• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno Latvijas valsts karoga likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2009., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199637

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas nacionālo pozīciju Eiropadomes amatos

Vēl šajā numurā

27.10.2009., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno Latvijas valsts karoga likumu

 
 

Saeimas Juridiskā komisija 21.oktobrī pirms trešā lasījuma atbalstīja jauno Latvijas valsts karoga likumu, kas atbilstoši mūsdienu starptautiskajai praksei un protokola normām nosaka valsts karoga lietošanas principus.

Jaunais likums regulēs karoga izvietošanu pie ēkām un telpās, uz valsts amatpersonu dienesta automašīnām, kā arī karoga lietošanu svētku, atceres, atzīmējamās dienās un vēlēšanu dienā. Likumprojektā noteikta arī Latvijas valsts karoga un citu karogu lietošanas protokolārā kārtība.

Tāpat likumprojekts paredz gadījumus, kad valsts karogu lietot aizliegts, piemēram, pie ēkām, kas atrodas avārijas stāvoklī vai kurām tiek veikts fasādes remonts. Aizliegts lietot arī bojātu, izbalējušu, netīru vai citādi nepiemērotu Latvijas valsts karogu. Lietošanai nederīgu karogu var iznīcināt diskrētā veidā.

Atšķirībā no līdzšinējā regulējuma likumprojektā noteikts, ka valsts karogs būs pastāvīgi lietojams arī pie nozaru ministriju un pašvaldību domju ēkām.

Tāpat kā līdz šim, karogs pie iestāžu, uzņēmumu un organizāciju, kā arī dzīvojamajām ēkām būs jāizkar 1.maijā, 4.maijā, 11.novembrī un 18.novembrī. Savukārt karogs sēru noformējumā jālieto 25.martā, 14.jūnijā, 17.jūnijā, 4.jūlijā un decembra pirmajā svētdienā.

Vienlaikus Juridiskā komisija gatavo grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot mīkstināt iespējamo sodu par karoga neizkāršanu. Izvērtējot pārkāpuma raksturu, par karoga nepacelšanu likumā noteiktajās dienās varēs izteikt arī brīdinājumu. Līdz šim vienīgā iespējamā sankcija bija naudas sods līdz 50 latiem.

Patlaban karoga lietošanas un izgatavošanas noteikumus reglamentē likums “Par Latvijas valsts karogu” un Ministru kabineta noteikumi, kuros konstatēti vairāki būtiski trūkumi, kas saistīti ar karoga krāsas reproducēšanu un karoga protokolāro lietošanu.

Juridiskā komisija lūgs Saeimu jauno likumprojektu trešajā lasījumā skatīt 29.oktobrī. Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!