• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par gatavošanos Eiropadomes sanāksmei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2009., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199756

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

28.10.2009., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par gatavošanos Eiropadomes sanāksmei

 
 

26. un 27.oktobrī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš piedalījās Eiropas Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksmē Luksemburgā, kuras uzmanības lokā bija gatavošanās 29. un 30.oktobra Eiropadomei, situācija Afganistānā un Pakistānā, Tuvajos Austrumos, Rietumbalkānos, kā arī Moldovas, Irānas un Šrilankas jautājumi.

Vispārējo lietu sesijā notika ministru diskusija par oktobra Eiropadomes sanāksmi, kuras svarīgākie jautājumi būs Lisabonas līguma ieviešanas gaita un institucionālie jautājumi, tostarp Ārējo attiecību dienesta izveide, ekonomikas un finanšu situācija, nodarbinātība, nelegālā imigrācija, kā arī Eiropadomes sanāksmē ir paredzēts apstiprināt ES Stratēģiju Baltijas jūras reģionam, kas ir pirmā ES iekšējā stratēģija Eiropas makroreģionam. Tās pamatā ir integrēta ilgtermiņa pieeja ES politiku īstenošanai Baltijas jūras reģionā. Stratēģijas četri galvenie uzdevumi ir veicināt ilgtspējīgu vidi, kāpināt reģiona labklājību, vairot pieejamību un pievilcību, kā arī nodrošināt reģiona drošību un aizsardzību. Latvija ir ieinteresēta Stratēģijas apstiprināšanā un vēlas, lai nekavējoties sāktos tās īstenošana. Gatavojoties decembrī paredzētajai Kopenhāgenas Klimata pārmaiņu konferencei, viens no svarīgākajiem jautājumiem Eiropadomes darba kārtībā būs par ES kopējo nostāju par pasaules klimata pārmaiņu politiku pēc 2012.gada. Latvija atbalsta ES centienus panākt Kopenhāgenā globālu un visaptverošu vienošanos, iesaistot tās īstenošanā visas pasaules valstis.

Ārējo attiecību sesijā ministri pārrunāja aktuālo situāciju Afganistānā, gatavojoties Afganistānas prezidenta vēlēšanu otrajai kārtai 7.novembrī, kā arī diskutēja par aktualitātēm Pakistānā. Sanāksmē ministri pieņēma Padomes secinājumus par Afganistānu un Pakistānu, kā arī ES Rīcības plānu par iesaistes Afganistānā un Pakistānā stiprināšanu.

VLĀAP sanāksmē ministri arī skatīja Tuvo Austrumu miera procesa jautājumu un diskutēja par aktuālo situāciju reģionā. Ziņojumu par situāciju Tuvajos Austrumos sniedza ES Augstais pārstāvis Havjers Solana.

VLĀAP ietvaros ministri apsprieda aktuālo situāciju Bosnijā un Hercegovinā, īpaši pievēršot uzmanību Augstā pārstāvja biroja iespējamai slēgšanai un pārejai uz ES Īpašā pārstāvja biroju.

Runājot par attiecībām ar Moldovu, ārlietu ministrs M.Riekstiņš uzsvēra, ka Eiropas Savienībai ir jāizmanto šābrīža iespēja un aktīvi jāatbalsta Moldovas jaunās valdības eirointegrācijas centieni, gan izmantojot ekonomiskos instrumentus, gan sākot sarunas par jauno partnerības līgumu. Tāpat ministrs uzsvēra nepieciešamību pēc iespējas ātrāk uzsākt vīzu dialogu ar Moldovu.

Diskusijā par Irānu sanāksmes dalībnieki pārrunāja iekšpolitisko situāciju valstī un debatēja par aktuāliem Eiropas Savienības–Irānas attiecību aspektiem kodoljautājuma un cilvēktiesību situācijas jomās.

VLĀAP darba kārtībā bija iekļauts arī jautājums par Šrilanku, lai apspriestu humāno situāciju valstī pēc pilsoņu kara beigām maijā.

Eiropas Savienības ārlietu ministru Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksme notiek reizi mēnesī, un to vada ES prezidējošās valsts ārlietu ministrs. 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!