• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "legālo narkotiku" ierobežošanu jauniešu vidū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2009., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199796

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nevalstisko organizāciju iesaistīšanos ES fondu programmās

Vēl šajā numurā

29.10.2009., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “legālo narkotiku” ierobežošanu jauniešu vidū

 
 

Saeimas Sabiedrības veselības apakš­komisijas deputāti 27.oktobrī kritizēja atbildīgo amatpersonu nespēju ierobežot psihotropo vielu izplatību bērnu un jauniešu vidū. Deputāti aicinās Sociālo un darba lietu komisiju nosūtīt vēstuli Ministru prezidentam, lūdzot premjeru personīgi pārraudzīt “legālo narkotiku” ierobežošanas procesu, kā arī veicināt starpministriju sadarbību šā jautājuma sakārtošanai.

Deputāti kā absurdu vērtēja situāciju, ka šīs oficiāli neaizliegtās psihotropās vielas ir brīvi nopērkamas speciālos veikalos, internetā un pat skolu pagalmos. Ir steidzami jārīkojas, lai šādu smēķējamo maisījumu sastāvā esošās vielas iekļautu Latvijas aizliegto narkotisko un psihotropo vielu sarakstā, tādējādi liedzot nepilngadīgajām personām pieeju šīm vielām, pieprasīja deputāti.

Iekšlietu ministrijas pārstāvis Jānis Bekmanis atzina, ka psihotropo neaizliegto vielu daudzums tirgū strauji pieaug un atbildīgās amatpersonas nespēj diagnosticēt un iekļaut jaunās vielas sarakstā. Informācija par narkotiskās vielas “Spice” negatīvo iedarbību Veselības ministrijas rīcībā bija jau 2008.gada janvārī, taču Latvijā šis sintētiskais piemaisījums atšķirībā no citām valstīm, piemēram, Vācijas, Igaunijas, Lietuvas, joprojām ir legāls, skaidroja J.Bekmanis.

Legālo psihotropo vielu izplatītājas SIA “Bongs” pārstāvis Mārtiņš Ļūļāks komisijas pārstāvjiem atzina, ka galvenais “legālo narkotiku” izplatīšanas mērķis ir peļņa. Agrāk, kad tirgū bija tikai trīs vadošās firmas, bija savstarpēja vienošanās neizplatīt šīs vielas personām, kas jaunākas par 18 gadiem, taču patlaban tirgus ir strauji attīstījies, un, tā kā preču izplatībai nav noteikti nekādi ierobežojumi, “legālās narkotikas” ir pieejamas arī nepilngadīgām personām, informēja M.Ļūļāks.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Valdis Ģīlis norādīja, ka pēc mediķu informācijas tikai pēdējo divu nedēļu laikā Rīgas slimnīcās ļoti smagā intoksikācijas stāvokli ir nogādāti vismaz 20 jaunieši, kuri lietojuši “legālās narkotikas”, tādēļ šo vielu izplatīšanu vajadzētu steidzami apturēt. “Vai kādam ir jānomirst, lai to varētu atrisināt?” vaicāja V.Ģīlis. Arī apakškomisijas sekretārs Jānis Strazdiņš sēdē uzsvēra, ka situācija ir ļoti bīstama visā valstī un psihotropo vielu tirdzniecība apdraud bērnu garīgo veselību un dzīvību.

Apakškomisijas deputāti rosināja vairākus priekšlikumus situācijas sakārtošanai, tostarp noteikt pilnu aizliegumu dažādu smēķējamo vielu (izņemot tabakas) izplatīšanai un vielas ar apreibinošu iedarbību maksimāli īsos termiņos iekļaut Latvijas aizliegto narkotisko un psihotropo vielu sarakstā. Tāpat deputāti rosina ļaut psihiatriem diagnosticēt apreibuma stāvokli, balstoties uz klīniskām pazīmēm, ja psihotropo vielu klātbūtni organismā nav iespējams pierādīt ar analīzēm.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!