• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par NATO Parlamentārās asamblejas rudens sesiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2009., Nr. 188 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201305

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Naturalizācijas pārvaldes reorganizāciju

Vēl šajā numurā

01.12.2009., Nr. 188

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par NATO Parlamentārās asamblejas rudens sesiju

NATO Parlamentārās asamblejas (PA) rudens sesijas laikā, kas no 13. līdz 17.novembrim norisinājās Lielbritānijas pilsētā Edinburgā, Latvijas delegācijas vadītāja Vaira Paegle iepazīstināja ar Latviju kā NATO PA nākamās sesijas organizatori.

Uzrunājot NATO PA Vadošās komitejas locekļus, V.Paegle apliecināja Latvijas gatavību nākamo asamblejas sesiju 2010.gada pavasarī organizēt Rīgā. “Latvija būs priecīga un lepna uzņemt NATO dalībvalstu parlamentāriešus savā valstī un parādīt labāko, ar ko Latvija lepojas,” teica Latvijas delegācijas vadītāja.

V.Paegle informēja, ka līdzekļu taupības nolūkos sesijas organizēšana balstīsies galvenokārt uz Saeimas darbinieku pleciem, kuri sagatavošanas darbus veic līdztekus saviem tiešajiem darba pienākumiem. “Tomēr sesijas programma būs tikpat piesātināta un krāsaina, kā tas bijis līdz šim,” apliecināja V.Paegle.

Pēc Latvijas delegācijas vadītājas uzrunas parlamentārieši noskatījās Latvijas Institūta veidoto video vizītkarti “Sounds like Latvia” (“Tā skan Latvija!”), kā arī iepazinās ar sesijas laikā plānoto. Savukārt kā īpašs sveiciens no Latvijas sesijas delegātiem bija sarūpēta Latvijas rupjmaize un Rīgas Melnais balzams.

NATO PA pavasara sesija Rīgā notiks no 2010.gada 28.maija līdz 1.jūnijam. Latvija šobrīd ir viena no pēdējām dalībvalstīm, kurā sesija vēl nav rīkota. Lietuva organizēja NATO PA sesiju jau 2001.gadā, bet Igaunija to darīs 2012.gadā.

NATO PA sesijas notiek divas reizes gadā – pavasarī un rudenī. Sesija ir nozīmīgs šīs starptautiskās organizācijas notikums, kas tiek organizēts visās NATO dalībvalstīs.

Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalstu parlamentāriešu sanāksmē Edinburgā piedalījās arī Latvijas delegācijas pastāvīgie pārstāvji Dzintars Rasnačs un Visvaldis Lācis.

Noslēdzot dalību NATO PA rudens sesijā Edinburgā, Latvijas delegācija piedalījās plenārsēdē, kurā pieņemtas sešas rezolūcijas.

Parlamentārieši vienojušies par kopīgu viedokli jautājumos, kas skar situāciju Afganistānā, sadarbību pirātisma apkarošanā, globālo ekonomisko krīzi, kodolieroču neizplatīšanas režīmu, sadarbību ar Pakistānu un NATO atvērto durvju politiku.

Rezolūcijā par NATO atvērto durvju politiku vēlreiz uzsvērts, ka Ziemeļatlantijas līguma organizācija ir atvērta visām demokrātiskām Eiropas valstīm, kas atbalsta alianses vērtības un principus. Parlamentārieši pieņemtajā paziņojumā aicina Bosnijas un Hercegovinas, Melnkalnes, Gruzijas un Ukrainas parlamentus un valdības turpināt reformas un nostiprināt demokrātiskās vērtības. Savukārt Maķedonija aicināta ātrāk rast abpusēji pieņemamu risinājumu ar Grieķiju par valsts nosaukumu.

NATO valstu parlamentāriešus plenārsēdē uzrunāja NATO PA prezidents Džons Teners, NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, bijušais alianses ģenerālsekretārs, Karaliskā Starptautisko lietu institūta prezidents lords Džordžs Robertsons un Eiropas spēku (SACEUR) virspavēlnieks admirālis Džeims Stavridis.

Deputātus uzrunāja arī Apvienotās Karalistes ārlietu ministrs Deivids Milibends, kuram Latvijas delegācijas vadītāja V.Paegle izteica Latvijas bažas par domstarpībām, kas pēdējā laikā radušās starp Apvienoto Karalisti un Latviju saistībā ar britu Konservatīvās partijas un apvienības “TB”/LNNK sadarbību Eiropas Parlamentā.

Latvijas delegācijas vārdā V.Paegle pasniedza britu ārlietu ministram Visvalža Lāča grāmatu “Latviešu leģions” ar ierakstu: “Ceram, ka tā palīdzēs kliedēt aizdomu ēnu, kas pēdējās dienās skārusi Latviešu leģiona darbības vērtējumu Otrā pasaules kara laikā.”

NATO PA ir 1955.gadā dibināta konsultatīva starpparlamentāra organizācija, kas apvieno 28 Ziemeļatlantijas alianses līguma organizācijas valstu parlamentāriešus. Asamblejas darbā piedalās arī delegāti no NATO asociētajām valstīm, Eiropas Parlamenta pārstāvji, kā arī parlamentārie novērotāji no vairākām ārpus NATO esošām valstīm.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!