• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par plānoto finansējumu augstskolām un zinātnei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2009., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200318

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Paziņojums par trūkumu novēršanu valsts budžeta līdzekļu finanšu vadībā

Vēl šajā numurā

10.11.2009., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par plānoto finansējumu augstskolām un zinātnei

 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti otrdien, 3.novembrī, pārrunājot valsts budžetā 2010.gadam paredzēto finansējumu izglītības un zinātnes nozarei, pauda pārliecību, ka augstākajai izglītībai un zinātnei atvēlētais finansējums ir nepietiekams.

“Izglītības nozarei ieplānots kārtējais samazinājumus, un dažas no jomām tas varētu skart nesamērīgi smagi,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. “Viskritiskākā situācija izveidojusies augstākajā izglītībā un zinātnē, un, ja netiks rasti papildu atbalsta mehānismi, var tikt apdraudēta Eiropas Savienības struktūrfondu apguve.”

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektā augstākajai izglītībai plānots atvēlēt gandrīz 28 miljonus latu. Salīdzinājumam – 2009.gadā augstskolām finansējums bija 37 miljoni latu. Savukārt zinātnes bāzes finansējums 2010.gada valsts budžeta projektā, ieskaitot arī Ministru kabineta akceptēto papildfinansējumu, ir vien 6 miljoni latu. Šogad zinātnes bāzes finansējums bija 8,5 miljoni latu.

Deputāti noskaidroja, ka situācija zinātnē uzlabotos, ja augstskolas ar atvieglotiem nosacījumiem varētu saņemt Valsts kases aizdevumu, ko izmantot Eiropas Savienības fondu projektu līdzfinansēšanai. Šāds variants tika minēts šodien notikušajā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē.

Šobrīd notiekošajās pirmsstreika sarunās Izglītības un zinātnes ministrija ar arodbiedrībām ir panākusi vienošanos par visiem jautājumiem, izņemot tos, kas skar finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei, informēja ministrijas parlamentārais sekretārs Rolands Broks.

Deputāti noskaidroja, ka ir rasts papildu finansējums skolotāju atalgojumam. Saskaņā ar principu “nauda seko skolēnam” nākamajā gadā pedagogu atalgojumam viena audzēkņa skološanai paredzēti 650 lati, kas ir gandrīz uz pusi vairāk, nekā bija pieejams šajā mācību gadā.

Izglītības un zinātnes ministrija arī paredzējusi vairāk nekā trīs miljonus latu sporta skolu treneru algām. Rasts finansējums arī Mežaparka un tenisa kompleksa “Lielupe” rekonstrukcijai. Tāpat ieplānoti līdzekļi 1,4 miljonu latu apmērā Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, kas notiks 2010.gada vasarā. Izglītības un zinātnes ministrija turpinās arī īstenot jaunatnes politikas programmu, ko gada vidū pārņēma no likvidētās Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!