• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.2009., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200836

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Darbības pārskati

Vēl šajā numurā

20.11.2009., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labrīt, cienījamie žurnālisti! Vispirms gribu visu iedzīvotāju vārdā pateikt jums lielu paldies par piedalīšanos vakar valsts svētkos. Ar jūsu palīdzību svētki ienāca katrā mājā. Vēlreiz jums liels paldies par to. Tagad mēs esam atvērti jūsu jautājumiem.

Jautājums: Kā jūs vērtējat Vairas Vīķes-Freibergas izvirzīšanu tik augstam amatam, un kāda bija no tā jēga, ja viņu, teiksim, neizvēlēsies? Varbūt mēs kaut ko zaudēsim no tā, vai iegūsim?

 

V.Zatlers: Viennozīmīgi – Vaira Vīķe-Freiberga ir labs kandidāts jebkuram postenim Eiropas Savienībā. Katrā ziņā ar V.Vīķes-Freibergas kandidatūru mēs gribējām ienest, pirmkārt, vairāk atklātības šajā procesā, kurā tiek nominēti un arī apstiprināti augstākie vadītāji Eiropas Savienībā, un parādīt to, ka arī Latvijai ir sava stāja un ka Latvijai ir sava kandidāte. Parādīt arī to, ka mēs pilntiesīgi piedalāmies šajā procesā, ka tas process ir demokrātisks. Tie ir tie trumpji – labs kandidāts, atklāts, demokrātisks process un viennozīmīgi labs rezultāts. Protams, ka tā ir konkurences cīņa un uzvarēs labākais kandidāts. Jo vairāk labu kandidātu, jo vairāk mēs varam būt pārliecināti, ka mūs vadīs labi vadītāji.

Jautājums: Par šo pašu tēmu – kādi būtu jūsu ceļavārdi un ko Latvija iegūtu, ja V.Vīķes-Freibergas kandidatūra tiktu apstiprināta?

 

V.Zatlers: Ceļa vārdi ir: laba veiksme un labs rezultāts. Latvija viennozīmīgi iegūs šajā procesā, un Latvija varēs būt lepna šajā procesā. Protams, ka konkurence ir ļoti, ļoti, ļoti stipra. Vēl būs grūtas sarunas. Es novēlu premjeram labu veiksmi arī šajās sarunās, jo to tomēr mēs lemjam kopā ar visas Eiropas vadītājiem. Katra Eiropas valsts gribēs teikt savu vārdu šajā jautājumā, arī Latvija.

Jautājums: Par vakardienas nepatīkamo pārsteigumu tiem, kas atvēra Latvijas prezidenta mājaslapu, tur bija tāds īpašs vēstījums jums. Kā jūs to vērtējat?

 

V.Zatlers: Kā parāda pasaules pieredze, hakeru uzbrukumi parasti notiek tām pašām svarīgākajām un nozīmīgākajām mājaslapām, kā Pentagona mājaslapa vai valdību mājaslapas. Katrā ziņā tas pierāda, ka Latvijas prezidenta mājaslapa ir populāra, to apmeklē daudz cilvēku, tajā ir daudz labas, interaktīvas informācijas – gan videoklipi, gan videosižeti, gan fotoattēli. Vispār tā ir viena no patriotiskākajām mājaslapām, kāda mums Latvijā ir. Katrā ziņā hakeru uzbrukums ir nopietna lieta. Mēs esam vērsušies kompetentās iestādēs, lai šo negadījumu izmeklētu.

Jautājums: Man ir jautājums par Afganistānu. Kādēļ Latvija nav devusies uz prezidenta Hamida Karzaja inaugurācijas ceremoniju? Vai tādā veidā mēs parādām nostāju pret šo režīmu, un kā tas saskan ar pēdējo dienu izteikumiem arī par budžeta samazinājumu, ka mēs varētu atteikties, piemēram, no misijas Afganistānā?

 

V.Zatlers: Viennozīmīgi – Latvija pildīs savas saistības. Latvijas kontingents Afganistānā pildīs savas saistības starptautisko spēku ietvaros. Ar to pašu faktu, ka mūsu karavīri ir Afganistānā, mēs arī izrādām atbalstu gan šīs valsts vadībai, gan arī šīs valsts iedzīvotajiem, gan arī tiem procesiem demokrātijas virzienā, kas Afganistānā notiek.

Jautājums: Bet kādēļ mēs neesam devušies uz turieni amatpersonu līmenī?

 

V.Zatlers: Mēs esam samazinājuši daudzas savas ārvalstu vizītes tāpēc, ka valstī šobrīd ir taupības režīms.

Jautājums: Kā jūs vērtējat to, ka nākamā gada budžeta deficīts, izrādās, jāmazina vēl par miljoniem?

 

V.Zatlers: Jūsu priekšā ir pats kompetentākais cilvēks par budžetu valstī – Ministru prezidents. Viņš noteikti precīzi atbildēs uz šo jautājumu.

Jautājums: Kāds ir jūsu viedoklis?

 

V.Zatlers: Katrā ziņā mūsu mērķis ir kvalitatīvs budžets. Tāds budžets, kurā ieņēmumu daļa un izdevumu daļa ir pilnīgi reālas, lai mēs varam paļauties uz tām prognozēm, ko paši esam izteikuši, un nākamajā gadā mums nebūtu nekādu pārsteigumu.

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2009.gada 19.novembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!