• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības fondu apguvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2009., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199450

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finansējuma nodrošināšanu neatliekamajai palīdzībai

Vēl šajā numurā

22.10.2009., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības fondu apguvi

 
 

Eiropas Savienības (ES) fondu apguve joprojām ir apgrūtināta, vērtējot Satiksmes ministrijas (SM) darbu fondu administrēšanā, 14.oktobrī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē secināja deputāti.

“Vēl joprojām mēs spēlējam spēles. To, ko patiesībā var izdarīt mēneša laikā, mēs paveicam gada laikā. Un atbildīgajām amatpersonām visam ir gan objektīvi, gan subjektīvi iemesli,” teica komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, norādot, ka ES fondu administrēšanas sistēmas optimizācija nenorit pietiekami sekmīgi.

Deputāti bija vienisprātis, ka īpaši svarīgi šo jautājumu ir sakārtot SM pārraudzībā esošajās jomās. Satiksmes nozarei paredzētais ES fondu finansējums 2007.–2013.gada periodam sasniedz 0,85 miljardus latu, un tas dod būtisku pienesumu tautsaimniecības sildīšanai, atzina deputāti.

Uz septembra beigām bija apstiprināti projekti par 0,44 miljardiem latu, taču šogad atmaksas projektu īstenotājiem plānots veikt tikai par 41 miljonu latu. SM pārstāvji skaidroja, ka šajā plānošanas periodā paredzēts apgūt visu pieejamo finansējumu, ja vien būs pieejama nauda projektu priekšfinansēšanai. Patlaban valsts kapitālsabiedrībām un ostu pārvaldēm nav iespējams aizņemties finansējumu Valsts kasē projektu priekšfinansēšanai un līdzfinansēšanai, atzina SM valsts sekretārs Nils Freivalds. Deputāti noskaidroja, ka Valsts kase vasarā jau veica aizdevumu VAS “Latvijas valsts ceļi”, lai paātrinātu jau apstiprināto projektu realizāciju.

Biedrības “Latvijas ceļu būvētājs” pārstāvis Uldis Klaperis komisijas sēdē uzsvēra, ka ES fondu finansējums ir būtisks ne tikai autoceļu būves nozares attīstībai, bet arī valsts budžetam. “No katriem 100 miljoniem valsts budžetā atpakaļ nonāk 30 miljoni latu,” norādīja U.Klaperis.

“Autoceļu būvniecībai ir sezonāls raksturs, tādēļ ir jādara viss iespējamais, lai sakārtotu fondu administrēšanas sistēmu un būvniecības darbus varētu sākt laikus,” atzina A.Bērziņš.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija nolēma uz nākamo komisijas sēdi aicināt satiksmes ministru Kasparu Gerhardu, lai kopīgi meklētu risinājumus ES fondu apguves vienkāršošanai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!