• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par dīzeļdegvielas iegādes atvieglojumiem lauksaimniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2009., Nr. 184 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200954

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta ārkārtas sēdē: 2009.gada 20.novembrī

Vēl šajā numurā

24.11.2009., Nr. 184

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par dīzeļdegvielas iegādes atvieglojumiem lauksaimniekiem

Darba grupas sanāksmē, kas izvērtē nepieciešamību normatīvajos aktos paredzēt dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa atvieglojumu vai kompensācijas mehānismu par dīzeļdegvielu lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem, tika diskutēts par optimālo akcīzes nodokļa kompensācijas mehānismu, lai pēc iespējas atvieglotu lauksaimniekiem dīzeļdegvielas iegādāšanos. Tāpat tika apspriesti arī dīzeļdegvielas iegādes administrēšanas mehānisma vienkāršošanas trīs varianti, ko piedāvā Zemkopības ministrija (ZM).

Viena no Zemkopības ministrijas izstrādātajām iespējām paredz uzlabot pašreizējo sistēmu: lauksaimnieks akcīzes nodokļa atmaksai var pieteikties VID, savukārt LAD nosūta informāciju VID par platību maksājumiem. Pēc tam VID veic akcīzes nodokļa atmaksas.

Otrajā variantā plānota iespēja lauksaimniekam dīzeļdegvielu iegādāties no akcīzes preču noliktavām (APN) bez akcīzes nodokļa un pēc tam pieteikties LAD, kas, pamatojoties uz pieteiktajiem platību maksājumiem, lauksaimniekam piešķirs gadā izmantojamo dīzeļdegvielas daudzuma limitu.

Trešais variants paredz, ka lauksaimnieki dīzeļdegvielu iegādātos vairumtirdzniecībā no akcīzes preču noliktavām bez akcīzes nodokļa vai arī, izmantojot akcīzes nodokļa atmaksu, degvielu pirktu degvielas uzpildes stacijās. Šajā gadījumā lauksaimnieks varēs pieteikties LAD, vienu reizi gadā izvēloties vienu no divām sistēmām, kas paredz: 2010.gadā 1.pusgadā darbosies pašreizējā sistēma, kad akcīzes nodokļa atmaksas veiks VID, savukārt no 2010.gada 1.jūlija darbotos jaunā sistēma, ko administrēs LAD.

Darba grupa vienojās, ka lauksaimniekiem izdevīgākais variants varētu būt trešais, jo šajā gadījumā lauksaimniekam tiek piedāvātas izvēles iespējas. Šāds priekšlikums nodrošinās, ka lauksaimnieks pats izvērtēs, kādā veidā ir izdevīgāk iegādāties dīzeļdegvielu, tas ir, vai nu mazumtirdzniecībā caur degvielas uzpildes stacijām (DUS), vai arī vairumtirdzniecībā no akcīzes preču noliktavām. Šo priekšlikumu arī plānots iestrādāt koncepcijā par dīzeļdegvielas iegādi lauksaimniekiem un akcīzes nodokļa kompensāciju.

Visos variantos ir paredzēts, ka akcīzes nodokļa kompensāciju varēs saņemt tikai par tādu lauksaimniecībā izmantojamo zemi, par kuru tiek maksāti papildu valsts tiešie maksājumi (PVTM) un kas ir pieteikta vienotā platību maksājuma (VPM) saņemšanai, vai arī par pastāvīgām pļavām un ganībām vai aramzemē sētiem ilggadīgajiem zālājiem, ja nodrošināts minimālais liellopu blīvums vismaz 0,2 liellopu vienības uz vienu atbalsta tiesīgo hektāru.

Koncepciju ir plānots iesniegt izvērtēšanai valdībā 1.decembrī.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!