• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par birokrātijas mazināšanu ES zinātnes fondu apguvē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2009., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200321

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES atbalstu Latvijai cīņā ar cigarešu kontrabandu

Vēl šajā numurā

10.11.2009., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par birokrātijas mazināšanu ES zinātnes fondu apguvē

 

Saeimas Eiropas lietu komisija 29.oktobrī pauda bažas par nepietiekami aktīvu Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma izmantošanu zinātnē un inovācijās, kā arī aicināja atbildīgās institūcijas novērst birokrātiskos šķēršļus, kas apgrūtina inovāciju sekmīgu izmantošanu tautsaimniecībā.

“Diskusija radīja iespaidu, ka Latvijā nav pietiekami aktīva koordinācija un sadarbība starp zinātniekiem un uzņēmējiem. Līdz ar to cieš abas puses, jo zinātniekiem trūkst finansējuma, savukārt uzņēmējiem nav iespējas izmantot Latvijā tapušus izgudrojumus,” pēc Izglītības ministrijas pārstāvju un zinātnieku uzklausīšanas uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

Deputāti arī vienojās apkopot zinātnieku sniegto informāciju, lai aicinātu atbildīgās ministrijas sagatavot nepieciešamās izmaiņas tiesību aktos, kas novērstu biro­krātiskos šķēršļus ES fondu izmantošanai zinātnē.

Kā deputātiem skaidroja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, ES fondi var palīdzēt zinātnei izdzīvot ekonomiskās krīzes laikā, kad valsts finansējums ir nepietiekams. Līdz 2012.gadam iespējams pieteikties uz 240 miljonus eiro lielu ES fondu finansējumu, no kura šobrīd Latvija spējusi apgūt vien sešus procentus, turklāt šo procesu bremzē vairāki birokrātiski šķēršļi, norādīja J.Ekmanis.

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe komisijas sēdē vērsa uzmanību uz to, ka par ES līdzekļiem iegādāto zinātniskās pētniecības aparatūru saskaņā ar noteikumiem nedrīkst izmantot komerciālos nolūkos. Līdz ar to tas nekādi nestimulē zinātniekus sadarboties ar uzņēmējiem un nepalielina inovatīvās zinātnes pienesumu valsts tautsaimniecības attīstībā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!