• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Polijas Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2009., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201348

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

01.12.2009., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 Uzturoties darba vizītē Polijas Republikā 

00.JPG (21657 bytes)
Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers darba vizītē Polijā, tiekoties ar kolēģi Polijas prezidentu Lehu Kačiņski
Foto: Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta Kanceleja

Uzturoties divu dienu darba vizītē Polijā, Valsts prezidents Valdis Zatlers 26.novembrī tikās ar Polijas prezidentu Lehu Kačiņski.

Uzrunājot mediju pārstāvjus pirms abu valstu prezidentu tikšanās, V.Zatlers uzsvēra, ka Latvijas un Polijas attiecības jau vēsturiski ir bijušas ļoti nozīmīgas un arī pašreiz viņš augstu novērtē veiksmīgo sadarbību gan abu prezidentu, gan abu valstu starpā. V.Zatlers pateicās Polijas prezidentam par atbalstu Latvijai, pārvarot ekonomikas krīzi. Tāpat Valsts prezidents atzīmēja, ka ir ļoti būtiska abu valstu sadarbība Eiropas Savienības ietvaros pēc Lisabonas līguma parakstīšanas, jo tā ir iespēja Baltijas jūras reģiona valstīm piedalīties kvalitatīvi jaunas un dinamiskas Eiropas veidošanā.

 

Sarunu laikā Valsts prezidents arī izteica cerību, ka jaunais Eiropas Savienības prezidents un augstā ārlietu pārstāve aktīvi strādās pie ES iekšējās un ārējās politikas formulēšanas un īstenošanas, ņemot vērā visu dalībvalstu intereses. Diskutējot par ES jautājumiem, abu valstu vadītāji pozitīvi novērtēja arī Eiropas Savienības Austrumu partnerības īstenošanas gaitu.

Pievēršoties abu valstu divpusējām attiecībām, īpaša uzmanība tika veltīta ekonomiskajai sadarbībai. Abu valstu prezidenti bija vienisprātis, ka ir jāpadziļina Latvijas un Polijas attiecības, tāpēc ir būtiski atbalstīt un turpmāk veicināt jaunu kontaktu izveidi starp abu valstu uzņēmējiem, lai tālāk attīstītu ekonomisko sadarbību.

Tikšanās laikā V.Zatlers un L.Kačiņskis pārrunāja arī enerģētikas politikas jautājumus, pievēršoties vienota Baltijas enerģētikas tirgus jautājumiem un starpsavienojumu izveidei. Tāpat abi valstu prezidenti vienojās, ka sadarbosies un aktīvi iestāsies, lai NATO jaunās Stratēģiskās koncepcijas ietvaros tālāk tiktu saglabāta un attīstīta NATO līguma 5.panta nozīme.

 

Vizītes otrajā dienā Valsts prezidents V.Zatlers tikās ar Polijas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Bogdanu Boruseviču, bet pēc tam devās uz Ļubļinu, kur viņš piedalījās Jāņa Pāvila II Ļubļinas Katoļu universitātes Goda doktora titula piešķiršanas svinīgajā ceremonijā.

27.novembrī svinīgā ceremonijā Jāņa Pāvila II Ļubļinas Katoļu universitātē Valsts prezidentam Valdim Zatleram tika pasniegts goda doktora tituls, par kura piešķiršanu vienbalsīgi nobalsoja visi Senāta pārstāvji, atzīstot, ka V.Zatlers ir izcils ārsts, sabiedriskais darbinieks, neatkarīgs politiķis un valsts vadītājs, kas rūpējas par saviem pilsoņiem un kas veicina Latvijas īpašo lomu Eiropas Savienības dalībvalstu vidū.

01.JPG (24202 bytes)
Latvijas Valsts prezidentam Valdim Zatleram svinīgā ceremonijā 27.novembrī tika piešķirts Jāņa Pāvila II Ļubļinas Katoļu universitātes Goda doktora tituls
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Poļu valodā pateicoties universitātes vadībai par izrādīto godu, Valsts prezidents atzīmēja, ka, “pieņemot šo goda doktora grādu, es pieņemu arī Ļubļinas Katoļu universitātes augstākās cieņas apliecinājumu Latvijas tautai”. Īpaši viņš pateicās Polijas prezidentam Leham Kačiņskim par viņa personisko draudzību un ieguldījumu Latvijas un Polijas valstu un tautu draudzības attīstībā. Savā uzrunā V.Zatlers pievērsās notikumiem, kas pirms divdesmit gadiem izraisīja dzelzs priekškara, kas atdalīja Rietumeiropu no Padomju Savienības, krišanu. Viņš atzīmēja Polijas Solidaritātes kustības vēsturisko lomu, kā arī slavēja Jāņa Pāvila II Ļubļinas Katoļu universitātes spēju “saglabāt savu identitāti, savu īpašo vietu ne tikai Polijas, bet visa reģiona gara dzīvē arī cauri grūtajiem komunisma gadiem”.

Īpašu apsveikumu V.Zatleram bija sarūpējis Polijas prezidents L.Kačiņskis, kurš pateicās Valsts prezidentam par Baltijas jūras reģiona stiprināšanu Eiropā un atzīmēja, ka Latvija ir patiess Polijas draugs.

Viesojoties universitātē, Valsts prezidents nolika ziedus pie Jāņa Pāvila II un kardināla Stefana Višiņska pieminekļa universitātes pagalmā un tikās ar trīs Latvijas studentiem no Rēzeknes un Daugavpils, kas augstskolā mācās valsts pārvaldes un ģimenes zinības. Pēc universitātes apmeklējuma Valsts prezidents apskatīja Ļubļinas vecpilsētu.

No rīta, pirms došanās uz Ļubļinu, Varšavā V.Zatlers tikās ar Polijas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Bogdanu Boruseviču. Abas amatpersonas pauda gandarījumu par valstu divpusējām attiecībām, kā arī augstu novērtēja veiksmīgo starpparlamentāro sadarbību. Pārrunājot poļu mazākumtautības aktualitātes Latvijā, B.Borusevičs pateicās mūsu valstij par atbalstu tautiešiem un jo īpaši poļu skolām. Sarunas laikā abi apsprieda arī ekonomisko situāciju Latvijā un Polijā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!