• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansējumu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.2009., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199934

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārtikas piegādes darbības uzlabošanu

Vēl šajā numurā

30.10.2009., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finansējumu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem

 
 

Mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) ir Eiropas Savienības (ES) ekonomikas motors, kam nepieciešama vieglāka piekļuve degvielai jeb finanšu līdzekļiem – un tam radīta 1,1 miljardu eiro vērtā Konkurētspējas un jauninājumu pamatprogramma (CIP), 28.oktobrī ES MVU finanšu dienā Rīgā uzsvēra Eiropas Komisijas (EK) Ekonomikas un finanšu lietu ģenerāldirektorāta pārstāvis Vīgands Jankuns. Savukārt, lai izmantotu šīs un citu programmu sniegtās iespējas, būtiska ir uzņēmēju piekļuve informācijai.

ES MVU finanšu dienas tiek rīkotas visu ES dalībvalstu galvaspilsētās, un Rīgā notikušais pasākums izrādījies līdz šim apmeklētākais – interesi izrādījuši ap 150 dalībnieku. Finanšu dienās EK kopā ar valstu finanšu starpniekiem cenšas vairot izpratni par ES instrumentiem MVU finansēšanai un par kredīta un kapitāla avotiem, kā arī veidot forumu, kur var iepazīties ar paraugpraksi, kas novatoriskiem MVU palīdz vieglāk piekļūt finansējumam.

Kā norādīja EK uzņēmumu un rūpniecības ģenerāldirektora pārstāvis Andželo Ville, piekļuvi finanšu līdzekļiem par lielāko problēmu patlaban atzīst 16% Eiropas Savienības uzņēmumu, Latvijā piekļuves grūtības ir lielākas – uz to norāda 18% aptaujāto.

Lai risinātu šo problēmu, līdz 2013.gadam (ieskaitot) MVU visā ES aizdevumu saņemšanai kapitāla izaugsmei un uzņēmējdarbības attīstībai CIP ietvaros pieejams 1,1 miljards eiro. ES finanšu instrumentus Komisijas vārdā pārvalda Eiropas Investīciju fonds (EIF). Lai nodrošinātu pakalpojumus katrā atsevišķajā valstī, fonds savukārt sadarbojas ar dalībvalstu bankām un citām finanšu iestādēm.

Lai īstenotu programmu Latvijā, septembrī EIF parakstīja līgumu ar Latvijas Hipotēku un zemes banku par garantiju sniegšanu aizdevumiem. Kā skaidroja bankas pārstāvis Aigars Šmelds, galvotā portfeļa apjoms ir 30 miljoni eiro un garantijas paredzētas uzņēmumiem, kas darbojas ar zināšanām saistītās jomās un kuru darbinieku skaits nepārsniedz 50.

Savukārt ieguldījumus 5 līdz 10 miljonu eiro apmērā perspektīvāko Baltijas valstu MVU pamatkapitālā veic Baltcap privātais kapitāla fonds, kurā EIF iegulda līdz 100 miljoniem eiro.

ES MVU finanšu dienas apmeklētāji tika iepazīstināti arī ar citām ES programmām, piemēram, Pētniecības un tehnoloģiskās attīstības septīto pamatprogrammu. Tās ietvaros MVU visā ES pieejami 6,2 miljardi eiro, stāstīja EK Pētniecības ģenerāldirektorāta pārstāvis Gaetano Petralia. Šajā programmā piedalās arī astoņi uzņēmumi no Latvijas.

Labvēlīgu uzņēmējdarbības apstākļu nozīmi uzsvēra arī Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktora vietniece Ingūna Berķe: “Latvijas valdība kā uzņēmējdarbības politikas prioritāti ir izvirzījusi uzņēmumu konkurētspējas celšanu (t.sk., izmantojot ES fondus uzņēmējdarbības jomā) un uzņēmēju saimnieciskajai darbībai labvēlīgu nosacījumu radīšanu. Šai kontekstā ir jāatzīmē, ka ir izstrādāta un tiek īstenota Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programma, kas kopumā paredz Latvijas ekonomikā uzņēmējdarbības atbalsta veidā iepludināt 600–700 miljonus latu.”

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Jānis Endziņš savukārt stāstīja par Mikrouzņēmumu atbalsta programmas ieviešanu Latvijā – tās mērķis ir radīt nosacījumus, lai bez darba palikušos cilvēkus mudinātu sākt uzņēmējdarbību. Programmu īstenojot, Latvijā tiktu atvieglota mikrouzņēmumu (tādu, kuros ir ne vairāk kā pieci darbinieki) izveide un darbība, vienkāršojot, piemēram, grāmatvedības un nodokļu prasības.

Saskaņā ar Lisabonas stratēģiju izaugsme un darbavietas ir ES primārie mērķi. Veicinot šo mērķu sasniegšanu, EK veic pasākumu kompleksu, lai finansētu jaunizveidotos uzņēmumus un novatoriskus un augošus MVU.

Ivars Bušmanis, EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!