• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "legālo narkotiku" izplatības ierobežošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2009., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par papildu līdzekļiem sociālajai apdrošināšanai

Vēl šajā numurā

10.11.2009., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “legālo narkotiku” izplatības ierobežošanu

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 3.novembrī, vienojās komisijas vārdā iesniegt grozījumus likumos, lai efektīvāk ierobežotu šobrīd legāli iegādājamo psihotropo vielu izplatību. Vienlaikus komisija pauda neizpratni par atbildīgo institūciju nespēju ilgā laika posmā cīnīties ar tā dēvēto “legālo narkotiku” izplatību bērnu un jauniešu vidū.

Deputāti pauda satraukumu par “legālo narkotiku” plašo izplatību bērnu un jauniešu vidū, kuri patlaban tās brīvi var iegādāties gan speciālos veikalos, gan internetā un pat skolās.

Komisija sagatavojusi priekšlikumu grozījumiem likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu”, kas paredz aizliegt realizēt augu maisījumu produktus, kuru lietošana rada atkarību un izraisa psihiskus traucējumus.

Savukārt ar komisijas virzītajiem grozījumiem Preču un pakalpojumu drošības likumā paredzēts noteikt, ka pierādījums psihotropo vielu lietošanai būs arī ārstniecības iestādes ziņojums par cilvēka veselībai nodarīto kaitējumu. Saskaņā ar pašlaik spēkā esošo tiesisko regulējumu par pierādījumu var kalpot tikai analīžu rezultāti, kuri ne vienmēr uzrāda tā dēvētajos augu maisījumos esošās psihotropās vielas.

Komisija arī aicināja valdību pēc iespējas ātrāk aizliegto psihotropo vielu sarakstu papildināt ar 13 vielām, kuras visbiežāk sastopamas “legālo narkotiku” sastāvā. Vienlaikus komisijas priekšsēdētāja Aija Barča pauda neizpratni, kādēļ psihotropo vielu sarakstu plānots papildināt tikai tagad. “Izrādās, jau 2008.gadā par šo jautājumu bija uzsākta diskusija. Kādēļ atbildīgajām institūcijām bija nepieciešams tik nepamatoti ilgs laiks?” vaicāja A.Barča.

Pēc Latvijā aizliegto psihotropo vielu saraksta papildināšanas tas būs plašākais starp visām Eiropas Savienības dalībvalstīm, un kopā ar komisijas rosinātajām izmaiņām likumos policijai tiks nodrošināta laba bāze cīņai ar “legālo narkotiku” izplatību jauniešu un bērnu vidū.

“Grozījumiem būs ļoti liela nozīme, jo tie mums faktiski atraisīs rokas. Tiklīdz šo augu maisījumu sastāvā esošās vielas tiks iekļautas aizliegto vielu sarakstā, policisti varēs sākt strādāt, lai apturētu to izplatību,” teica Valsts policijas Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis.

 Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!