• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 3.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2009., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/200261

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzrunājot Saeimas sēdi 2009.gada 5.novembrī:

Vēl šajā numurā

06.11.2009., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 3.novembrī

 

LM: Par pieejamajiem maksas pakalpojumiem sociālās aprūpes centros

 

Lai palielinātu sociālo pakalpojumu pieejamību, turpmāk sociālās aprūpes centriem būs tiesības izmitināt arī tos klientus, kuriem nepienākas bezmaksas valsts piedāvātie sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumi.

To paredz 3.novembrī valdībā pieņemtie Labklājības ministrijas izstrādātie Ministru kabineta noteikumi “Par ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestāžu sniegto maksas pakalpojumu cenrādi”.

Turpmāk klientiem par maksu būs iespēja saņemt arī medicīnas pakalpojumus, tostarp speciālistu – ergoterapeita, fizioterapeita, logopēda, psihologa, Montesori speciālista konsultācijas, apmeklēt terapijas nodarbības, izmantot ūdens un siltuma procedūras, masāžas.

Vienlaikus iedzīvotāji varēs izmantot centru piedāvātos higiēnas un saimnieciskos pakalpojumus – griezt matus, paēst, saviesīgiem pasākumiem pasūtīt ēdināšanu. Sociālās aprūpes centros klientiem būs iespēja nokopēt nepieciešamos materiālus, kā arī organizēt seminārus.

Saskaņā ar noteikumiem pārskatītas arī iepriekš apstiprinātās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestāžu sniegto pakalpojumu cenas. Šāds solis bija nepieciešams, jo 2009.gadā no 18% uz 21% ir mainīta pakalpojumā ierēķinātā pievienotās vērtības likme.

 

LM: Par invalīdu stāvvietu izmantošanu 1.grupas redzes invalīdiem

 

Lai cilvēkiem ar 1.grupas redzes invaliditāti atvieglotu pārvietošanos un sniegtu iespēju nokļūt tuvāk nepieciešamajam objektam, arī cilvēki ar redzes invaliditāti turpmāk varēs izmantot invalīdu stāvvietas.

Tas nozīmē, ka automašīnas, kuru pasažieri ir 1.grupas redzes invalīdi, būs atļauts novietot invalīdu stāvvietās, ja automašīnas salonā pie priekšējā stikla būs novietota invalīdu stāvvietu izmantošanas karte. Šo karti izsniedz Ceļu satiksmes drošības direkcija, pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas sniegto informāciju.

To paredz 3.novembrī valdībā pieņemtie Labklājības ministrijas veiktie grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos.

Atgādinām, ka pašlaik invalīdu stāvvietas drīkst izmantot cilvēki ar invaliditāti, kuriem ir pārvietošanās traucējumi, pamatojoties uz minētās komisijas vai tās struktūrvienības izsniegtu izziņu par medicīnisko indikāciju noteikšanu, lai varētu iegādāties speciāli pielāgotu vieglo automašīnu un saņemtu pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai.

Invalīdu stāvvietu izmantošanas karti izdod nevis automašīnai, bet konkrētam cilvēkam, kas nodrošina tās izmantošanu, kā arī pasažierim bez vadītāja apliecības un personīgās automašīnas.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

RAPLM: Par finansējumu pašvaldībām no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem

 

Ministru kabinets 3.novembrī lēma no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Bauskas, Kuldīgas un Saldus novada pašvaldībām piešķirt 38 507 latus, lai novērstu vētras un ugunsgrēka radītos zaudējumus novadu īpašumā esošiem objektiem.

Šā gada jūlija vidū stiprās lietusgāzes un stiprā vēja laikā Mēmeles upes stāvkrastā pie Bauskas pils novadcauruļu enkurojumi un savienojumi neizturēja lielo lietus ūdens plūsmas spiediena un teces ātrumu, kā rezultātā norautas lejupejošās notekcaurules. Tāpat trīs vietās izveidojušies nogruvumi pie pilsdrupu ziemeļu sienas, jaunās pils ziemeļu korpusiem 542 kvadrātmetru platībā.

Nogruvumu vietās bojāti 2001. un 2004.gadā izveidotie koka atbalstsienu un šķembu uzbēruma nogāzes stiprinājumi, kas pasargāja pili no vēl lielākiem postījumiem. Nogruvumi atrodas tuvu Bauskas pilsdrupu un pils jaunās daļas pamatiem, radot sienu statiskās noturības draudus.

Dabas stihijas laikā radīto postījumu novēršanai nepieciešami finanšu līdzekļi 34 529 latu apmērā. Kā norādīts Bauskas rajona pašvaldības iesniegtajā tāmē, topogrāfiskā izmeklēšana izmaksā 2485,34 latus, hidroloģiskā izpēte 534,82 latus, ģeotehniskā izpēte – 7775,46 latus, savukārt, lai izstrādātu ziemeļu nogāzes stiprināšanas tehnisko projektu, nepieciešami 4840 latu, bet Bauskas pils pagalma lietus ūdens novadsistēmas tehniskais projekts izmaksā 3025 latus.

Bauskas rajona pašvaldība uzņemas nodrošināt finansējumu 18 661 lata apmērā izpētes un projektēšanas darbiem. Valdība lēma Bauskas novada domei piešķirt 15 868 latus, lai veiktu preventīvos nogāzes nostiprināšanas darbus Mēmeles upes stāvkrastā.

Savukārt Kuldīgas novada domei, lai novērstu šā gada augusta sākumā notikušā ugunsgrēka radītos zaudējumus, sociālās mājas renovācijai piešķirs 16 517 latus.

Sociālajai mājai Kuldīgā, Liepājas ielā 58A, tika nodarīti būtiski bojājumi, tādēļ māja nav derīga dzīvošanai. Dzīvojamajā mājā dzīvoja piecas ģimenes, kurām pēc ugunsgrēka tika sniegta palīdzība, kā arī uz laiku nodrošināta pagaidu dzīvojamā platība novadam piederošajā dzīvojamajā ēkā.

Pagaidu dzīvojamās telpas ir Kuldīgas 2.vidusskolas internāts, un tajā nav izveidoti atsevišķi dzīvokļi, līdz ar to telpas faktiski nav paredzētas ilgstošai izīrēšanai, bet izmantojamas kā pagaidu miteklis.

Papildus Saldus novada domei vētras laikā radīto zaudējumu novēršanai piešķirs 3329 latus, lai pašvaldība spētu turpināt gādāt par iedzīvotāju izglītību un par savas administratīvās teritorijas sakārtošanu.

Vētras laikā Saldus novada pašvaldības īpašumā esošajiem objektiem tika nodarīti zaudējumi 4756 latu apmērā. Sporta zāles ēkai un pirmsskolas izglītības iestādei “Zīlīte” Saldū tika bojāti jumta segumi, jumta teknes, vēja dēļi un viena jumta lūka, bet sporta kompleksa vecajam korpusam bojāts jumta segums.

Saldus novada pašvaldība apņemas nodrošināt līdzfinansējumu 1427 latu apmērā.

 

RAPLM: Par Latvijas elektroniskās pārvaldes koordinācijas padomes nolikumu

 

Lai veicinātu nevalstisko organizāciju aktīvu līdzdalību elektroniskās pārvaldes stratēģisko vadlīniju aktualizēšanā un elektroniskās pārvaldes projektu īstenošanā, 3.novembrī Ministru kabinets apstiprināja Latvijas elektroniskās pārvaldes koordinācijas padomes nolikumu.

Padomes uzdevums ir koordinēt un organizēt ar elektronisko pārvaldi saistīto jautājumu risināšanu, kā arī informēt valsts un pašvaldību institūcijas par darbībām elektroniskās pārvaldes jomā.

Padomi turpmāk vadīs reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, un tajā darbosies nozaru ministriju pārstāvji, kā arī nevalstiskās organizācijas.

Reorganizējot Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija kopš šā gada 1.jūnija ir vadošā iestāde arī elektroniskās pārvaldes, informācijas sabiedrības un informācijas tehnoloģijas jomā.

Pārņemot sekretariāta funkcijas, ministrija plāno uzlabot pakalpojumus elektroniskās pārvaldes, informācijas sabiedrības un informācijas tehnoloģiju jomā.

Jau šobrīd ministrija ir izstrādājusi vairākus priekšlikumus elektroniskās pārvaldes pakalpojumu uzlabošanā, piemēram, plānots sniegt iespēju uzņēmējiem ieviest universālu valsts nodevas nomaksas e-pakalpojumu, kā arī uzlabot elektronisko iepirkumu sistēmu.

Lai samazinātu valsts pārvaldes informācijas tehnoloģiju (IT) infrastruktūras izmantošanas izmaksas, ministrija ir sagatavojusi priekšlikumus valsts pārvaldes iestāžu IT infrastruktūras izmantošanas optimizācijai, piedāvājot ieviest vienota datu centra principu IT infrastruktūras pārvaldīšanā, kā arī izveidot iestāžu IT resursu katalogu, kurā tiktu uzskaitīti iestādēs izmantojamie programmprodukti un tehniskās iekārtas.

Tāpat ministrs E.Zalāns aicinājis Banku augstskolu veikt pētījumu par finanšu ieguvumiem, izmaksām un riskiem atvērtā koda programmatūras izmantošanas jomā.

 

RAPLM: Par nekustamā īpašuma atsavināšanu satiksmes mezgla būvniecībai

 

3.novembrī Ministru kabinets atbalstīja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādāto likumprojektu par nekustamā īpašuma – zemesgabala daļas Balasta dambī 3, Rīgā, – atsavināšanu sabiedriskajām vajadzībām, lai izbūvētu satiksmes mezglu Krišjāņa Valdemāra un Daugavgrīvas ielu krustojumā.

Izstrādātā likumprojekta mērķis ir atsavināt nekustamo īpašumu svarīgu sabiedrības interešu nodrošināšanai, lai sakārtotu transporta infrastruktūru un attīstību Rīgas pilsētā.

Nekustamā īpašuma atsavināšana ir iespējama, tikai pieņemot likumprojektu, jo pašvaldība ir piedāvājusi nekustamā īpašuma īpašniekam brīvprātīgi vienoties par nekustamā īpašuma atsavināšanu, bet sarunu gaitā pašvaldībai nav bijis iespējams vienoties ar īpašnieku par nekustamā īpašuma atsavināšanu.

Atsavinot nekustamā īpašuma daļu, kas atrodas ielas sarkanajās līnijās, tiks realizēta satiksmes mezgla būvniecība Krišjāņa Valdemāra un Daugavgrīvas ielu krustojumā.

Atbilstoši likumam par nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedriskajām vajadzībām pieļaujama izņēmuma gadījumos un vienīgi pret atlīdzību, tomēr, ja nekustamo īpašumu nevar iegūt, vienojoties ar īpašnieku, priekšlikumu par nekustamā īpašuma atsavināšanu iesniedz valdība, pamatojoties uz valsts pārvaldes vai pašvaldības institūcijas ierosinājumu.

Par likumu vēl jālemj Saeimā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

SM: Par norēķināšanos ar maksājumu kartēm VAS “Latvijas valsts ceļi” kasē

 

Šādu ieceri paredz 3.novembrī valdībā atbalstītie grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 10.jūnija noteikumos Nr.295 “Kārtība, kādā veicama samaksa par lielgabarīta un smagsvara pārvadājumiem pa valsts autoceļiem, un maksas apmērs”.

Līdz šim par minētajiem pārvadājumiem varēja norēķināties divējādi – ar bezskaidras naudas pārskaitījumu kredītiestādēs vai skaidru naudu “Latvijas valsts ceļu” kasē, kas to trīs dienu laikā ieskaitīja valsts pamatbudžetā.

Grozījumu pieņemšana nodrošinātu privātpersonām vienlīdzīgas iespējas visās valsts iestādēs par to sniegtajiem pakalpojumiem kā norēķinu līdzekli izmantot maksājumu kartes.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VesM: Par Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Katastrofu medicīnas centra apvienošanu

 

3.novembrī Ministru kabineta sēdē apstiprināts Veselības ministrijas izstrādātais rīkojuma projekts, kas paredz līdz šā gada 1.decembrim veikt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) un Katastrofu medicīnas centra (KMC) reorganizāciju, kā rezultātā abas iestādes apvienos.

Veselības ministrija, izvērtējot pašreizējo situāciju, ir secinājusi, ka iespējams tālāk attīstīt veselības nozares tiešās pārvaldes institūciju reorganizāciju. Iepriekš bija paredzēts apvienošanu veikt līdz 2011.gada 30.decembrim, taču pašreizējā finansiālajā situācijā tas ir jāveic nekavējoties.

Reorganizācijas rezultātā paredzēts likvidēt 19 štata vietas un iegūtā līdzekļu ekonomija 2010.gadā – 115 tūkstoši latu – tiks novirzīta dienesta pamatfunkciju veikšanai.

Paredzēts, ka turpmāk NMPD būs atbildīgs gan par neatliekamās medicīniskās palīdzības organizēšanu un sniegšanu iedzīvotājiem, gan par dažāda līmeņa katastrofu medicīnas sistēmas plānu izstrādāšanu un saskaņošanu. Tāpat dienests organizēs apmācības pirmās palīdzības un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā. Dienestam tiks nodota arī medicīnisko ierīču un medikamentu valsts materiālo rezervju glabāšanas funkcija.

 

VesM: Par narkotisko vielu saraksta papildināšanu ar jauniem aizliegtajiem preparātiem

 

3.novembrī Ministru kabineta sēdē tika apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie papildinājumi Ministru kabineta noteikumiem, kas nosaka Latvijā kontrolējamo narkotisko, psihotropu vielu un prekursoru sarakstu, kā arī grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā.

Veselības ministrija rosināja papildināt kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu ar jauniem sintētiskajiem kanabioīdiem un augiem, kuriem piemīt psihoaktīvas īpašības – Nymphaea coerulea un Leonotis leonorus. Veiktās izmaiņas bija nepieciešamas, jo pēdējā laikā arvien populārāki kā apreibināšanas līdzekļi jauniešu vidū kļūst dažādi augu maisījumi, kas tiek piedāvāti arī kā vīraki un sausās augu smaržas.

Savukārt grozījumi Preču un pakalpojumu drošuma likumā ļaus atbildīgajām institūcijām ātri reaģēt un aizliegt tirdzniecību ar precēm, par kurām radušās aizdomas, ka tās ir bīstamas iedzīvotāju veselībai. Tā kā pasaulē ik gadu tiek sintezēti arvien jauni atkarību izraisoši ķīmiskie savienojumi, atrasti jauni dabīgo narkotisko vielu avoti, kā arī modificētas jau zināmās psihotropās vielas, bija nepieciešams radīt mehānismu, kas pie pirmajām aizdomām par šādu vielu tirdzniecību ļautu tās aizliegt, pamatojoties uz ārstniecības iestādes ziņojumu par cilvēka veselībai nodarīto kaitējumu, lietojot preci, vai arī Veselības ekonomikas centra sniegto informāciju par potenciāli kaitīgu vielu klātbūtni precēs.

Atgādinām, ka šā gada maijā Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru saraksts jau tika papildināts, iekļaujot tajos jaunas vielas un augus.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

VidM: Par izmaiņām Ģenētiski modificēto organismu uzraudzības padomē

 

3.novembrī Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 22.septembra noteikumos Nr.783 “Ģenētiski modificēto organismu uzraudzības padomes nolikums””.

Noteikumu projekts paredz aizstāt 5.10. apakšpunktā noteikto, ka Ģenētiski modificēto organismu uzraudzības padomes sastāvā ir Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras pārstāvis. Sakarā ar valsts aģentūras “Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra” reorganizāciju Vides ministrija padomes sastāvā deleģē piedalīties Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvi.

Tiek precizēta informācija arī par Zemkopības ministrijas pārstāvjiem sakarā ar notikušajām strukturālajām reformām.

 

VidM: Par ozona koncentrāciju atmosfēras gaisā

 

3.novembrī Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 9.septembra noteikumos Nr.507 “Noteikumi par kopējo valstī maksimāli pieļaujamo emisiju gaisā”” (turpmāk – noteikumu projekts).

Noteikumu projekts nosaka, ka zonās un aglomerācijās, kurās atbilstoši normatīvajiem aktiem par gaisa kvalitāti ozona koncentrācija pārsniedz tam noteiktos mērķlielumus vai ilgtermiņa mērķus, valsts kopējo emisiju gaisā samazināšanas programmā jāiekļauj pasākumi, lai novērstu šos pārsniegumus.

 

VidM: Par atbrīvošanu no dabas resursu nodokļa par iepakojumu un vienreiz lietojamiem galda piederumiem

 

3.novembrī Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Kārtība, kādā atbrīvo no dabas resursu nodokļa samaksas par iepakojumu un vienreiz lietojamiem galda traukiem un piederumiem” (turpmāk – noteikumu projekts).

Noteikumu projekts nosaka: fonda administrācijā iesniedzamā apsaimniekošanas plāna un pārskata formas; prasības, kas nodokļa maksātājiem un apsaimniekotājiem jāizpilda, lai attiecīgi saņemtu sev vai saviem līgumpartneriem (nodokļa maksātājiem) atbrīvojumu; dokumentu iesniegšanas kārtību fonda administrācijā; iesniegto dokumentu izskatīšanas gaitu; atbrīvojuma no nodokļa samaksas piešķiršanas un pārtraukšanas kārtību, kā arī pārskatu iesniegšanas un izvērtēšanas kārtību.

Noteikumu projekts precizē iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekošanas sistēmu izveides un piemērošanas prasības, kā arī prasības apsaimniekotājiem, kuru līgumpartneri nemaksā nodokli par iepakojumu un vienreiz lietojamiem galda traukiem un piederumiem. Tas nosaka vienotus kritērijus, pēc kuriem vērtēt apsaimniekošanas sistēmu atbilstības rādītāju, tajā skaitā kritērijus par sabiedrības informēšanu un iesaistīšanu.

Noteikumu projekts nosaka, ka nodokļa maksātājs līgumu par viena iepakojuma un vienreiz lietojamo trauku materiāla veida apsaimniekošanu vienlaikus drīkst slēgt tikai ar vienu apsaimniekotāju. Šī prasība nepieciešama, lai netiktu noslēgts apsaimniekošanas līgumus ar vairākiem apsaimniekotājiem vienlaikus un saņemts atbrīvojums no nodokļa samaksas, līdz ar to mākslīgi palielinot apsaimniekojamā iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu apjomu.

Noteikumu projekts precizē izlietotā iepakojuma un vienreiz lietojamo galda trauku un piederumu savākšanu atkritumu savākšanas un šķirošanas vietās.

Tiek precizēti apsaimniekotāju fonda administrācijai iesniedzamie finanšu garantijas dokumenti un nosacījumi to spēkā esamības termiņam.

Noteikumu projektā nav iekļautas normas, kas apraksta apsaimniekošanas līgumu noslēgšanas procedūru; tā noteikta MK 2009.gada 19.maija noteikumos par kārtību, kādā tiek slēgts un izbeigts videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas līgums starp nodokļa maksātāju vai apsaimniekotāju un Vides ministrijas padotībā esošu iestādi.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

 

ZM: Par atvieglotu pieteikšanos pasākumā “Investīcijas akvakultūras uzņēmumos”

 

Valdība 3.novembrī apstiprināja Zemkopības ministrijas izstrādāto Ministru kabineta noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 1.aprīļa noteikumos Nr.240 “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam “Investīcijas akvakultūras uzņēmumos”””.

Noteikumu projekts sagatavots, izvērtējot iespējas vienkāršot atbalsta saņemšanas nosacījumus un samazināt administratīvo slogu gan atbalsta saņēmējiem, gan administrējošām institūcijām.

Izmaiņas noteikumos paredz, ka turpmāk pretendentam vairs nebūs jāslēdz līgums ar Lauku atbalsta dienestu (LAD) un projekta īstenošanu varēs uzsākt uzreiz pēc lēmuma par atbalsta piešķiršanu stāšanās spēkā.

Lai stimulētu ekonomisko aktivitāti laukos, zemes darbiem dīķu izveidošanai vai esošo dīķu paplašināšanai komercdarbībai akvakultūras nozarē, publiskā atbalsta apmērs ir palielināts no 30% līdz 40%.

Tāpat, pamatojoties uz pasākuma īstenošanas pieredzi iepriekšējās projektu iesniegumu iesniegšanas kārtās, noteikumos izdarīti vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, kas vienkāršo un precizē atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!