• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu vadītāju tikšanos Viļņā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2009., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202249

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautisko aizdevēju nosacījumiem

Vēl šajā numurā

17.12.2009., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu vadītāju tikšanos Viļņā

02.JPG (17717 bytes)
Lai apspriestu aktualitātes Eiropas Savienībā pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā, kā arī enerģētikas un ekonomikas nozares jautājumus Baltijas reģionā, vakar, 16.decembrī, Lietuvas galvaspilsētā Viļņā tikās Baltijas valstu vadītāji (attēlā no labās) – Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess
Foto: Toms Kalniņš, VPD

Vakar, 16.decembrī, Viļņā notika triju Baltijas valstu prezidentu ikgadējā tikšanās, kuras laikā Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess pārrunāja ekonomisko situāciju visās trīs valstīs, pievēršoties ekonomiskajiem rādītājiem, to tendencēm un reģionālajai ietekmei.

Tikšanās laikā prezidenti atzīmēja, ka ekonomiskā situācija Baltijas reģionā ir uzlabojusies. Latvijas prezidents norādīja, ka diskusijās par ekonomiku reģionā ir jāizmanto precīza un akurāta informācija, jo ekonomikas attīstības situācija vienā valstī ietekmē citas Baltijas valstis. V.Zatlers arī uzsvēra, ka pēdējie pozitīvie makroekonomiskie rādītāji mūsu valstī ir laba zīme gan Latvijai, gan Baltijas tirgum kopumā.

Apspriežot jautājumu par vienoto Baltijas enerģijas tirgu, prezidenti bija vienisprātis, ka ir jāapvieno trīs valstu spēki, lai izveidotu kopīgu, drošāko enerģijas tirgu Eiropā. Kopīgi un vienoti jāstrādā, lai apmierinātu elektrības pieprasījumu, kas nākotnē pieaugs. Prezidenti apsprieda arī Ignalinas elektrostacijas nākotnes plānus.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī gaidāmie Kopenhāgenas klimata galotņu tikšanās rezultāti.

Viens no galvenajiem Latvijas prezidenta uzsvērtajiem jautājumiem bija Eiropas Savienības (ES) diplomātiskā korpusa izveidošana pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā. Prezidenti panāca vienošanos, ka ir kopīgi jāstrādā, lai nodrošinātu tādu ES konsulāro palīdzību, kas sniegtu palīdzību arī tādām mazām valstīm kā Baltijas valstis, kurām nav iespēju izveidot savus konsulāros dienestus tik plaši kā ES. Baltijas valstu prezidenti uzsvēra arī to, ka nav pietiekami izmantotas iespējas jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm ieņemt svarīgus ES posteņus, kas ir viens no tuvākajā laikā veicamajiem uzdevumiem.

V.Zatlers tikšanās laikā izteica publisku līdzjūtību Igaunijas prezidentam un tautai sakarā ar Afganistānā bojāgājušo Igaunijas armijas karavīru.

Latvijas prezidents arī uzaicināja Lietuvas un Igaunijas prezidentus uz nākamo ikgadējo sanāksmi, kas notiks Rīgā.

Turpinot vizīti Viļņā, Latvijas prezidents kopā ar Lietuvas prezidenti piedalījās Eiropas dzimumu līdztiesības institūta atklāšanā. V.Zatlers savā uzrunā atzina, ka institūta atklāšana ir svarīga ne tikai Lietuvai, bet visai Baltijai. Viņš norādīja, ka sievietes Latvijā un Lietuvā ir ieņēmušas prezidentu un ministru amatus un ka tā ir liecība mūsu sieviešu lomai sabiedrībā.

 Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!