• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par interneta domēna ".eu" pieejamību visās ES valodās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2009., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts galvojumu "Liepājas Metalurgam"

Vēl šajā numurā

18.12.2009., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par interneta domēna “.eu” pieejamību visās ES valodās

 No 10.decembra Eiropas iedzīvotāji, uzņēmēji un organizācijas “.eu” tīmekļa vietnes var reģistrēt, izmantojot visu 23 Eiropas Savienības oficiālo valodu rakstzīmes. Tas nozīmē, ka tīmekļa vietnes iespējams reģistrēt, piemēram, ar grieķu alfabēta burtiem vai kirilicā (www.διαδίκτυο.eu vai www.роуминг.eu ). Šo iespēju radījuši jaunie ES noteikumi, kurus Komisija pieņēma 2009.gada jūnijā.

 “Starptautiski atpazīstami domēna vārdi Eiropas pirmā līmeņa domēnā “.eu” – tas ir liels solis ceļā uz īsteni globālu un vienlaikus arī vietēju internetu. Daudzu lietotāju dzimtās valodas alfabētu neveido latīņu alfabēta burti a līdz z, un viņi, protams, vēlēsies izmantot dzimtās valodas alfabēta rakstzīmes,” sacīja Viviena Redinga, ES informācijas sabiedrības komisāre. “Starptautisku domēna vārdu izveide domēnā “.eu” vēl jo vairāk apmierinās daudzvalodu un daudzkultūru Eiropas vajadzības.”

Starptautiski domēna vārdi (SDV) ir tādi domēna vārdi, kuros papildus latīņu alfabēta burtiem (a līdz z), cipariem (no 0 līdz 9) un rakstzīmei “-” izmantotas arī citas rakstzīmes. Līdz pat šodienai domēnā “.eu” domēna vārdus varēja reģistrēt, izmantojot tikai noteiktu rakstzīmju kopu, taču tagad var reģistrēt arī tādus domēna vārdus, kurus veido visas visu ES oficiālo valodu rakstzīmes.

Komisija ir pieņēmusi lēmumu par to, ka Eiropas pirmā līmeņa domēnā “.eu” jāspēj lietot visu ES oficiālo valodu alfabēta burtus. Tas ir iespējams, izmantojot SDV. Tagad domēnā “.eu” varēs reģistrēt vārdus, lietojot tādus burtus kā à, ą, ä, ψ vai д. ES iedzīvotāji, uzņēmumi un organizācijas varēs reģistrēt ne tikai ar latīņu alfabēta burtiem veidotus domēna vārdus, un tas ir būtiski tādām valodām kā grieķu un bulgāru valoda. Spāņu un basku valodā runājošie cilvēki var reģistrēt domēnu vārdus, kuros ir burts ñ, savukārt franču, portugāļu un katalāņu valodas pratēji var izmantot rakstzīmi ç.

Daudzvalodu princips ir ļoti svarīgs domēna “.eu” aspekts jau kopš reģistrācijas uzsākšanas 2006.gadā. Tiesiskais regulējums paredz, piemēram, to, ka “.eu” domēna vārdus jāspēj reģistrēt visās Kopienas oficiālajās valodās un arī lēmumiem, kas attiecas uz reģistrāciju, jābūt pieejamiem visās minētajās valodās. Tāpat tas paredz domēna vārdu reģistrēšanu, izmantojot visus Eiropas Savienības oficiālo valodu alfabēta burtus.

Turpmākie pasākumi

Sākot no 10.decembra, pirmā līmeņa domēnā “.eu” reģistrētajiem vārdiem varēs izmantot SDV. Piemēram, europa.eu – “.eu” ir pirmā līmeņa domēns, bet “europa” ir pirmā līmeņa domēnā reģistrēts domēna vārds.

Komisija strādā arī pie tā, lai starptautiskus domēna vārdu variantus pēc iespējas drīz ieviestu arī pirmā līmeņa domēna, proti, “.eu”, līmenī (piem., ar grieķu alfabēta burtiem vai kirilicā rakstītu “.eu”). Komisāre V.Redinga novembrī notikušajā Interneta pārvaldības forumā informēja Rodu Bekstromu, ICANN (Piešķirto nosaukumu un numuru interneta korporācija) izpilddirektoru, par turpmākajiem Komisijas plāniem. Kad ICANN pirmā līmeņa domēnam “.eu” apstiprinās starptautiskus domēna vārdus, ES būs iespējams reģistrēt tādu tīmekļa vietnes adresi, kura rakstīta tikai ar dzimtās valodas alfabēta burtiem (piem., gan “europa”, gan “.eu”).

Pamatinformācija

“.eu” ir Eiropas pirmā līmeņa domēna vārds, ko ir izveidojusi ES, bet kuru pārvalda privāta bezpeļņas organizācija “EURid”. Beļģijas, Čehijas, Itālijas, Zviedrijas un Slovēnijas reģistru konsorcijs pieteikumus domēna vārdu reģistrācijai domēna “.eu” sāka pieņemt 2005.gadā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!