• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par projekta "Valodu krasts" attīstības iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2009., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/202119

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.12.2009., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par projekta “Valodu krasts” attīstības iespējām

 15.decembrī Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar “Microsoft International” un “Microsoft” Centrālās un Austrumeiropas reģionālo viceprezidentu Vahi Torosjanu, “Microsoft Latvia” vadītāju Daigu Trumpi un uzņēmuma “Tilde” vadītāju Andreju Vasiļjevu, lai pārrunātu tālāko attīstību starptautiskā projekta “Valodu krasts” sākšanai Latvijā, kas tika iniciēts Valsts prezidenta un “Microsoft” izpilddirektora Stīva Balmera tikšanās laikā šā gada maijā.  

Valsts prezidents V.Zatlers ir gandarīts par pasaules IT giganta “Microsoft” izrādīto interesi iesaistīties projektā “Valodu krasts”. Viņš atzīmē: “Latvija ir spējīga radīt savus veiksmes stāstus, kas balstās uz zināšanām, ekspertīzi un pieredzi. Kopā ar Latvijas uzņēmuma “Tilde” speciālistiem, starptautisko IT uzņēmumu “Microsoft” un valsts atbalstu mēs varam izveidot Latviju par mazo valodu intelekta tehnoloģiju centru. Šis projekts ir ne tikai svarīgs no moderno tehnoloģiju viedokļa, bet arī veicinās mazo valodu saglabāšanu, izkopšanu un ērtāku lietošanu ikdienā, izmantojot IT programmatūras. Arī turpmāk kā projekta aizbildnis rūpīgi sekošu līdzi projekta “Valodu krasts” īstenošanai.”

“Microsoft Latvia” vadītāja D.Trumpe norādīja: ““Microsoft” vērtē projektu kā ilgtspējīgu un starptautiski nozīmīgu un būtu ieinteresēts investēt tā attīstībā. Projekta sekmīgai attīstībai nepieciešams gan valsts atbalsts, gan nopietni un kompetenti partneri. Latvijā ir spēcīgi IT uzņēmumi un pieredze valodu tehnoloģiju projektu īstenošanā.”

Savukārt Andrejs Vasiļjevs, uzņēmuma “Tilde” valdes priekšsēdētājs, atzīmēja: “Esam gandarīti par iespēju strādāt vienā komandā ar “Microsoft” pētniecības daļu, lai attīstītu jaunākās tulkošanas tehnoloģijas. Tās samazinās valodu barjeru un būtiski nostiprinās latviešu valodas pozīcijas mūsdienu pasaulē. Mūsu mērķis ir panākt, lai latviešu valoda ir starp tehnoloģiski vislabāk nodrošinātajām valodām un lai mūsu pieredzi tālāk varētu lietot arī citu nelielo valodu attīstībai.”

Projekts paredz izveidot centru, kas darbotos kā starptautisks mazo valodu un satura apstrādes tehnoloģiju inovāciju klasteris, kurā nacionālā un globālā līmenī kopā strādātu izglītības, akadēmiskā un uzņēmējdarbības sektora profesionāļi. Tas dotu iespēju Latvijā attīstīt zinātnes virzienus un uzņēmumus, kas veiktu izstrādnes un ražotu produktus, kas ļautu mazāku valodu lietotājiem, t.sk. latviešu, ikdienā izmantot dažādas IT un komunikāciju tehnoloģiju programmas, tulkošanas un informācijas meklēšanas iespējas interneta vidē, mehanizētus tulkošanas pakalpojumus un citas iespējas savā valodā. “Valodu krasts” ļautu izveidot Latvijā nozīmīgu uzņēmumu un zinātnisko iestāžu grupu, kas radītu eksportspējīgu, augstas pievienotās vērtības produkciju, piesaistot Latvijai investīcijas un veicinot ekonomikas atlabšanu un izaugsmi.

Darba vizītes ietvaros ASV 19.maijā Valsts prezidents V.Zatlers Sietlā, viesojoties uzņēmumā “Microsoft” un tiekoties ar tā vadītāju – izpilddirektoru Stīvu Balmeru, pārrunāja nākotnes sadarbības projektus, darāmo informācijas tehnoloģiju vidē un īpaši pievērsās valodu intelekta tehnoloģiju centra “Valodu krasts” izveidošanas iecerei. Sarunas laikā izdevās identificēt unikālu nišu informācijas tehnoloģiju jomā – mazo pasaules valodu intelektu tehnoloģiju attīstība, kurai ir milzīgs potenciāls.

8.oktobrī tikšanās laikā ar “Microsoft” Centrālās un Austrumeiropas tehnoloģiju direktoru Vilfrīdu Grommenu tika apliecināta uzņēmuma interese piedalīties valodu intelektuālo tehnoloģiju centra “Valodu krasts” koncepta attīstībā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!