• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par kopīgiem palīdzības tālruņa numuriem visā ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2009., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201759

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par nodarbinātības politiku Eiropā

Vēl šajā numurā

09.12.2009., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par kopīgiem palīdzības tālruņa numuriem visā ES

Kā noziegumos cietušie var saņemt palīdzību ES? Kur ES iedzīvotājiem jāzvana, ja nepieciešama nesteidzamā medicīniskā palīdzība vai konsultācija? Drīz visā ES būs pieejami šādi palīdzības tālruņi, par ko Eiropas Komisija 30.novembrī pieņēma attiecīgu lēmumu. Divi jauni “116” numuri rezervēti pakalpojumiem ar sociālo vērtību. Palīdzības dienestu tālruņu numurus 116 006 un 116 117 visā Eiropas Savienībā atvēlēs noziegumu upuriem un iedzīvotājiem, kas zvana nesteidzamās medicīniskās palīdzības dienestiem.

“Projām no mājām ļaudis ir sevišķi neaizsargāti, un, kad piemeklē nelaime, šie visā Eiropā pieejamie tālruņa numuri var izrādīties ļoti svarīgi. Kad šodien rezervētie tālruņa numuri sāks darboties visās ES valstīs, tie būs atbalsts cilvēkiem, kas nonākuši grūtībās – noziegumu upuriem vai tiem, kam nepieciešama nesteidzama medicīniskā palīdzība,” sacīja Viviena Redinga, par telesakariem atbildīgā ES komisāre. “Es aicinu dalībvalstis gādāt par to, lai jaunie numuri būtu pieejami pēc iespējas ātrāk, un darīt visu iespējamo, lai tos lietderīgi izmantotu organizācijas, kas var efektīvi nodrošināt šos pakalpojumus.

Numurs 116 006 palīdzēs noziegumu upuriem – zvanot pa šo tālruni, viņi varēs saņemt informāciju par savām tiesībām un to izmantošanu, emocionālo atbalstu un ziņas par to, kurās organizācijās vērsties. Tas būs kā vienots piekļuves punkts, kas noziegumu upuriem sniegs informāciju par vietējo policiju un tiesvedību, iespējām saņemt kompensāciju, apdrošināšanu un citiem palīdzības avotiem.

Nesteidzamās medicīniskās palīdzības dienests (116 117) informēs zvanītājus, kur var saņemt medicīnisko palīdzību, ja vajadzība ir steidzama, tomēr neapdraud dzīvību, jo īpaši ārpus darbalaika, nedēļas nogalēs vai svētku dienās. Mērķis ir savienot zvanītāju ar kvalificētu dispečeru vai praktizējošu ārstu, kas varētu sniegt medicīnisku palīdzību vai konsultāciju pēc izsaukuma, jo īpaši gadījumos, kad zvanītājam nav iespējams vērsties pēc medicīniskās palīdzības parastā kārtā.

30.novembrī pieņemtā Komisijas lēmuma pamatā ir 2007.gada lēmums par “116 numuriem”, ar kuru trīs citi tālruņa numuri ES mērogā rezervēti pakalpojumiem ar sociālo vērtību: 116 000 – pazudušo bērnu diennakts tālruņa numurs, 116 111 – bērnu palīdzības tālrunis un 116 123 – emocionālā atbalsta numurs.

30.novembrī pieņemtajā lēmumā paredzēts, ka ES valstīm jāgādā par to, lai nacionālie telesakaru regulatori šos divus jaunos numurus varētu piešķirt no 2010.gada 15.aprīļa. Attiecīgo valsts organizāciju ziņā būs pieteikties uz šiem numuriem un nodrošināt to darbību.

Vispārīga informācija

2006.gada jūlijā Eiropas Komisija ierosināja rezervēt kopīgu tālruņa numuru ziņošanai par pazudušiem bērniem (116 000) un citu numuru, pa kuru var zvanīt bērni, kam vajadzīga palīdzība (116 111). Tā ir daļa no ES saskaņotās stratēģijas bērna tiesību aizsardzībai. Attiecīgi 2007.gada 15.februārī un 2007.gada 29.oktobrī Komisija nolēma rezervēt numurus 116 000 un 116 111 (kā arī 116 123 emocionālā atbalsta dienestiem) visās ES dalībvalstīs. Ar šo lēmumu ES dalībvalstīm tiek uzlikts pienākums darīt publiski pieejamus tālruņa numurus 116, tomēr to pienākums nav šos numurus piešķirt pakalpojumu sniedzējam vai nodrošināt pakalpojumu sniegšanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!