• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par iekšzemes kopprodukta apjomu šā gada trešajā ceturksnī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2009., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201927

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par nodokļu un nodevas izmaiņām 2010.gadā

Vēl šajā numurā

11.12.2009., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par iekšzemes kopprodukta apjomu šā gada trešajā ceturksnī

9.decembrī Centrālās statiskas pārvaldes (CSP) publiskotie dati par iekšzemes kopprodukta (IKP) apjomu 2009.gada trešajā ceturksnī parāda, ka jau otro ceturksni pēc kārtas novērojamas pozitīvas tendences preču un pakalpojumu eksportā, kas apliecina, ka eksportam būs izšķiroša loma Latvijas ekonomikas atveseļošanā.

Līdzīgi kā eksportā, ir uzlabojusies situācija apstrādes rūpniecībā, un tās izlaide šā gada trešajā ceturksnī nedaudz pārsniedz otrā ceturkšņa līmeni. Kaut gan, salīdzinot ar iepriekšējā gada trešo ceturksni, tā atpaliek par 17,4%.

Izteikts pieaugums ir komercpakalpojumiem, kur šā gada trešā ceturkšņa līmenis pārsniedz iepriekšējā gada rādītāju. Nedaudz palielinājusies arī izlaide lauksaimniecībā. Pārējās tautsaimniecības nozarēs saglabājas lejupslīde.

Vēlreiz uzsverot eksporta izšķirošo nozīmi Latvijas ekonomikas atveseļošanās pamatā, Ekonomikas ministrija (EM) atzīmē, ka, tieši pateicoties ārējā pieprasījuma pieaugumam, 2009.gada ceturtajā ceturksnī situācija var vēl uzlaboties, taču tas vēl nekompensēs IKP samazinājumu, ko rada vājais iekšējais pieprasījums. EM prognozē, ka IKP samazinājums 2009.gadā vidēji varētu būt par 18%.

Pēc Centrālās statiskas pārvaldes novērtējuma iekšzemes kopprodukta apjoms 2009.gada trešajā ceturksnī bija par 19% mazāks nekā gadu iepriekš. Lejupslīdes temps ir līdzīgs kā pirmajos divos ceturkšņos, kad IKP salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo ceturksni bija attiecīgi par 18% un 18,7% mazāks. Tas izskaidrojams ar to, ka turpina kristies iekšējais pieprasījums, ko pastiprina budžeta izdevumu samazināšana.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!