• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par ekonomiskās sadarbības veicināšanu ar Ķīnu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2009., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200959

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par naudas balvām par izciliem sasniegumiem sportā

Vēl šajā numurā

24.11.2009., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par ekonomiskās sadarbības veicināšanu ar Ķīnu

 

20.novembrī Ekonomikas ministrijā notika Latvijas un Ķīnas Apvienotās komitejas (Apvienotā komiteja) septītā sēde, kuru no Latvijas puses vadīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss, bet no Ķīnas puses – Ķīnas Komercministrijas Eiropas departamenta direktora vietnieks Sjui Sjaofens. Atklājot Apvienotās komitejas sēdi, tās līdzpriekšsēdētāji pauda pārliecību, ka komitejas ietvaros pārrunātie jautājumi sekmēs turpmāko divpusējo kontaktu dibināšanas un sadarbības aktīvāku attīstību.

A.Matīss ar gandarījumu atzina, ka Latvijas un Ķīnas divpusējā ekonomiskā sadarbība nepārtraukti paplašinās, par to liecina nodibinātie uzņēmēju kontakti un tirdzniecības darījumu palielināšanās. A.Matīss arī uzsvēra, ka Latvija ir atvērta sadarbībai ar Ķīnu. “Šobrīd Latvijā darbojas vairāk par 30 Latvijas un Ķīnas kopuzņēmumu, kas apliecina uzņēmēju ieinteresētību attīstīt sadarbību. Taču vienlaikus pastāv plašas iespējas aktivizēt divpusējo sadarbību kā institūciju, tā uzņēmēju starpā,” atzina A.Matīss.

Arī S.Sjaofens atzina, ka līdzšinējā divpusējā sadarbība ir attīstījusies veiksmīgi un produktīvi, ir sākta sadarbība transporta un tranzīta jomā, arī Latvijas preču imports Ķīnā arvien pieaug. Ķīnas delegācijas vadītājs ar gandarījumu atzina, ka ĶTR vicepremjera Hueja Ļanju vizītes laikā šā gada septembrī tika dibināts daudz uzņēmēju kontaktu, kas apliecina abpusēju ieinteresētību plašai sadarbības attīstībai.

Apvienotās komitejas laikā pārrunāti divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumi un iespējas arī turpmāk attīstīt sadarbību transporta, tranzīta, loģistikas, ražošanas, tirdzniecības, investīciju piesaistīšanas, kā arī lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības, izglītības, IT un tūrisma jomā. Apvienotās komitejas līdzpriekšsēdētāji atzina, ka abpusēji ir ieinteresēti veicināt divpusējo ekonomisko sadarbību un uzsvēra, ka saskata plašas iespējas turpmākās sadarbības attīstībai. Par perspektīvākajām sadarbības jomām puses atzina transportu, rūpniecību un tūrismu.

Lai meklētu jaunus sadarbības veidus un jomas, Apvienotā komiteja arī vienojās par ciešāku sadarbību informācijas apmaiņā par tirdzniecības, investīciju un izstāžu iespējām. Vienlaikus, lai veicinātu divpusējo sadarbību starp nozaru asociācijām, Komitejā tika pārrunātas iespējas sekmēt informācijas apmaiņu, personāla sagatavošanas u.c. veidu sadarbību.

Sēdes laikā Apvienotās komitejas līdzpriekšsēdētāji pārrunāja arī tautsaimniecības attīstības tendences šā gada laikā un prognozes nākamajam gadam.

 

Par Apvienoto komiteju

2004.gada aprīlī Pekinā tika parakstīts Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas valdības ekonomiskās sadarbības līgums.

Sekmīgai līguma īstenošanai tā ietvaros tika izveidota Latvijas un Ķīnas Apvienotā komiteja. Apvienotā komiteja nodrošina parakstītā abu valstu ekonomiskās sadarbības līguma īstenošanu un risina abu valstu ekonomiskās sadarbības aktuālos jautājumus. Iepriekšējā Apvienotās komitejas sēde notika 2007.gada novembrī Pekinā.

ĶTR vicepremjera H.Ļanju vizītes laikā 1.septembrī Rīgā notika Latvijas un Ķīnas ekonomikas forums, kurā tika parakstīti vairāki sadarbības dokumenti: Saprašanās memorands starp LR Ekonomikas ministriju un ĶTR Komercministriju par sadarbību investīciju veicināšanas jomā, LIAA un ĶTR Komercministrijas Tirdzniecības attīstības biroja saprašanās memorands un Latvijas un Ķīnas Apvienotās komitejas reglaments.

 

Par sadarbību ar Ķīnas Tautas Republiku

2008.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Ķīnu sasniedza 290,9 miljonus eiro, kas ierindoja Ķīnu 17.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū.

Eksports uz Ķīnu veidoja 20,3 miljonus eiro (0,2% no kopējā eksporta), savukārt imports – 270,6 miljonus eiro (2,2% no kopējā importa), tādējādi Ķīna bija Latvijas 36.nozīmīgākais eksporta un 12.nozīmīgākais importa partneris. 2009.gada sešos mēnešos Latvijas eksports uz Ķīnu veidoja 8,06 miljonus eiro (34.vieta), savukārt imports – 71,96 miljonus eiro (12.vieta).

Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos Ķīna ierindojas 70.vietā ar investīciju kopapjomu 203 680 lati.

Saskaņā ar “Lursoft” datiem Latvijā darbojas 34 uzņēmumi ar Ķīnas kapitālu.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!