• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lēmums par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2009. gada 29. oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2009., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199802

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par Saeimas 2009. gada 22. oktobra sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

29.10.2009., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lēmums par atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2009. gada 29. oktobrī

 
 

Saeimas Prezidijs nolemj:

Izziņot jautājumus, uz kuriem tiks sniegtas atbildes 2009.gada 29.oktobrī pulksten 17.00:

1. Deputātu J.Plinera, M.Mitrofanova, V.Buzajeva, J.Sokolovska un V.Buhvalova jautājums finanšu ministram Einaram Repšem (177/J9)

“Par Latvijas nacionālā lidsabiedrības “Air Baltic Corporation” izvairīšanos no nodokļu nomaksas” 

(pilns jautājuma teksts pielikumā)

2. Deputātu N.Kabanova, A.Golubova, A.Rubika, O.Deņisova, S.Fjodorova, S.Mirska, A.Vidavska, I.Ribakova, J.Tutina un V.Agešina jautājums ekonomikas ministram Artim Kamparam (178/J9)

“Par dalību 2010.gada “World Expo 2010” Šanhajā” 

(pilns jautājuma teksts pielikumā)

Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze

Rīgā 2009.gada 26.oktobrī

Pielikums

Par Latvijas nacionālās lidsabiedrības “Air Baltic Corporation” izvairīšanos no nodokļu nomaksas

Masu informācijas līdzekļos ir izskanējusi informācija, ka Latvijas nacionālā lidsabiedrība “Air Baltic Corporation” savus pilotus pārformējusi darbā uz citu uzņēmumu un uz citu valsti, tādā veidā radot pamatotas aizdomas par mēģinājumu izvairīties no nodokļu nomaksas Latvijā. VID Komunikācijas daļa ziņu aģentūrai LETA paskaidroja, ka nodokļu tiesību akti neaizliedz Latvijas sabiedrībai saņemt jebkuru pakalpojumu, tostarp pilotu pakalpojumus, no ārvalsts sabiedrības. Tādā veidā uzņēmums, kurā valstij ir izšķiroša ietekme, demonstrē visiem pārējiem Latvijas uzņēmumiem, kādai ir jābūt attieksmei pret nodokļu maksāšanu un kādā veidā no nodokļiem ir iespējams izvairīties. Tas viss notiek laikā, kad valsts visiem spēkiem cenšas samazināt izdevumus un palielināt savus ienākumus, liekot visiem Latvijas iedzīvotājiem solidāri nest šo smago krīzes nastu. Sakarā ar iepriekšminēto lūdzam Jūs atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Pēc mūsu datiem “Air Baltic” par pilotiem strādā aptuveni 70 Latvijas pilsoņi, kuri pirms nodokļu nomaksas saņem vidēji 2500 latus, tādā veidā valsts nodokļos varētu saņemt aptuveni 1 miljonu latu gadā.

Kā Jūs vērtējat to faktu, ka, izvairoties no nodokļu nomaksas (sociālais un iedzīvotāju ienākuma nodoklis) “Air Baltic” gada laikā nodara aptuveni 1 miljonu latu lielus zaudējumus valsts un pašvaldību budžetiem?

2. Vai Jūsu rīcībā ir informācija par citiem Latvijas uzņēmumiem, kas, izmantojot nepilnīgo likumdošanu, realizē līdzīgas shēmas, lai izvairītos no nodokļu nomaksas? Kādas naudas summas, Jūsuprāt, varētu šādā veidā aiziet garām valsts kasei?

3. Kādi pasākumi tiek realizēti (tajā skaitā normatīvā regulējuma uzlabošana), lai novērstu situāciju, kad vismaz uzņēmumi ar valsts kapitālu nemēģinātu sekot “Air Baltic” piemēram un nesāktu pielietot līdzīgas shēmas ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas Latvijā?

LR Saeimas deputāti: J.Pliners, M.Mitrofanovs, V.Buzajevs,  J.Sokolovskis, V.Buhvalovs

Rīgā 2009.gada 22.oktobrī

 

Par dalību 2010.gada “World Expo 2010” Šanhajā

No 2010.gada 1.maija līdz 31.oktobrim Šanhajā, Ķīnas Tautas Republikā, norisināsies starptautiska izstāde “World Expo 2010”.

2008.gada 16.septembrī Ministru kabinets savā sēdē konceptuāli atbalstīja priekšlikumu dalībai minētajā izstādē un uzdeva ekonomikas ministram apzināt iespējamos valsts prezentācijas veidus izstādē un līdzfinansējuma avotus un apmēru.

2009.gada 9.martā Ministru kabinets atkārtoti skatīja jautājumu par dalību minētajā izstādē un ar Ministru kabineta rīkojumu uzdeva Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai organizēt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē “World Expo 2010”, izmantojot šim mērķim valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš”, Rīgas brīvostas un Ventspils brīvostas piešķirtos līdzekļus.

Tātad vairāk nekā gadu Latvijas izpildvara gatavojās dalībai minētajā izstādē, bet š.g. 20.oktobrī Ministru kabinets lēma jau par grozījumiem minētajā rīkojumā un turklāt atbilstoši rīkojuma projektam pievienotajai anotācijai Ekonomikas ministrija paskaidroja, ka nespēs uzsākt un nodrošināt iepirkuma veikšanu saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma normām un tāpēc nepieciešams izdarīt izņēmumu atbilstoši Publisko iepirkumu likuma 3.panta trešās daļas 2.punktā noteiktajam.

Sakarā ar to lūdzu sniegt atbildes uz šādiem jautājumiem:

1. Kādi objektīvi iemesli bija par pamatu tik ilgstošam gatavošanās procesam dalībai starptautiskajā izstādē “World Expo 2010” un iepirkuma savlaicīgas veikšanas nenodrošināšanai?

2. Kādā procedūrā tiks izvēlēts pretendents Latvijas paviljona būvniecībai un galvenās ekspozīcijas elementa – vertikālā vēja tuneļa – izgatavošanai?

3. Kāda ir izdevumu tāme 2,7 miljonu latu, kas paredzēti Ministru kabineta rīkojumā Latvijas dalības starptautiskajā izstādē “World Expo 2010” organizēšanai, izlietojumam?

LR 9.Saeimas deputāti: N.Kabanovs, A.Golubovs, A.Rubiks, O.Deņisovs, S.Fjodorovs, S.Mirskis, A.Vidavskis,  I.Ribakovs, J.Tutins, V.Agešins

Rīgā 2009.gada 22.oktobrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!