģimenes loceklis, kas nav noslēdzis ar pašvaldību līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē;

6.4. atlīdzības pieprasītājs neuzrāda Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā šo noteikumu 4.punktā minētos dokumentus;

6.5. atlīdzības pieprasītājs sniedzis nepatiesas ziņas;

6.6. zudis tiesiskais pamats atlīdzības piešķiršanai.
7. Par atlīdzības piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atlīdzību Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa informē atlīdzības pieprasītāju. Ja pieņemts lēmums par atteikumu piešķirt atlīdzību, atlīdzības pieprasītāju informē rakstiski atbilstoši Administratīvā procesa likumam.
8. Atlīdzību sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc atlīdzības piešķiršanas dienas.
9. Atlīdzības izmaksu nodrošina par šo noteikumu 4.3.apakšpunktā minētajā līgumā norādīto laikposmu. Ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir īsāks par mēnesi, atlīdzības apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot šo noteikumu 2.punktā noteikto atlīdzības apmēru mēnesī. Atlīdzību piešķir no tās pašvaldības budžeta līdzekļiem, kura noslēgusi līgumu ar audžuģimeni.
10. Ja audžuģimenei radušies apstākļi, kas varētu būt par pamatu atlīdzības izmaksas pārtraukšanai, atlīdzības pieprasītājam vai viņa pilnvarotai personai ir pienākums triju darbdienu laikā par to paziņot jebkurai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļai.
11. Ja bērna uzturēšanās audžuģimenē ir izbeigta pirms līgumā noteiktā termiņa pēc bāriņtiesas un audžuģimenes vienošanās vai pašvaldībai vienpusēji laužot līgumu, pašvaldībai ir pienākums vienas darbdienas laikā par to paziņot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļai atbilstoši audžuģimenes dzīvesvietai.
12. Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ atlīdzības saņēmējam atlīdzība nav izmaksāta noteiktajā termiņā, attiecīgo summu viņam izmaksā ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc dienas, kad konstatēta pieļautā kļūda.
13. Atlīdzības saņēmēja vainas dēļ nepamatoti saņemto atlīdzības summu atlīdzības saņēmējs atmaksā labprātīgi vai tā tiek ieturēta no tiem valsts sociālajiem pabalstiem, kas personai izmaksājami nākamajos mēnešos un no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.
14. Ja atlīdzības saņēmējs nepamatoti saņemto atlīdzību neatmaksā labprātīgi vai atlīdzības izmaksa tiek pārtraukta, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen civilprocesuālā kārtībā.
15. Atlīdzības izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama atlīdzības izmaksa (izņemot gadījumus, ja atlīdzības piešķiršanas laikā jau bijis zināms atlīdzības pārtraukšanas termiņš).
16. Audžuģimenes loceklim (personai), kas līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē ar pašvaldību noslēdzis līdz 2009.gada 31.decembrim un par kuru pieņemts Labklājības ministrijas, Bērnu un ģimenes lietu ministrijas vai Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas lēmums par atlīdzības piešķiršanu, atlīdzību no 2010.gada 1.janvāra Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izmaksā, pamatojoties uz attiecīgo lēmumu.
17. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2004.gada 14.decembra noteikumus Nr.1021 "Kārtība, kādā piešķir un izmaksā atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu" (Latvijas Vēstnesis, 2004, 203.nr.; 2005, 138.nr.; 2009, 104.nr.).
18. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.janvārī.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministra vietā – izglītības un zinātnes ministre T.Koķe

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!