• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sociālās korekcijas izglītības iestāžu reorganizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2009., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200644

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par atbildes sniegšanu uz deputātu jautājumu 2009. gada 5. novembrī

Vēl šajā numurā

17.11.2009., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sociālās korekcijas izglītības iestāžu reorganizāciju

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija 10.novembrī pēc tikšanās ar atbildīgajām iestādēm pauda atbalstu veiktajai sociālās korekcijas izglītības iestāžu reorganizācijai, likvidējot “Strautiņus” un to audzēkņus pārceļot uz “Naukšēniem”. Vienlaikus deputāti aicināja atbildīgo ministriju vērtēt iespēju izstrādāt vienotu sociālās korekcijas stratēģiju, lai ilgtermiņā risinātu bērnu sociālās korekcijas jautājumus.

“Sociālo korekcijas iestāžu apvienošana bija pamatots lēmums, taču atbildīgām institūcijām uzmanīgi jāseko līdzi apvienošanas procesam, jo patlaban ir rasts tikai pagaidu risinājums. “Naukšēnu” audzēkņi ir dažāda vecuma un dzimuma, atrodas tur par dažādiem nodarījumiem. Nākotnē, pieaugot problemātisko bērnu skaitam, būs jāmeklē citi risinājumi, lai arī turpmāk sekmīgi varētu nodrošināt sociālās korekcijas politiku,” norādīja apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis.

Deputāti atzinīgi novērtēja sociālās korekcijas iestādes “Strautiņi” likvidāciju, norādot uz līdzekļu nesaimniecisku izlietošanu vairāku gadu garumā. Gan bērnu tiesību aizsardzības speciālisti, gan Valsts kontroles ziņojumi vairākkārt apliecināja, ka “Strautiņos” sociālās korekcijas izglītība netiek realizēta atbilstoši noteiktajiem mērķiem, bet bērniem netiek nodrošināta vide, kas veicinātu viņu fizisko, psihisko un sociālo attīstību. Savukārt “Naukšēnu” kolektīvs ir pierādījis veiksmīgu individuālo darbu ar audzēkņiem.

Deputāti noskaidroja, ka pēdējos gados audzēkņu skaits “Strautiņos” samazinājies. 2005.gadā audzēkņu skaits vidēji bija 87, 2009.gadā iestādē uzturējās tikai 25 audzēkņi, kaut gan “Strautiņos” var dzīvot līdz 100 audzēkņiem. Turklāt šīs sociālās korekcijas iestādes uzturēšana kļuva neekonomiska – 2009.gadā vidējās izmaksas uz vienu izglītojamo sasniedza 21 tūkstoti latu, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas sniegtā informācija. “Jāatzīst, ka ar šo finansējumu neesam varējuši nodrošināt kvalitāti,” uzsvēra IZM pārstāve Inita Juhņēviča.

IZM pārstāve deputātiem skaidroja, ka apvienošana ļaus ietaupīt aptuveni 400 tūkstošus latu. Pēc apvienošanas “Naukšēnos” dzīvo 39 meitenes un zēni vecumā no 11 līdz 18 gadiem. Deputāti apakškomisijas sēdē atzina, ka izmaksas uz vienu audzēkni – 1,5 tūkstoši latu mēnesī – joprojām ir ļoti augstas. Deputāti aicināja izvērtēt, vai sociālās korekcijas funkciju nevajadzētu nodot nevalstiskajam sektoram vai privātās rokās. “Privātā nauda vienmēr tiek labāk apsaimniekota,” atzīmēja deputāte Ingrīda Circene.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!