• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par sabiedrisko apspriešanu par pilsoņu iniciatīvu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2009., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200604

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības 2008.gada budžeta izpildes pārskatu

Vēl šajā numurā

13.11.2009., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par sabiedrisko apspriešanu par pilsoņu iniciatīvu

Eiropas Komisija sāk plašu sabiedrisko apspriešanu, kas palīdzētu noskaidrot Lisabonas līgumā paredzētās pilsoņu iniciatīvas praktiskos jautājumus. Pilsoņu iniciatīva dos iespēju vienam miljonam pilsoņu iesniegt pieprasījumu Komisijai, lai tā sagatavotu konkrētu priekšlikumu kādā politikas jomā. “Pilsoņu līdzdalība lēmumu pieņemšanā ir ļoti svarīgs demokrātijas elements,” teica Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Margota Valstrēma, kura atbild par iestāžu attiecībām un komunikācijas stratēģiju. “Lisabonas līgums dos cilvēkiem iespējas izteikties un tieši ietekmēt ES politikas veidošanu.”

Pilsoņu iniciatīvu ieviesa ar Lisabonas līgumu, un tā ļauj vienam miljonam pilsoņu, kas pārstāv ievērojamu skaitu dalībvalstu, tieši aicināt Komisiju izstrādāt tiem interesējošu iniciatīvu kādā no ES kompetences jomām.

11.novembrī publicētajā Zaļajā grāmatā ir noteikti praktiski jautājumi par to, kā šī iniciatīva vislabāk varētu darboties praksē.

Jautājumi ir šādi: cik valstis iedzīvotajiem jāpārstāv, kā pārbaudīt parakstu īstumu, lūgumraksta veids, termiņi utt.

Ikviens viedoklis tiks novērtēts, un to var izteikt, sniedzot ierosinājumus par Zaļo grāmatu, kas ir pieejama 23 oficiālajās valodās tīmekļa vietnē: http://europa.eu/documentation/official-docs/green-papers/index_lv.htm.

Ierosinājumu iesniegšanas termiņš ir 2010.gada janvāra beigas. Pēc tam Eiropas Komisija izvirzīs priekšlikumu regulai, ko pieņems Eiropas Parlaments un Ministru padome.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!