• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES grāmatnīcas digitālās bibliotēkas atklāšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2009., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199573

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grāmatu digitalizācijas iespējām un problēmām

Vēl šajā numurā

23.10.2009., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES grāmatnīcas digitālās bibliotēkas atklāšanu

 
 

Eiropas Savienības grāmatnīcas digitālajā bibliotēkā bez maksas var lejupielādēt vairāk nekā 110 000 ES publikāciju jeb divpadsmit miljonus skenētu lappušu. Bibliotēku atklāja Frankfurtes grāmatu gadatirgū 16.oktobrī, un tajā var atrast visas publikācijas, kuras Eiropas Savienības iestāžu, aģentūru un pārējo struktūru uzdevumā sagatavojis Publikāciju birojs kopš 1952.gada.

Ilgu laiku Publikāciju biroja arhīvā glabājās vēsturiski visnotaļ vērtīgi dokumenti par Eiropas vēsturi. Publikāciju biroja digitālajā bibliotēkā no jauna virtuālo dienasgaismu ieraudzījušas tādas publikācijas kā Augstās iestādes priekšsēdētāja Žana Monē uzruna Kopējās asamblejas pirmajā sesijā 1952.gada septembrī un 1953.gada pārskata ziņojums franču valodā par Kopienas darbību. Katru dienu tās krājumi tiek papildināti ar jaunām publikācijām.

Daudzvalodības komisārs Leonards Orbans norādīja: “Digitālā bibliotēka atdzīvina Eiropas Savienības pagātni, kas kopš tās pirmsākumiem bija uzticēta papīram. Tagad ikvienam ir pieejami miljoniem lappušu 23 oficiālajās valodās, un tas apliecina, ka Eiropas Savienība nepārtraukti tiecas saglabāt un veicināt ES vēsturi un tās valodisko daudzveidību.”

Publikāciju biroja digitālo bibliotēku izveidoja, jo palielinājās pieprasījums digitalizēt publikācijas, kuras vairs netiek izdotas. 2007.gadā Publikāciju birojs sāka sniegt pakalpojumu “formāts PDF pēc pieprasījuma”, proti, lietotāji arhīvā varēja meklēt publikācijas un nepieciešamības gadījumā tās skenēt.

Pieprasījums bija tik liels, ka sešu mēnešu laikā pakalpojums bija pārslogots. Lai lietotājus apkalpotu labāk, tika nolemts skenēt apjomīgo arhīva saturu.

Tādējādi pēc nepilniem diviem gadiem sabiedrībai bez maksas ir pieejama elektroniska bibliotēka, kurā apkopoti vairāk nekā 14 miljoni lappušu tīmeklim pielāgotā pārnesamā dokumentu formātā (PDF). Bibliotēkā ir 12 miljoni skenētu vēsturisku publikāciju un apmēram divi miljoni nesen publicēta materiāla. Gada laikā Eiropas Savienības grāmatnīca tiek papildināta ar 1600 jaunu publikāciju, tāpēc grāmatnīca sabiedrībai, žurnālistiem, mācībspēkiem, studentiem, bibliotekāriem, izdevējiem un ikvienam interesentam Eiropā ir vērtīgs informācijas avots aptuveni 50 valodās, un tajā var pasūtīt izdrukātus eksemplārus.

Eiropas Savienības grāmatnīcas saturs ir pieejams arī no “Europeana” tīmekļa vietnes, kas ir daudzu izcilāko Eiropas nacionālo bibliotēku un arhīvu digitalizācijas projekts. Šādi, no ES iestāžu skatu punkta, ES grāmatnīca papildinās “Europeana” nacionālās kolekcijas.

Svarīgākie fakti

Ņemot vērā projekta termiņu un rezultātu kvalitāti, Publikāciju biroja digitālā bibliotēka ir viens no vērienīgākajiem šāda veida projektiem pasaulē:

• Eiropas Savienības grāmatnīcā pavisam pieejami vairāk nekā 110 000 publikāciju;

• no 2008.gada februāra līdz 2009.gada septembrim tika skenēti 12 miljoni lappušu;

• digitālajā lasītavā ir vairāk nekā 370 tādu autoru darbu, kuri pārstāv ES iestādes;

• tās saturs ir 50 valodās: visās ES oficiālajās valodās un, piemēram, krievu un ķīniešu valodā;

• darba spraigākajā laikā mēnesī tika skenēti vairāk nekā 1,4 miljoni lappušu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!