• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par nekustamā īpašuma nodokļa likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2009., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201849

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 8.decembrī

Vēl šajā numurā

10.12.2009., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par nekustamā īpašuma nodokļa likumu

Ņemot vērā Saeimas akceptētos grozījumus likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”, kas paredz ievērojamas nodokļa bāzes un likmes izmaiņas, 2010.gadā ir pagarināts nodokļa maksājumu paziņojumu sagatavošanas un nosūtīšanas termiņš, kā arī nodokļa maksāšanas termiņš.

Likumā noteikts, ka 2010.gadā nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājuma paziņojuma nosūtīšanas termiņš ir ne vēlāk kā 15.septembris. Savukārt pirmais nodokļa maksāšanas termiņš nedrīkst būt ātrāk kā vienu mēnesi pēc nodokļa maksāšanas paziņojuma nosūtīšanas.

Grozījumi NĪN likumā paredz no 2010.gada mainīt nodokļa bāzi un likmi:

• palielināt nodokļa likmi zemei un saimnieciskajā darbībā izmantojamām ēkām, kā arī inženierbūvēm (līdz šim netika apliktas) līdz 1,5% no to kadastrālās vērtības, saglabājot 25% nodokļa pieauguma ierobežojumu pašreiz esošajiem nodokļa objektiem līdz 2010.gada beigām;

• aplikt ar NĪN dzīvojamās ēkas: par kadastrālo vērtību līdz 40 tūkstošiem latu piemērot likmi 0,1%, par kadastrālo vērtību 40 001–75 000 latu – 0,2%, par kadastrālo vērtību virs 75 tūkstošiem latu – 0,3% no kadastrālās vērtības.

Svarīgi: aprēķinot nodokli par dzīvojamo māju ar kadastrālo vērtību, piemēram, 80 000 latu, nodoklis par vērtības daļu līdz 40 000 latu būs 0,1%, par kadastrālās vērtības daļu virs 40 000 un līdz 75 000 latu – 0,2%, un par vērtības daļu, kas pārsniedz 75 000 latu, – 0,3%;

• noteikt minimālo nodokļa maksājumu 5 latus katram nodokļa maksātājam;

• aplikt ar papildlikmi 1,5% apmērā neapstrādātu lauksaimniecībā izmantojamo zemi.

NĪN pilnībā administrē pašvaldības. Tās saņem no Valsts zemes dienesta datus par nekustamā īpašuma objektu īpašniekiem un kadastrālo vērtību. Balstoties uz šo informāciju, pašvaldība aprēķina maksājamo nodokli un katram nodokļa maksātājam nosūta nodokļa maksāšanas paziņojumu. 2010.gadā ir paredzēts izmantot aktualizētās kadastrālās vērtības.

Pašvaldībām būs jāveic savas nodokļu maksātāju IT sistēmas pielāgošana atbilstoši jaunajiem likuma nosacījumiem par nodokļa objektiem un likmēm, piesaistot ES struktūrfondu finansējumu. Šo darbu paredzēts veikt līdz 2010.gada 1.jūlijam.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departamentsa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!