• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Rīgas pašvaldības komercdarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2009., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199869

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

29.10.2009., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Rīgas pašvaldības komercdarbību


 

Rīgas pašvaldības (Pašvaldība) rīcība, iesaistoties komercdarbībā, neatbilst normatīvo aktu prasībām un rada brīvā tirgus izkropļojuma risku, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Pašvaldība pieļāvusi, ka tās iestāde – pašvaldības aģentūra “Rīgas dārzi un parki” – veic nereģistrētu komercdarbību, sniedzot privātpersonām komercpakalpojumus teritorijas labiekārtošanā – veidojot apstādījumus un nodrošinot to uzturēšanu.

Pašvaldība dibinājusi un pārreģistrējusi Komercreģistrā kapitālsabiedrības, lai deleģētu tām uzdevumus, kas izriet no Pašvaldības funkcijām, neizvērtējot, vai kapitālsabiedrības šos uzdevumus var veikt efektīvāk vai vismaz tikpat efektīvi kā Pašvaldības iestādes.

Piemēram, Pašvaldība nodibinājusi SIA “Transporta infrastruktūras attīstība” un SIA “Lucavsalas attīstība” un ieguldījusi to pamatkapitālā attiecīgi 6 438 000 latu un 500 000 latu, uzdodot tām veikt Rīgas domes Satiksmes departamenta un Pilsētas attīstības departamenta uzdevumos ietilpstošas darbības, nemaz neplānojot, ka šīs sabiedrības nodarbosies ar komercdarbību.

Pašvaldība pārreģistrējusi Komercreģistrā tādas sabiedrības kā SIA “Rīgas nami”, Rīgas pašvaldības AS “Rīgas Centrāltirgus”, Rīgas pašvaldības SIA “Stūre”, SIA “Rīgas pilsētas lombards”, SIA “Rīgas ĢeoMetrs”, lai gan to darbība nav saistīta ar likumā minētajiem apstākļiem, kuros pašvaldība, reģistrējot kapitālsabiedrību, var iesaistīties komercdarbībā.

VK secinājusi, ka Pašvaldība arī nerīkojas tā, lai izvirzīto mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu, līdz ar to netiek ievērotas normatīvo aktu prasības.

VK konstatējusi risku, ka Pašvaldība maksā neatbilstoši augstu atlīdzību par SIA “Rīgas nami”, SIA “Rīgas pilsētbūvnieks” un SIA “Rīgas meži” sniegtajiem pakalpojumiem.

Pašvaldība ir iznomājusi nekustamos īpašumus Rīgas pašvaldības AS “Rīgas Centrāltirgus”, taču nav guvusi ienākumus, kas atbilst šo īpašumu vērtībai, jo akciju sabiedrība tos iznomā trešajām personām, nosakot ievērojami augstāku nomas maksu.

Pašvaldība laikā no 2006.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim nelikumīgi ieguldījusi SIA “Rīgas nami” pamatkapitālā nekustamos īpašumus 3,7 miljonu latu vērtībā, kurus savas darbības nodrošināšanai izmantoja pašvaldības iestādes un kurus tagad tās nomā no SIA “Rīgas nami”.

Savukārt SIA “Rīgas pilsētbūvnieks” pamatkapitālā pašvaldība ir ieguldījusi nekustamos īpašumus 34,8 miljonu latu vērtībā, kuri bija nepieciešami, lai sniegtu palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļu jautājuma risināšanā.

VK konstatējusi risku, ka pašvaldība pastarpināti, caur kapitālsabiedrībām piesaistot finanšu līdzekļus, ir uzņēmusies ilgtermiņa saistības, kuru apmērs 2008.gada 31.decembrī bija sasniedzis 134,08 miljonus latu.

Revīzija “Rīgas pilsētas pašvaldības komercdarbības atbilstība normatīvo aktu prasībām” veikta par laiku no 2005.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim. Par revīzijas rezultātiem VK informējusi arī Ģenerālprokuratūru.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!