• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dabasgāzes tirgus liberalizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2009., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201659

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunās Lisabonas stratēģijas nozīmi Latvijai

Vēl šajā numurā

08.12.2009., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dabasgāzes tirgus liberalizāciju

Saeima 3.decembrī galīgajā lasījumā atbalstīja Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sagatavoto grozījumu Enerģētikas likuma atsevišķu pantu spēkā stāšanās kārtības likumā, atliekot dabasgāzes tirgus liberalizāciju līdz 2014.gadam.

Atbildīgās komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis Saeimas sēdē skaidroja, ka “šobrīd likumā no 2010.gada 1.janvāra paredzēta Latvijas gāzes tirgus atvēršana, taču tas faktiski nav iespējams”. “Ja likums netiks grozīts, “Latvijas Gāze” būs steidzīgi jāsadala divās kompānijās, kā tas savulaik notika ar “Latvenergo”. Tas patērētājiem būtu dārgi un, galvenais, nedotu gaidīto efektu, jo pašreiz citi gāzes piegādātāji tehniski nav iespējami,” teica V.A.Krauklis.

Likumprojekta autori Ekonomikas ministrijā norāda, ka sākotnēji tika neprecīzi interpretētas Eiropas Savienības direktīvas normas. Lai labotu neprecizitāti, jāgroza dabasgāzes tirgus liberalizācijas termiņš no 2010.gada 1.janvāra uz 2014.gada 4.aprīli. Tas nozīmē, ka līdz 2014.gadam trešajai pusei nebūs pieejama esošā gāzes sadales infrastruktūra.

Gāzes tirgu Latvija varētu atvērt tikai formāli, jo Latvijas gāzes apgādes sistēma nav integrēta ar Eiropas Savienības kopējo gāzes apgādes sistēmu. Atverot gāzes tirgu un sadalot AS “Latvijas Gāze”, pieaugtu kompānijas darbības izmaksas, līdz ar to ievērojami paaugstinātos lietotāju galatarifi, norāda likumprojekta autori.

Grozījums Enerģētikas likuma atsevišķu pantu spēkā stāšanās kārtības likumā galīgajā lasījumā tika pieņemts, 87 deputātiem balsojot par un vienam deputātiem balsojot pret.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!