• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienota Eiropas Kopienas patenta ieviešanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2009., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201664

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par Saeimas 2009. gada 1. decembra ārkārtas sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

08.12.2009., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienota Eiropas Kopienas patenta ieviešanu

Saeimas Eiropas lietu komisija 2.decembrī atbalstīja ieceri Eiropas Savienībā (ES) izveidot vienotu patentu sistēmu. To paredz komisijā apstiprinātā pozīcija gaidāmajai ES Konkurētspējas ministru padomei.

“Komisija uzskata, ka svarīgi Eiropas Savienības līmenī diskutēt par potenciāli zemāku izmaksu noteikšanu Kopienas patentam, lai veicinātu Latvijas zinātnieku konkurētspēju,” norāda komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle, piebilstot, ka par šo jautājumu ES līmenī vēl gaidāmas plašas diskusijas.

Deputāti noskaidroja, ka apspriešanas stadijā ir Eiropas Komisijas projektu pakete, kas paredz gan Kopienas patenta ieviešanu, gan jaunas Eiropas un Kopienas patentu tiesas izveidi. Reģistrējot Kopienas patentu, tas automātiski būs spēkā visā ES teritorijā. Patlaban ir iespēja saņemt Eiropas patentu, kas darbojas tikai tajās valstīs, kurās tas ir apstiprināts. Kopienas patenta izmaksas varētu līdzināties Eiropas patenta izmaksām, deputātus informēja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Anna Skrjabina.

Deputāts Jānis Porietis sēdē uzsvēra, ka jau tagad, samazinot finansējumu zinātnei, Latvijas zinātniekiem trūkst resursu patentu reģistrācijai. Ja Kopienas patents maksās tikpat dārgi kā Eiropas patents, Latvijas zinātnieki nebūs konkurētspējīgi.

TM pārstāve skaidroja, ka Kopienas patenta izmaksas patlaban ir izstrādes stadijā un tiek darīts viss iespējamais, lai tas būtu lētāks nekā Eiropas patents. Vienlaikus A.Skrjabina atzina, ka Kopienas patents sniegs lielāku aizsardzību nekā Eiropas patents.

Vienotu Kopienas patentu, visticamāk, varēs ieviest ne ātrāk kā pēc septiņiem gadiem vienlaikus ar Eiropas un Kopienas patentu tiesas izveidi, skaidroja TM pārstāve. Patlaban Eiropas Kopienu tiesai lūgts atzinums par jaunveidojamās tiesas atbilstību Kopienas dibināšanas līgumam, kas varētu aizkavēt vienotas patentu sistēmas izveidi.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!