• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Juridiskās palīdzības administrācijas darbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2009., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201921

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

11.12.2009., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Juridiskās palīdzības administrācijas darbību

Neskatoties uz Tieslietu ministrijas (TM) viedokli, ka ir nepieciešama Juridiskās palīdzības administrācijas (Administrācija) darbības un struktūras tālāka optimizēšana, lēmums par attiecīgu rīcību joprojām nav pieņemts, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

Saskaņā ar Ministru kabineta deklarāciju, kas nosaka pārskatīt un vienkāršot birokrātiskās procedūras, optimizējot valsts pārvaldes iestāžu struktūru, novēršot funkciju dublēšanos un apvienojot iestādes ar līdzīgām funkcijām vai nelielu strādājošo skaitu, Tieslietu ministrijas Informatīvajā ziņojumā par valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības sistēmas darbību Latvijā Ministru kabinetam akcentē, ka Administrācijā ir:

• jāizvērtē darbības un struktūras optimizēšana ar mērķi paplašināt tās veicamo funkciju pieejamību personām;

• jāvienkāršo noteikto funkciju veikšana;

• jānodrošina mērķtiecīgs un efektīvs valsts budžeta līdzekļu izlietojums (piemēram, Administrācijas apvienošana ar citu valsts pārvaldes iestādi).

Administrācija nenodrošina iekšējo kontroli pār juridiskās palīdzības sniedzēju līgumu darbības termiņiem, jo, pārkāpjot normatīvo aktu prasības, atsevišķos gadījumos juridiskās palīdzības sniegšanai norīkotas personas, ar kurām līguma termiņi bija beigušies vai beigsies pirms datuma, kad jāsniedz juridiskā palīdzība.

Administrācija atsevišķos gadījumos nenodrošina savlaicīgu valsts kompensāciju izmaksu cietušajiem, kas saskaņā ar normatīvo aktu prasībām ir jāveic viena mēneša laikā pēc dienas, kad pieņemts lēmums par valsts kompensācijas piešķiršanu.

VK atklājusi neatbilstības Administrācijas kreditoru uzskaitē 18 245 latu apmērā, jo grāmatvedības uzskaitē saistības nav uzrādītas atbilstoši normatīvo aktu prasībām. VK iesaka uzlabot iekšējās kontroles nodrošināšanas pasākumus darījumu uzskaitē.

Administrācija nav nodrošinājusi efektīvu piedziņas no vardarbīgā noziedzīgā nodarījuma izdarītājiem vai viņa līdzdalībniekiem sistēmas izveidi, kā rezultātā valsts pamatbudžetā netiek nodrošināta savlaicīga un pilnīga līdzekļu ieskaitīšana.

Līdz ar to Administrācijā izveidojies 355 lietu uzkrājums, kurās piedzenami valsts budžeta līdzekļi par 198 751 latu. VK arī atklāja, ka Administrācija neveic pietiekamu sadarbību ar zvērinātiem tiesu izpildītājiem, tādējādi neiegūstot informāciju par piedziņas procesu virzību.

2008.gadā Administrācija nelietderīgi izlietojusi 2773 latus, slēdzot līgumus ar komercsabiedrībām par pakalpojumiem, kuru izpildi varēja nodrošināt vai nodrošināja iestādes darbinieki atbilstoši amata pienākumos noteiktajam.

Likumības revīzija “Juridiskās palīdzības administrācijas sniegto pakalpojumu pieejamība un efektivitāte” veikta par laiku no 2008.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 1.oktobrim.

Valsts kontroles informācijaaa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!