• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par Eiropas Sociālā fonda mērķstipendijām pedagogiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2009., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201084

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 24.novembrī

Vēl šajā numurā

26.11.2009., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par Eiropas Sociālā fonda mērķstipendijām pedagogiem

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pārskaitījusi pašvaldībām pirmo finansējuma daļu pedagogu mērķstipendijām – 763 592 latus. Jau tuvākajā laikā 3165 pedagogi 38 pašvaldībās, bet drīzumā arī pārējie, saņems mērķstipendijas 100 latu apjomā un uzsāks iesaistīšanos pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmas ieviešanā, iegūs papildu kvalifikāciju vai pārkvalificēsies darbam citā profesijā, kā to paredz Eiropas Sociālā fonda (ESF) aktivitāte “Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos”.

Šobrīd ir noslēgti 63 līgumi starp IZM un sadarbības partneriem, aptverot visas 118 Latvijas pašvaldības – gan novadus, gan republikas pilsētas. IZM pašlaik finansējumu pārskaitījusi tām pašvaldībām, kurās Pedagogu atlases komisija izvērtējusi pedagogu pieteikumus un kuras iesniegušas ministrijai sarakstus ar pedagogiem, kuri var pretendēt uz ESF atbalstu šajā aktivitātē. Pašvaldības, kas saņēmušas finansējumu, var sākt līgumu slēgšanu ar pedagogiem un nodrošināt mērķstipendiju saņemšanu, sākot jau ar novembri.

Rūpējoties par skolotājiem, IZM laikus veica visus nepieciešamos priekšdarbus pēc iespējas ātrākas šīs ESF aktivitātes uzsākšanai. Savukārt izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe šā gada jūlijā pēc savas iniciatīvas tikās ar Eiropas Savienības nodarbinātības, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju komisāru Vladimiru Špidlu un panāca galīgo atbalstu šai aktivitātei, kuras ieviešana iepriekš bija apdraudēta.

Pašlaik atbalstīti 3165 pedagogi, no kuriem:

• mērķstipendiju par iesaistīšanos pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmas ieviešanā, veicinot izglītības iestādē strādājošo pedagogu profesionālās karjeras attīstību, efektīvu profesionālas pilnveides praksi, kā arī nodrošinot nepieciešamās zināšanas, prasmes un pieredzi novērtēšanas sistēmas ieviešanai un izglītības kvalitātes paaugstināšanai, saņems 2401 pedagogs (mēnesī: 100 latu mērķstipendija);

• atbalstu pedagoga darbam izglītības iestādē nepieciešamajai pārkvalifikācijai saņems 721 pedagogs (mēnesī: 100 latu mērķstipendija un 200 latu mācību maksas segšanai);

• atbalstu pedagogam zināšanu un prasmju pilnveidē, lai veicinātu profesionālo un sektorālo mobilitāti, tajā skaitā attīstītu uzņēmējspēju un uzsāktu komercdarbību vai pašnodarbinātību, saņems 43 pedagogi (mēnesī: 100 latu mērķstipendija un 300 latu mācību maksas segšanai).

Pašlaik apkopoti dati par 63% sadarbības partneru, bet atbalstu kopumā jau 2009.gadā šīs ESF aktivitātes ietvaros saņems vismaz 4500 pedagogu. Taču kopumā šīs aktivitātes ietvaros līdz 2013.gadam atbalsts paredzēts 17 400 vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu pedagogiem, bet aktivitātes finansējums ir 20 miljoni latu – 17 miljoni latu ESF līdzekļi un 3 miljoni latu nacionālais publiskais finansējums.

Šobrīd projekta vadības grupa tiekas ar skolotājiem un pašvaldību pārstāvjiem novados un pilsētās, lai sniegtu detalizētu informāciju un diskutētu par projekta īstenošanu, īpašu uzmanību pievēršot pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmas ieviešanai skolās. Lai attīstītu skolotāju karjeras izaugsmes iespējas un veicinātu viņu konkurētspēju, jau iepriekš IZM tam piesaistījusi ESF līdzekļus nacionālās programmas “Pedagogu tālākizglītības tīkla izveide” ietvaros, un tas tiek turpināts arī šajā aktivitātē, lai atbilstoši sagatavotos tās ieviešanai nākotnē.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!