• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunām nozvejas kvotām 2010.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2009., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199691

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Jaunatnes konsultatīvā padome: Par pašvaldību kompetenci jaunatnes politikā

Vēl šajā numurā

27.10.2009., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunām nozvejas kvotām 2010.gadā

 
 

19. un 20.oktobrī Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Luksemburgā tika panākta vienošanās par nozvejas kvotām Baltijas jūrā 2010.gadam, kā arī pieņemta ES Padomes regula, ar kuru izveido kontroles sistēmu, kas tiek piemērota Kopējai zivsaimniecības politikai.

Nozīmīgākais jautājums Latvijas zvejniecības sektoram, ko skatīja padomes sanāksmē, bija nozvejas kvotas Baltijas jūrā 2010.gadam un ar tām saistītie pasākumi mencu zvejas rīku selektivitātes uzlabošanai.

Latvijas puse panāca, ka kvotas samazinājums brētliņām nākamgad būs tikai 5% sākotnējo Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto 15% vietā. Tāpat ilgstošu diskusiju un divpusējo sanāksmju rezultātā tika panākts, ka zvejas iespējas reņģei Baltijas jūrā samazināsies par 12%, nevis 15%, kā rezultātā Latvijas kvota būs 3504 tonnas. Savukārt Rīgas jūras līcī zvejas iespējas šai zivju sugai pieaugs par 4,3% jeb līdz 19 591 tonnai. Arī lašu zvejas iespējām attiecībā pret 2009.gada kvotu panākts mazāks samazinājums – kopējā pieļaujamā nozveja (KPN) būs tikai par 5%, nevis 15% mazāka.

Būtiski palielinātas mencu nozvejas kvotas – 2010.gadā Latvijai pieejamais nozvejas apjoms Baltijas jūras austrumu daļā mencām tiks palielināts līdz 4379 tonnām jeb par 15%, bet rietumu daļā – līdz 639 tonnām jeb par 8,3%.

Nākamgad, lai samazinātu mazizmēra zivju izmetumus mencu zvejā un saglabātu jaunās zivju paaudzes mencu krājumos, paredzēts ieviest arī papildu pasākumus mencu zvejas rīku selektivitātes uzlabošanai.

Šie pasākumi paredz zvejas rīku selektivitātes uzlabošanu BACOMA selektivitātes logos un T90 tipa traļa āmī, palielinot linuma aci no 110 milimetriem uz 120 milimetriem. Tāpat paredzēts pagarināt BACOMA selektivitātes logu paneli no 3,5 metriem līdz 5,5 metriem. Visiem iepriekšminētajiem selektivitātes uzlabojumiem ieviešanas termiņš Baltijas jūras rietumu daļā paredzēts 2010.gada 1.janvāris, bet austrumu daļā – 2010.gada 1.marts.

ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē politiski vienojās par regulas, ar kuru izveido Kopējai zivsaimniecības politikai piemērojamu kontroles sistēmu, ieviešanu. Ar šīs regulas apstiprināšanu tiek turpināta līdzšinējā zvejas kontroles pārvaldības sistēma tās pamataspektos: nozveju reģistrēšanas, ziņošanas, izkraušanas un svēršanas kārtība, kā arī zivju pirmā pārdošana u. tml.

Regula papildus paredz arvien lielāku moderno tehnoloģiju izmantošanu zivsaimniecības kontrolē, jaunu sistēmu un elektroniskās ziņošanas veidošanu, lai maksimāli novērstu nelegālās zvejas darbības. Regula stāsies spēkā 2010.gada 1.janvārī un neradīs papildu slogu zivsaimniecības nozarē iesaistītajiem.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!