• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par līdzekļu izlietošanu Zemkopības ministrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2009., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201191

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

27.11.2009., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par līdzekļu izlietošanu Zemkopības ministrijā

Zemkopības ministrija (ZM) nenodrošina lietderīgu valsts budžeta dotācijas izlietojumu lauku attīstības veicināšanai, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

VK secinājusi, ka 2008.gadā un 2009.gada pirmajā pusgadā ZM veiktā lauku attīstības veicināšanas pasākumu plānošana visiem revīzijā pārbaudītajiem pasākumiem nav bijusi efektīva un budžeta līdzekļi izlietoti nelietderīgi vismaz divu pasākumu gadījumā: “Mazaktīvo lauku teritoriju iedzīvotāju aktivizēšana un mazo saimniecību pārprofilēšana” ar finansējumu 225 333 lati un “Lauku saimnieku aizvietotāji Latvijā” ar finansējumu 25 000 latu.

Piemēram, īstenojot pasākumu “Lauku saimnieku aizvietotāji”:

• 2008.gadā un 2009.gada pirmajā pusgadā desmit lauku saimnieku aizvietotāju sagatavošanai un četru lauku saimnieku aizvietotāju darbības koordinēšanai ir izlietoti 18 500 latu, savukārt lauku saimnieku aizvietošanas pakalpojumi ir sniegti tikai 2485 latu apmērā;

• no mācības sākušajiem 24 lauku saimnieku aizvietotāju pretendentiem mācības sekmīgi ir pabeiguši desmit, turklāt 40% no sagatavotajiem lauku saimnieku aizvietotājiem 2008.gadā un 2009.gada pirmajos septiņos mēnešos nav snieguši lauku saimnieku aizvietotāju pakalpojumus;

• lauku saimnieku aizvietotāju pakalpojumus 2008.gadā un 2009.gada pirmajos septiņos mēnešos ir izmantojušas tikai 16 zemnieku saimniecības jeb 0,04% no Latvijā reģistrētajām zemnieku saimniecībām.

ZM nepietiekami izvērtē plānoto pasākumu atbilstību nozares dalībnieku vajadzībām, kā arī nav pamatojusi izvēli, kādēļ pasākumu īstenošana un valsts budžeta finansējuma administrēšana uzticēta tieši SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”, ņemot vērā tās pieredzi, resursus, personāla kvalifikāciju un spēju efektīvi īstenot katru pasākumu.

Tādējādi ZM nav nodrošinājusi godīgu konkurenci un izmaksu efektivitātes principu piemērošanu, noslēdzot ikgadējus līgumus ar SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” par valsts budžeta mērķdotāciju izlietojumu lauku attīstības veicināšanas pasākumu īstenošanai: 2008.gadā par 2 629 681 latu un 2009.gadā par 1 009 461 latu.

VK konstatēja, ka, nenoskaidrojot iepriekšējā periodā īstenoto pasākumu faktiskās izmaksas, ZM nav noteikusi pamatotu valsts budžeta finansējuma apmēru, kas nepieciešams lauku attīstības veicināšanas pasākumu īstenošanai. Līdz ar to VK iesaka ZM nodrošināt nepieciešamo kontroli, lai pārliecinātos par pasākumiem plānoto izdevumu apmēra pamatotību un par pasākumu īstenošanu ar vismazāko valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.

Likumības revīzija “Valsts budžeta līdzekļu piešķiršanas SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” izvērtējums, līdzekļu izlietojuma pamatotība un atbilstība nozares dalībnieku vajadzībām” ir veikta par 2008.gadu un 2009.gada pirmo pusgadu.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!