• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzdodot aktivizēt cīņu pret ēnu ekonomiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2009., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201495

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Amerikas Savienoto Valstu stratēģijas maiņu Afganistānā

Vēl šajā numurā

03.12.2009., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzdodot aktivizēt cīņu pret ēnu ekonomiku 

Lai ierobežotu ēnu ekonomikas izpausmes un veicinātu nodokļu iekasēšanu, tādējādi atbalstot 2010.gada valsts budžetā plānoto ieņēmumu izpildi, kā arī ņemot vērā Valsts ieņēmumu dienesta sniegto informāciju par nelegālās nodarbinātības mazināšanu, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis 2.decembrī vērsies pie finanšu un labklājības ministra, nosakot konkrētus uzdevumus un termiņus to izpildei.

V.Dombrovskis nosūtījis rezolūciju finanšu ministram Einaram Repšem un labklājības ministram Uldim Augulim, kurā lūdz sadarbībā ar Labklājības ministrijas (Nodarbinātības valsts aģentūra un Valsts darba inspekcija) speciālistiem izveidot starpministriju darba grupu un līdz 2010.gada 15.janvārim apkopot priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos, lai samazinātu nelegālās nodarbinātības un aplokšņu algu apjomu un ar to saistītos riskus.

 “Ēnu ekonomika nav raksturīga tikai krīzes situācijām. Latvija ar šo negatīvo tendenci saskārusies arī iepriekš. Tā grauj valsts ekonomiskos pamatus tikpat nopietni kā krīze. Diemžēl apziņa, ka nemaksāt nodokļus nav nekas nosodāms, ir veidojusies gadu garumā un, lai to mainītu, ir jāmainās arī attieksmei pret likumu un valsti. Ja cienām valsti, tad jāciena arī tās likumi,” uzsver V.Dombrovskis.

2.decenbrī izdotajā rezolūcijā definēts uzdevums sagatavot minētos grozījumus normatīvajos aktos, lai ne tikai papildinātu preventīvo pasākumu klāstu, bet īstenotu administratīvus pasākumus ar mērķi nodrošināt lielāku finanšu atbildību komersantu darbības vidē.

Valdības vadītājs darba grupu aicina izvērtēt Valsts darba inspekcijas un Valsts ieņēmumu dienesta sadarbības veidus, maksimāli novēršot identisku kontroles un pārbaudes procedūru īstenošanu vieniem un tiem pašiem darba devējiem.

Valsts darba inspekcijas (VDI) vēstulē premjeram teikts, ka oktobrī nelegāli nodarbināto skaits pret septembri palielinājies par 9%. Arī naudas sodi, kas piemēroti pret šādiem pārkāpumiem, bijuši par 10% lielāki. Turklāt oktobrī gandrīz katrā desmitajā uzņēmumā tikuši konstatēti tādi nodarbinātie, kuri darba attiecības sākuši pārbaudes dienā vai dienu pirms tās. Vienlaikus tiek atzīmēts, ka oktobrī samazinājies to konstatēto nelegāli nodarbināto personu skaits, kuri vienlaikus saņem arī bezdarbnieka pabalstu. Proti, septembrī bezdarbnieku īpatsvars bija 19% no visiem VDI atklātajiem nelegāli nodarbinātajiem, oktobrī tas veido tikai 11%. VDI savā vēstulē secina, ka joprojām pastāv paaugstināts nelegālās nodarbinātības risks būvniecībā, vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, akcīzes preču ražošanā, mežsaimniecībā un kokmateriālu sagatavošanā, veselības aprūpē un skaistumkopšanā.

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!