• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2009. gada 3. decembra sēdes stenogramma (sākums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2009., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201812

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Cilvēktiesību tiesa: Par spriedumu lietā "Jeronovičs pret Latviju"

Vēl šajā numurā

10.12.2009., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2009. gada 3. decembra sēdes stenogramma (sākums)

 Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Sāksim Saeimas 2009.gada 3.decembra sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt apstiprināto sēdes darba kārtību, mums ir jālemj par iespējamiem grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas iesniegumu ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par policiju”” izskatīšanu pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegumu ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Bāriņtiesu likumā” – acīmredzot sadaļā “Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Ir saņemts piecu deputātu – Āboltiņas, Seiles, Muižnieces, Brigmaņa un Grīnblata – iesniegums ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā sadaļā “Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem” likumprojektu “Grozījumi likumā “Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību”” ar reģistrācijas numuru 5242A. Vai deputātiem ir iebildumi pret šādu grozījumu? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegumu ar lūgumu iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””... iekļaut to sadaļā “Prezidija ziņojumi par iesniegtajiem likumprojektiem”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un vēl Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegumu ar lūgumu izdarīt izmaiņas šā gada 3.decembra sēdes darba kārtībā un izslēgt no ceturtās sadaļas “Likumprojektu izskatīšana” likumprojekta “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” izskatīšanu trešajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība ir grozīta.

Un tā, godātie kolēģi, Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Kredīt­iestāžu likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Āboltiņas, Seiles, Muižnieces, Brigmaņa un Grīnblata iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību”” ar reģistrācijas numuru 1603/Lp9 nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Vārds deputātei Vinetai Muižniecei.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Labdien, godātie kolēģi! Kā jūs redzat, šo likumprojektu ir iesnieguši koalīcijas partiju frakciju pārstāvji. Taču man jānorāda, ka diemžēl šeit ieviesusies tehniska kļūda. Esam to centušies labot. Jūs tikko jau pieņēmāt lēmumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtības sadaļā “Prezidija ziņojumi” jaunu likumprojektu, kas aizstāj šo likumprojektu. Līdz ar to es atsaucu savu parakstu un lūdzu par šo likumprojektu šodien vairs nelemt, bet lemt par aizstājošo likumprojektu, kurš ir mūsu sēdes darba kārtībā.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Tā kā viens no iesniedzējiem savu parakstu ir atsaucis, šis likumprojekts vairs nav virzāms tālāk.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Āboltiņas, Seiles, Muižnieces, Brigmaņa un Grīnblata iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem”” nodot Ārlietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Sēdes vadītājs.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Āboltiņas, Seiles, Muižnieces, Brigmaņa un Grīnblata iesniegto likumprojektu “Grozījums Satversmes tiesas likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Vārds deputātei Vinetai Muižniecei.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Godātie kolēģi! Šis likumprojekts saistīts ar diviem iepriekš minētajiem, un man jāteic, ka, lemjot par to, kādi grozījumi ir nepieciešami saistībā ar jautājumu par ziņotāju, Juridiskā komisija uz šo ierosmi reaģēja ļoti ātri un jau šajā nedēļā, izskatot likumprojektu “Grozījums Satversmes tiesas likumā”, kuru mēs gatavojam trešajam lasījumam un kuru jums, kolēģi, būs iespēja skatīt jau nākamajā nedēļā, šo ideju te jau ir iekļāvusi. Līdz ar to šis labais nodoms, kas šeit ir ieplānots, pēc būtības tiks realizēts nākamajā nedēļā. Līdz ar to šis likumprojekts vairs nebūtu nepieciešams, un līdz ar to es varu atsaukt savu parakstu, jo šis jautājums tiks atrisināts jau nākamajā nedēļā.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies deputātei Muižniecei.

Līdz ar to arī šis likumprojekts nav virzāms tālāk.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Militārā dienesta likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt “par”, viens – “pret” likumprojekta nodošanu komisijai.

Vārds deputātam Jurim Dalbiņam.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Cienījamie kolēģi! Likumprojekts “Grozījumi Militārā dienesta likumā” un nākamais likumprojekts “Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā” ir nākuši no valdības, un komisijai ar tiem būs jāstrādā turpmākajā laikā.

Šajos likumprojektos ir paredzēta ļoti nopietna reorganizācija Aizsardzības ministrijas struktūrā, Nacionālo bruņoto spēku štāba struktūrās un vadības struktūrās. Ir lūgts skatīt šos likumprojektus steidzami, lai likumi stātos spēkā ar 2010.gada 1.janvāri.

Kā komisijas priekšsēdētājs varu tikai teikt, ka, protams, komisija ar šiem likumprojektiem strādās, bet šāda veida ļoti nopietnas reorganizācijas, kuras skar mūsu valsts drošības sistēmas vadību, nevar tikt izskatītas steidzamības kārtā. Es uzskatu, ka datums, ko lūdz valdība, nav izpildāms un jāskata šie likumprojekti ir trijos lasījumos, nopietni iepazīstoties ar to atbilstību mūsu konceptuālajām nostādnēm, lai šī sistēma būtu spējīga darboties un efektīvi nodrošināt valsts drošību.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka Ministru kabineta iesniegtais likumprojekts “Grozījumi Militārā dienesta likumā” tiek nodots Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija? Deputāti neiebilst. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā” nodot Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Enerģētikas likuma atsevišķu pantu spēkā stāšanās kārtības likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi Bāriņtiesu likumā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Āboltiņas, Seiles, Muižnieces, Brigmaņa un Grīnblata iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību”” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Līdz ar to pārejam pie nākamās darba kārtības sadaļas – “Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata, uzticības vai neuzticības izteikšana”.

Lēmuma projekts “Par Renātes Krasovskas apstiprināšanu par Dobeles rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija “Jaunais laiks”).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Godātie kolēģi! Juridiskā komisija ir saņēmusi dokumentus un sagatavojusi lēmuma projektu “Par Renātes Krasovskas apstiprināšanu par Dobeles rajona tiesas tiesnesi”. Šo lēmuma projektu tā izskatīja savā komisijā, aizklāti balsoja un atbalstīja to.

Lūdzu arī Saeimu atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Renātes Krasovskas apstiprināšanu par Dobeles rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret – 1, atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Elitas Stivriņas apstiprināšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija “Jaunais laiks”).

Juridiskā komisija piedāvā apstiprināt lēmuma projektu “Par Elitas Stivriņas apstiprināšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”. Juridiskā komisija ir izskatījusi šo lēmuma projektu savā sēdē, aizklāti balsojusi un atbalstījusi.

Lūdzu arī Saeimu atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Elitas Stivriņas apstiprināšanu par Rīgas rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret – 2, atturas – 1. Lēmums pieņemts.

Lēmuma projekts “Par Ingas Juhņevičas iecelšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija “Jaunais laiks”).

Juridiskā komisija, aizklāti balsojot, atbalstīja lēmuma projektu “Par Ingas Juhņevičas iecelšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.

Lūdzu arī Saeimu atbalstīt šo lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Ingas Juhņevičas iecelšanu par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret – 3, atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Pārejam pie nākamās sadaļas – “Deputātu pieprasījumi”.

Deputātu Bērziņa, Aizbalta, Dukšinska, Mackeviča, Feldmanes, Kastēna, Jaundžeikara, Pētersones, Baštika, Urbanoviča un Agešina pieprasījums Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim “Par valsts budžeta dotāciju pirmās klases skolnieku nodrošināšanai ar bezmaksas ēdināšanu”.

Motivācijas sniegšanai vārds deputātam Jānim Dukšinskim.

J.Dukšinskis (LPP/LC frakcija).

Augsti godājamais Saeimas priekšsēdētāja kungs! Cienījamie kolēģi!

Aizvakar mēs, lielākā daļa no mums, nobalsojām par valsts budžetu 2010.gadam. Taču, tā kā budžeta pieņemšanas gaitā jautājums par pirmās klases skolēnu ēdināšanai nepieciešamo dotāciju piešķiršanu no valsts budžeta netika atrisināts (un, kā mēs redzējām, budžeta apspriešanas gaitā nebija pat kaut kādas īpašas intereses un motivācijas panākt šā jautājuma kaut kādu pozitīvu risinājumu), mēs esam spiesti vērsties ar pieprasījumu pie valdības, lai tomēr vēlreiz akcentētu šā jautājuma svarīgumu un noskaidrotu arī vairākus būtiskus jautājumus.

Atcerēsimies, ka tad, kad pastāvēja Bērnu un ģimenes lietu ministrija, tika izstrādātas vairākas konceptuālas programmas un stratēģijas, kas nostiprina un atbalsta bērnu un ģimenes lietu politiku, piemēram, valsts ģimenes politika un rīcības plāns 2004.–2013.gadam. Arī šajā rīcības plānā bija minēts, ka 1.–4.klases skolēnu nodrošināšana ar brīvpusdienām ir viena no prioritātēm, kas valdībai tālāk ir jārisina un jāataino budžeta dokumentos, un arī jārealizē.

Pēc Bērnu un ģimenes lietu ministrijas likvidācijas šīs normas izpilde tika deleģēta Izglītības un zinātnes ministrijai.

Iepazinušies ar skaitļiem, kas tika piedāvāti aizvakar un arī agrāk budžeta paketē, LPP/LC frakcijas deputāti secināja, ka šīs summas nav pietiekamas, lai šo normu īstenotu. Šo faktu apstiprināja Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija, kad mēs saņēmām informāciju no ministrijas speciālistiem, ka tiešām, lai šīs normas izpildi nodrošinātu, ir nepieciešami vēl 600 000 latu. Līdz 1.maijam ēdināsim pirmās klases bērnus arī 2010.gadā, bet kas tālāk būs – grūti pateikt.

Tāpēc mums radās vairāki jautājumi, kādā veidā šo problēmu atrisināt, un tos mēs vēlētos uzdot arī valdībai, konkrēti Dombrovska kungam.

Kurš konkrēti pieņēma lēmumu par budžeta dotācijas samazināšanu pirmās klases skolēnu nodrošināšanai ar bezmaksas pusdienām?

Kāpēc ministrija nepilda šīs normas?

Kādam periodam šobrīd ir paredzēts attiecīgais valsts finansējums?

Vai jau ir pieņemts lēmums, ka tikai maznodrošinātie skolēni tiks nodrošināti ar bezmaksas pusdienām?

Un ko valdība domā arī par citām programmām (piemēram, “Skolas piens”, “Latvijas auglis”), kuras esošajā situācijā ir likvidētas vai kuras nemaz nav uzsāktas?

Un kāpēc tas tā ir tikai Latvijā, bet kaimiņvalstīs šādas programmas darbojas?

Lūdzu atzīt šo pieprasījumu par steidzamu.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Kā jūs jau dzirdējāt, pieprasījuma iesniedzēji aicina atzīt šo pieprasījumu par steidzamu.

Lemjot par steidzamību, saskaņā ar Saeimas kārtības rulli viens deputāts var runāt “par”, viens – “pret”.

Ja kāds no pieprasījuma iesniedzējiem ir jau runājis par steidzamību, tas nozīmē, ka viņš ir runājis “par”. Jautājums: vai attiecībā uz steidzamību kāds vēlas runāt “pret”? Mums jautājums par steidzamību ir jāizšķir balsojot.

Lūdzu zvanu! Balsosim par pieprasījuma Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim “Par valsts budžeta dotāciju pirmās klases skolnieku nodrošināšanai ar bezmaksas ēdināšanu” atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 31, pret – 56, atturas – 5. Pieprasījums nav atzīts par steidzamu un tiek nodots Pieprasījumu komisijai.

Godātie kolēģi! Ir saņemts vēl viens pieprasījums, ko iesniedzēji lūdz atzīt par steidzamu. To ir iesnieguši deputāti Kastēns, Bērziņš, Dukšinskis, Mackevičs, Ribakovs, Urbanovičs, Aizbalts, Pētersone, Feldmane un Jaundžeikars. Pieprasījums ir adresēts Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim “Par slepenības statusa noņemšanu visiem ar a/s “Parex banka” pārņemšanas procesu saistītajiem dokumentiem”.

Vārds motivācijai deputātam Oskaram Kastēnam.

O.Kastēns (LPP/LC frakcija).

Cienījamo priekšsēdētāj! Godājamie deputāti! Mūsu frakcija pieprasa slepenības statusa noņemšanu visiem ar akciju sabiedrības “Parex banka” pārņemšanas procesu saistītajiem dokumentiem.

Jau šā gada septembrī premjers paziņoja, ka viņa valdība veiks visas nepieciešamās darbības, lai noņemtu slepenības ierobežojumus iepriekš pieņemtajiem Ministru kabineta lēmumiem. Visas nepieciešamās darbības acīmredzot nav veiktas, jo vēl joprojām ir pietiekami daudz dokumentu, kuriem ir slepenības statuss. Varbūt daži deputāti domā, ka es šobrīd kā notikumu aculiecinieks no tribīnes sākšu stāstīt dažādas detaļas par to, kā noritēja šīs slēgtās sēdes. To es nedarīšu, pirmkārt, tāpēc, ka šīm sēdēm vēl joprojām ir slepenības statuss, un, otrkārt, es neko daudz no tā neatceros.

Tātad, ja mēs paskatāmies pašreizējo likumdošanu, tad redzam, ka saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 5.panta ceturto daļu informācijas autors vai iestādes vadītājs šo ierobežotas pieejamības statusu nosaka uz laiku, kas nav ilgāks par vienu gadu. Un īstenībā šobrīd šis slepenības statuss izskatās jau mazliet smieklīgs, jo, ja jūs tagad paskatīsieties šodienas avīzes, palasīsiet interneta portālus, jūs redzēsiet, ka šo sēžu protokoli jau klīst arī pa publisko vidi un ikviens, kurš grib iepazīties ar to, ko kurš teica, ko motivēja, ko atbalstīja un kurā mirklī varbūt aizgāja projām no šīs sēdes… ar to jūs jau varat iepazīties arī publiski.

Es domāju, ka šobrīd premjers Dombrovskis dara visu, lai netiktu noņemts šis slepenības plīvurs, un tas tiek darīts ar vienu konkrētu iemeslu, – tas tiek darīts ar iemeslu, lai varētu atrast kādu grēkāzi, kādu bijušo premjeru, uz kuru tad attiecīgi varētu novelt visas vainas un visas problēmas, kas ir radušās saistībā ar šīs te bankas pārņemšanu.

Tāpēc es arī aicinu deputātus iestāties par atklātību, noraut šo slepenības šķidrautu no “Parex bankas” lietas un publiskot visus dokumentus.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Tātad arī šo pieprasījumu tiek ierosināts atzīt par steidzamu. Vai kāds vēlas runāt “par” vai “pret” steidzamības piešķiršanu? Deputāts Eniņš vēlas runāt “par” steidzamību.

Lūdzu! Vārds deputātam Eniņam.

G.J.Eniņš (ZZS frakcija).

Augsti godātie! Es esmu tagad nesapratnē, jo tie paši, tā frakcija, kas Godmaņa vadībā uzbūvēja visu to “Parex banku”, tagad… Vai tad jūs tagad… Nu, tad speriet soli tālāk un atbalstiet mūs! Izsauksim, lai Godmani izdod izmeklēšanai…

Sēdes vadītājs.

Es atvainojos! Runājiet par steidzamību. Vai jūs aicināt atzīt par steidzamu šo pieprasījumu vai ne?

G.J.Eniņš.

Nu labi, bez steidzamības iztiksim.

Sēdes vadītājs.

“Pret” steidzamību.

Deputāte Čepāne var runāt piecas minūtes “par” steidzamību.

Tādā gadījumā mums šobrīd ir jābalso par steidzamības piešķiršanu šim pieprasījumam. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim adresētajam pieprasījumam “Par slepenības statusa noņemšanu visiem ar a/s “Parex banka” pārņemšanas procesu saistītajiem dokumentiem”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 30, pret – 58, atturas – 3. Šis pieprasījums nav atzīts par steidzamu un tiek nodots Pieprasījumu komisijai.

Godātie kolēģi! Pirms mēs pārejam pie nākamās sadaļas “Likumprojektu izskatīšana”, mums vēl jālemj par iespējamām izmaiņām šodienas sēdes darba kārtībā.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Bāriņtiesu likumā” iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Ir vēl viens lūgums, un tas ir analoģisks. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūdz šīs pašas komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”” iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: “Ir!”) Deputātiem ir iebildumi. Līdz ar to mums šis jautājums ir jāizšķir balsojot. Lūdzu zvanu! Balsosim par šādu grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā: iekļaut tajā izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””, ko izstrādājusi Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – 17, atturas – 2. Darba kārtība grozīta.

Sēdes vadītājs.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz iekļaut šodienas sēdes darba kārtībā likumprojekta “Grozījums Enerģētikas likuma atsevišķu pantu spēkā stāšanās kārtības likumā” izskatīšanu pirmajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūdz izdarīt grozījumu šodienas sēdes darba kārtībā un izslēgt no tās likumprojekta “Grozījumi Imigrācijas likumā” izskatīšanu otrajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: “Ir! Nav!”) Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai no šodienas sēdes darba kārtības tiktu izslēgts likumprojekts “Grozījumi Imigrācijas likumā”, kas bija iekļauts izskatīšanai otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – 16, atturas – nav. Darba kārtība grozīta.

Godātie kolēģi, sākam izskatīt apstiprināto darba kārtību.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā””, trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (Tautas partijas frakcija).

Godājamie kolēģi deputāti! Atbildīgā komisija minēto likumprojektu sagatavoja trešajam, galīgajam, lasījumam. Piedāvāju jūsu izvērtēšanai divus priekšlikumus.

1. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

Līdz ar to es aicinu atbalstīt likumprojektu arī trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi Komercķīlas likumā”, trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāte Ilma Čepāne.

I.Čepāne (partijas “Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Labrīt, godātie deputāti! Izskatāmā dokumenta numurs ir 5238. Ir iesniegti trīs priekšlikumi.

1. – tieslietu ministra Segliņa kunga priekšlikums. Komisijā tas ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Čepāne.

2. – Juridiskās komisijas priekšlikums – izteikt 39.panta nosaukumu jaunā redakcijā. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

I.Čepāne.

3. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

I.Čepāne.

Lūdzu godātos kolēģus pieņemt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Komercķīlas likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas numurs 1503/Lp9), pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Labrīt, godātie kolēģi! Skatām likumprojektu Nr.1503/Lp9 – “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. To ir iesniedzis Ministru kabinets, un jāteic, ka tas ir pirmais gadījums, kad Ministru kabinets ir ievērojis Juridiskās komisijas aizrādījumu, ka, ja vairākām ministrijām ir priekšlikumi par kādu likumu, tad tos var iesniegt apvienotus. Šoreiz valdība to ir izdarījusi. Taču Juridiskā komisija labprāt uzklausītu arī visu to konkrēto ministriju pārstāvjus, kas šos priekšlikumus ir iesniegušas. Mums bija vairāki jautājumi tieši par Veselības ministrijas kompetencē esošajiem jautājumiem, bet te ierasties valdība nebija deleģējusi nevienu pārstāvi, jo atbildīgais ir Ekonomikas ministrijas pārstāvis.

Līdz ar to komisija konstatēja, ka, protams, likumprojekts ir apstiprināms pirmajā lasījumā, taču mēs aicinām otrā lasījuma sagatavošanā piedalīties gan Ekonomikas ministrijas pārstāvi, gan Veselības ministrijas pārstāvi.

Aicinām atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas numurs 1503/Lp9) pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

Dz.Rasnačs.

Komisija ierosina, ka termiņš ir divas nedēļas – tātad šā gada 17.decembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas numurs 1484/Lp9), pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Juridiskā komisija izskatīja Ministru kabineta iesniegto un Finanšu ministrijas sagatavoto likumprojektu un aicina atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas numurs 1484/Lp9) pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

Dz.Rasnačs.

Komisija ierosina īsāko termiņu – piecas dienas, tātad šā gada 9.decembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Civilprocesa likumā”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar Saeimas sēdē izskatāmo dokumentu Nr.5237 – likumprojektu “Grozījumi Civilprocesa likumā”.

Uz otro lasījumu Juridiskā komisija ir saņēmusi septiņpadsmit priekšlikumus.

1. – Juridiskās komisijas priekšlikums, kurš guva atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa.

2. – labklājības ministra priekšlikums, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa.

3. – labklājības ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa.

4. – deputāta Buzajeva priekšlikums. Tas ir atbalstīts daļēji un iekļauts labklājības ministra Auguļa priekšlikumā – priekšlikumā Nr.5.

Es gribu vērst deputātu uzmanību gan uz jau iepriekš atbalstītajiem, gan uz šo priekšlikumu. Gribu uzsvērt, ka tas ir viens no tādiem darbiem, kas vērsti uz to, lai kaut kādā veidā mēs tomēr aizsargātu sociāli neaizsargātos cilvēkus. Mēs darām to, grozot šo likumu tādējādi, ka pantā, kurš nosaka summas, uz kurām nevar vērst piedziņu, ļoti būtiski tiek paplašināts to pabalstu, to sociālo maksājumu skaits, kurus cilvēkiem nevar atņemt pat tad, ja viņiem ir kādas problēmas ar banku.

Komisija daļēji atbalstīja 5.priekšlikumu... tātad atbalstīja, redakcionāli precizējot, Auguļa kunga priekšlikumu – 5.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa.

6. – Juridiskās komisijas priekšlikums, kurš arī guva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa.

7. – Juridiskās komisijas priekšlikums, kurš arī aizsargā hipotekārā kredīta ņēmējus. Ir pilnīgi jauna daļa, kura paredz to, ka piedziņa uz nekustamo īpašumu var tikt atlikta uz vienu gadu. Kā jau teicu, arī šo priekšlikumu izstrādāja Juridiskā komisija. Pēc diezgan plašām diskusijām ar speciālistiem šis priekšlikums guva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa.

8. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa.

9. – politisko organizāciju (partiju) apvienības “Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Netika atbalstīts. (No zāles: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs.

Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 9. – frakcijas “Saskaņas Centrs” priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 24, pret – 56, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

S.Āboltiņa.

Savukārt, diskutējot par šo pašu pantu, tātad par nekustamā īpašuma izsoles izziņošanu, Juridiskā komisija piedāvāja pati savu redakciju par to, kādos termiņos tiek izziņotas izsoles, un 10. – Juridiskās komisijas priekšlikums – tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt... (No zāles: “Balsot!”) Ā, deputāti tomēr prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 10. – atbildīgās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – 15, atturas – nav. Priekšlikums atbalstīts.

S.Āboltiņa.

11. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Arī tas komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa.

12. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Tas attiecas uz izsoles sekām, kā arī saīsina termiņus, lai šādas izsoles notiktu iespējami operatīvāk. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa.

13. – Juridiskās komisijas priekšlikums par nekustamā īpašuma izsoles akta apstiprināšanu. Pants ir papildināts ar jaunu daļu, kurā paredzēts, ka pēc bankas lūguma, kuras izsniegtā pieprasījuma garantijas vēstule izmatota pirkuma summas apmaksai, tiesa lemj par ķīlas tiesības nodibināšanu uz pārdoto nekustamo īpašumu. Tātad arī tas ir ļoti būtisks un svarīgs priekšlikums. Komisijā tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa.

14. – politisko organizāciju (partiju) apvienības “Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikums. Netika atbalstīts. (No zāles: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs.

Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 14. – frakcijas “Saskaņas Centrs” priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 23, pret – 56, atturas – 7. Priekšlikums nav atbalstīts.

S.Āboltiņa.

15. – deputātes Rībenas priekšlikums. Es gribu uzsvērt to, ka tas ir saturā līdzīgs politisko organizāciju (partiju) apvienības “Saskaņas Centrs” frakcijas priekšlikumam, jo abi šie priekšlikumi paredz to, ka izsoles termiņš saīsinās kopumā, tātad netiek rīkotas trīs izsoles, ir tikai divas. Bet savukārt atšķirība ir tajā, par ko vienojās Juridiskā komisija, atbalstīdama Rībenas kundzes priekšlikumu. Tas ir, garantējot to summu, par kādu otrajā izsolē īpašums var tikt izsolīts... Tātad, ja mēs paredzētu vienkārši automātiski izslēgt vienu no nekustamā īpašuma izsolēm, kredītņēmējam ļoti stipri tiktu samazināta summa. Šajā situācijā mēs nosakām šādus griestus un tādējādi aizsargājam cilvēku no tā, ka viņam nekustamais īpašums tiktu atņemts par ievērojami zemāku cenu nekā tā, kas spēj nosegt jebkuras izmaksas. Tātad 15. – deputātes Rībenas priekšlikums – komisijā guva atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

S.Āboltiņa.

16. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

S.Āboltiņa.

17. – Juridiskās komisijas priekšlikums par likuma spēkā stāšanos. Arī tas ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

S.Āboltiņa.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu deputātus atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi Civilprocesa likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 91, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

S.Āboltiņa.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 8.decembris.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Stenogrammas nobeigums — Saeimas materiālu nākamajā, 80.laidienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!