• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Sabiedriskā labuma organizāciju likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2009., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201311

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas vēstnieka ASV vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

01.12.2009., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Sabiedriskā labuma organizāciju likumā

 

Sabiedriskā labuma organizācijas turpmāk pārraudzīs un par sabiedriskā labuma organizācijas statusu lems Valsts ieņēmumu dienests (VID), paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā 24.novembrī konceptuāli atbalstītie grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā.

Grozījumi arī paredz, ka VID uzturēs sabiedriskā labuma organizāciju reģistru. Lai ikviens varētu zināt, kurām organizācijām ir piešķirts vai atņemts sabiedriskā labuma statuss, informācija par šīm organizācijām VID būs jāpublicē savā mājaslapā internetā.

Patlaban par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu vai atņemšanu biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām lemj Finanšu ministrija (FM).

Izmaiņas likumā nepieciešamas, jo sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršana un atņemšana ir saistīta ar nodokļu piemērošanu, kas ir VID kompetencē, nevis nodokļu politikas plānošanu vai organizēšanu, kas ir FM funkcijas, norāda likumprojekta autori.

Līdz ar jauno funkciju Valsts ieņēmumu dienests no Finanšu ministrijas pārņems arī četras štata vietas ar kopējo finansējumu 40 145 lati.

Grozījumi arī precizē, ka organizācijai, kas vēlas iegūt sabiedriskā labuma statusu, jādarbojas sabiedrības labā un tai nedrīkst būt nodokļu parādu. Patlaban ir noteikts iesniedzamo dokumentu klāsts, bet nav izvirzītas prasības organizācijai, pretendējot uz sabiedriskā labuma organizācijas statusu. Šāda situācija apgrūtina lēmuma pieņemšanu par sabiedriskā labuma statusa piešķiršanu, norāda grozījumu izstrādātāji.

Tāpat izmaiņas Sabiedriskā labuma organizāciju likumā precizē kārtību, kādā tiek sadalīta likvidējamās organizācijas nesadalītā manta. Turpmāk sabiedriskā labuma organizācijas likvidatoram par organizācijas likvidāciju būs jāinformē VID un jānodrošina šīs organizācijas mantas nodošana VID noteiktajai organizācijai vai valstij.

Lai grozījumi Sabiedriskā labuma organizāciju likumā varētu stāties spēkā 2010.gada 1.janvārī, atbildīgā komisija nolēma lūgt Saeimu likumprojektu steidzamības kārtā pirmajā lasījumā izskatīt Saeimas 26.novembra sēdē, bet galīgajā lasījumā – 17.decembrī, informēja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!